2018. augusztus 1

Sorina Pintea egészségügyi miniszter kiértékelte féléves mandátumát

„Sikerült elháritani az akadályokat a 2023-ig megépitendő regionális korházak tervének útjából”, nyilatkozta Sorina Pintea egészségügyi miniszter féléves mandátumának szerdai értékelésén. „Július 13-án, Jászvásáron bemutattam az itt tervezett korház kivitelezhetőségi tanulmányát, amelyet augusztusban átadunk a minisztériumnak, mig a finanszirozási kérést szeptember folyamán nyújtjuk be a brüsszeli hatóságokhoz. A kolozsvári regionális korház megépitésére vonatkozó megvalósithatósági tanulmányt július 26-án ismertettem, mig a finanszirozási kérést októberben küldjük el Brüsszelnek. A craiovai korház esetében a kivitelezhetőségi tanulmányt szeptemberben ismertetjük és decemberben benyújtjuk a finanszirozási kérelmet e korház megépitésére, magyarázta Sorina Pintea. A miniszter azt is elmondta, hogy az új regionális egészségügyi egységek megváltoztatják majd “a romániai korházak fogalmát”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

George Cristian Maior, Románia washingtoni nagykövete a Politico amerikai lapnak nyilatkozott

Románia washingtoni nagykövete támogatja az állandó amerikai katona jelenlétet szorgalmazó elképzelést. A Politico amerikai lapnak adott interjúban George Cristian Maior kijelentette, hogy Románia nagyobb amerikai katonai jelenlétet akar területén, hiszen a közvéleménykutatások szerint a legnagyobb Amerika-barát ország vagyunk Európában. A nagykövet megemlitette, hogy a Deveselu közelében lévő, tavaly átadott amerikai rakétaelhárító rendszer működik, mig a Krim-félszigethez közel álló Mihail Kogalniceanu légitámaszt az amerikai katonák használják. A nagykövet által támogatott elképzelés az, hogy az amerikai katonai erők költöztessék összevont haderejüket az európai kontinens középpontjából a Keleti Szárny irányába. Mástrészt, George Cristian Maior kiemelte a kitűnő román-amerikai együttműködést biztonsági és védelmi téren egyaránt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Cseke Attila: Elfogadhatatlan az, hogy az államfő alkotmányossági óvást emelt a közigazgatási kódex ellen

Cseke Attila szenátor szerint elfogadhatatlan, hogy Klaus Iohannis államfő alkotmányossági óvást emelt az anyanylevhasználatot bővitő új közigazgatási kódex ellen. Az RMDSZ szenátora úgy vélte, hogy az államfő – aki jómaga is egy kisebbséghez tartozik – óvásából az derül ki, hogy nem szükséges a romániai kisebbségek nyelvi jogainak a kiterjesztése és a meglévő jogokat is csökkenteni kell. “17 év alatt senkinek sem volt semmilyen kifogása azon törvényes szabályozások ellen, amelyek lehetővé teszik az anyanyelv használatát a helyi tanácsokban, azon a településeken, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya eléri a 20%-os küszöbértéket”, hangsúlyozta közleményében Cseke Attila. Megjegyzendő, hogy az államfő alkotmányellenesnek tart minden olyan rendelkezést, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített anyanyelv-használati jogon, vagy megengedő módon értelmezi azt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Az élelmiszerpazarlás statisztikai adatai

A román fogyasztók fele az élelmiszertermékek mintegy 25%-át pazarolja el havonta. A friss hús-, gyümölcs-, zöldség- és tejtermékek, valamint a tojás a legkevésbé pazarolt termékek kategóriájába sorolható, véledekedett a Fogyasztóvédelmi Egyesület. A románok csaknem 60%-a havi jövedelmének 30%-át élelmiszerre költi. Más európai államokban ez az arány jóval kisebb, például Franciaországban a lakósság havonta jövedelme 14%-át, mig Svájcban 10%-át forditja élelemvásárlásra. Az Európai Unió szintjén évente 88 millió tonna, azaz a termelt élelmiszerek 20%-a kerül a kukába. A legnagyobb élelmiszerhulladék-termelő ország Hollandia, Belgium, Ciprus és Észtország, mig az ellenkező oldalon Szlovénia, Málta és Románia áll. Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében a jővő februártól, Romániában törvényt helyeznek hatályba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Vállalkozók Fóruma

A „Romániai Vállalkozók Fóruma – Hogyan leszel sikeres vállalkozó” támakörrel szerdán szervezett rendezvényen a bukaresti Értéktőzsde bemutatta a sikeres üzleti modelleket a vállalkozói szellem ösztönzése, valamint a románok befektési kedvének a növelése érdekében. Lucian Anghel, a tőzsde elnöke szerint a példa ereje ösztönözni fogja azokat, akiknek még nem volt bátorságuk lépni a saját üzletük kialakitásának irányába. ”A tanulmányok szerint Romániában, ha egy románnak mondjuk 100 ezer eurója lenne azonnal vállalkozásba kezdene. Mások inkább lakást, telket vásárolnának vagy lakhatási körülményein javitanának. A rendezvényen több sikeres vállalkozást bemutattunk”, mondotta Lucian Anghel, aki hozzáfűzte: A bukaresti Értéktőzsde célja, hogy a Vállalkozók Fóruma segitségével kiépitsen egy kapcsolatrendszert a vállalkozók, a tanácsadók és a beruházók között az üzleti szféra fenntartható fejlődésének támogatása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Az AFIR fiatal gazdálkodókat finansziroz

A fiatal gazdálkodók szerdától az év végéig benyújthatják kéréseiket a Vidéki Beruházásokat támogató Ügynökségnél (AFIR) a kisfarmok fejlesztésére igénylő finanszirozásokra. A finanszirozási alapokat a 2014-2020 időszakra érvényes országos vidékfejlesztési program révén folyósitják. Ez évre 62,5 millió eurót különitettek el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Andrei Demeny, RADOR