2019. július 22

Ma Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke találkozik a Liberális Demokraták (ALDE) és a Pro Románia Párt vezetőivel

A megbeszélések tárgya annak a lehetőségnek a vizsgálata, hogy a három politikai alakulat közös jelölttel induljon a novemberben esedékes elnökválasztáson.

Viorica Dăncilă a közelmúltban arról beszélt, hogy szeretné, ha olyan szélesebb támogatói bázist biztosíthatna az esetleges közös elnökjelöltnek, amely magába foglalna parlamenten kívüli pártokat, szakszervezeteket, civil szervezeteket is. Mint ismeretes a PSD korábban eldöntötte, hogy saját jelölttel vesz részt az elnökválasztásokon. Holnap a szociáldemokraták nevesíteni fogják elnökjelöltjüket, akinek a támogatásáról a párt augusztus 3-ra összehívott rendkívüli kongresszusa fog dönteni. (Rador Hírügynökség)

Eugen Teodorovici bejelentette, hogy nem kíván indulni az elnökválasztáson

Erről a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke (egyben pénzügyminiszter) tegnap beszélt az egyik televíziós csatorna műsorában. A politikus reményét fejezte ki, hogy a PSD holnap esedékes Országos Végrehajtó Bizottságának ülésén végre pont kerül az elnökjelölttel kapcsolatos viták végére.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a gazdasági növekedés üteme a jövő évben is 5% fölötti lesz, tekintettel arra, hogy a gazdaságnak még vannak erőforrásai. Ezért a kormány a közeljövőben több javaslatot is fog tenni a gazdaság élénkítésére és az adócsalás visszaszorítására. Az ország belső nemzeti összterméke 2016-hoz viszonyítva egy harmadával nőtt – emlékeztetett Eugen Teodorovici. (Rador Hírügynökség)

Sorsoltak a nyugtalottón

A tegnapi sorsoláson az nyert, aki június 17-én 695 lej értékben vásárolt és erről pénzügyi bizonylattal rendelkezik. A sorsoláson a június 1 és június 30 között kibocsátott nyugták vettek részt. A nyereményalap egy millió lej. Ebből legfeljebb száz nyereményt sorsolnak ki. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint, amennyiben száznál több nyertes jelentkezik, újabb sorsolást ejtenek meg, amelyiken kihúzzák a 100 nyertes nyugtát. A sorsolás eredményét a Pénzügyminisztérium, az Adóhatóság és a Román Lottótársaság honlapjain hozzák majd nyilvánosságra. A hirdetmény legkevesebb 30 napig hozzáférhető lesz. (Radio România Actualităţi)

Kézműves-vásár volt tegnap Brassóban

Több tucat mesterember állította ki termékeit a Nicolae Titulescu Park központi sétányán. A vásáron több résztvevő úgynevezett látványműhelyekben be is mutatta, hogyan készülnek a népi ékszerek, ruhák, agyagedények. A rendezvény szervezője, Alina Samoilă elmondta, hogy a látogatók is bekapcsolódhatnak a különböző tevékenységekbe. „Festhetünk vízfestékkel, köthetünk karperecet, babákat készíthetünk virágokból és gyöngyökből. Ugyancsak a központi sétányon két kisasszony arcfestéssel szórakoztatja a gyerekeket”.

A belépőjegy a látványműhelyekbe 5 és 30 lej közötti áron volt megvásárolható attól függően, hogy milyen tárgyakat szerettek volna elkészíteni a látogatók. (Radio România Actualităţi)

Razziáztak a közlekedési rendőrök Konstanca megyében

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a rendőrök 25 gépkocsivezető esetében mutattak ki alkohol-, egy esetben pedig kannabiszfogyasztást. Mint ismeretes a kannabisz levelein található mirígyek által kiválasztott gyanta a marihuána nevű kábítószer fő összetevője. Az elkövetők közül hat ellen büntetőeljárás indult, a többiek kihágásért kaptak büntetést. A razzia hét órán át tartott, amelynek során 27 gépjárművezetői jogosítványt vontak be – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Sorin Cealara, tudósító. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR