2019. május 21

Május 27-ére tűzték ki az ítélethirdetést Liviu Dragnea perében

Lezárta a román legfelsőbb bíróság hétfőn Liviu Dragnea PSD pártelnök második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, az ítélethirdetést pedig május 27-ére tűzte ki. A politikus számára ennek a pernek a kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése, miután 2016-ban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy másik korrupciós ügyben. Egy újabb elmarasztaló ítélet bebörtönzését eredményezné.A PSD elnökét alapfokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, elrendelve korábbi felfüggesztett ítélete letöltését.A fellebbezést tárgyaló öttagú bírói tanács elutasította hétfőn a védelem valamennyi halasztási kérését, és visszavonult meghozni a jogerős ítéletet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

A miniszterelnök szerint sürgősségi rendelettel fogadja el a kormány a közigazgatási törvénykönyvet

Sürgősségi rendelettel tervezi elfogadni a kormány a közigazgatási törvénykönyvet, de csak az európai parlamenti választások után, vélhetően júniusban vagy júliusban – nyilatkozta kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök. A Suceava megyei látogatáson tartózkodó kormányfő azt mondta, a polgármesterekkel folytatott beszélgetésekből azt szűrte le, hogy nagy az érdeklődés részükről a közigazgatási törvénykönyv iránt. „Biztosítani szeretnék minden polgármestert – politikai színezettől függetlenül, hiszen valamennyien kedvezményezettek lesznek -, hogy sürgősségi rendelettel fogjuk elfogadni a közigazgatási kódexet, mert meggyőződésem, hogy a jogszabály rendet rak majd a közigazgatási rendszerben” – fogalmazott Viorica Dăncilă. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Karanténba helyezték a rahovai börtönben Radu Mazărét

Huszonegy 21 napig lesz karanténban Radu Mazăre a rahovai börtönben. A volt konstancai polgármestert, akit a rendőrség kiküldött egysége hozott haza hétfő este repülővel Madagaszkárról, a börtönigazgatóság fegyveres őrséggel szállította a rahovai börtönbe. A rendőrség a repülőtéren adta át a foglyot a börtönigazgatóságnak. Az ilyenkor szokásos háromhetes karantén lejárta után egy lakhelyéhez közelebb eső fogházba szállítják Mazărét. A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá a kiadatási kérelmet, a román hatóságok még aznap elkezdték a hazahozatalához szükséges formaságokat. Román rendőrökből álló fegyveres őrség utazott Madagaszkárra, hogy hazahozza a volt polgármestert. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Hamarosan ingyen utalhatják haza a pénzt a külföldön dolgozó romániai vendégmunkások

A külföldön élő romániaiak banki tranzakciós illeték kifizetése nélkül fognak tudni átutalni pénzösszegeket az országba a Betéti és Takarékpénztár (CEC) Bank fiókjain keresztül – jelentette ki Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kedden a Suceava megyei Frasin településen tett látogatásán. A CEC a közeljövőben fiókokat fog nyini a jelentős számú román közösségekkel rendelkező országokban, így a külföldön dolgozóknak lehetőségük lesz banki tranzakciós illeték kifizetése nélkül pénzösszegeket átutalni az itthon maradt családtagoknak – fejtette ki Teodorovici sajtótájékoztatóján. Hozzátette, más intézkedéseket is terveznek a külföldön dolgozók helyzetének megkönnyítésére. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.21)

Online-kereskedelem: román-magyar fúzió történt Közép-Európa meghódításáért

Közösen venné fel a harcot az Amazonnal, az Alibabával és az eBay-jel a magyar Extreme Digital és a román eMag. A cél, hogy 1 milliárd euró árbevételű óriássá váljanak Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban és Ausztriában. Fuzionált az internetes kereskedelem magyarországi piacvezetője és a messze legnagyobb romániai online áruház magyarországi leányvállalata. Az Extreme Digital és az eMag egyesülést jóvá kell hagynia a magyarországi Gazdasági Versenyhivatalnak. Az Extreme Digital jelenleg kizárólag elektrotechnikai és elektronikai termékeket forgalmazó cég az első számú magyarországi online kiskereskedő, éves árbevétele 36 milliárd forint, mintegy 100 millió euró. A magyarországi e-kereskedelem teljes volumene 1000 milliárd forint körül van, ennek körülbelül a felét adják a hazai cégek, másik felét pedig olyan multinacionális óriásvállalatok, mint az Amazon, az eBay vagy a kínai Alibaba. Az eMag 2001-ben jött létre, s rövidesen a hazai online kiskereskedelmi piac egyik legjelentősebb szereplője lett. 2012-ben a többségi részvénycsomag a dél-afrikai Naspers befektetési alap tulajdonába került. Ezt követően a vállalat külföldön is terjeszkedni kezdett, először Bulgáriában, majd Magyarországon és Lengyelországban hozott létre leányvállalatokat. Déli szomszédunknál a legnagyobb e-kereskedő, 60 százalékos piaci részesedéssel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.21)