2019. július 24

Kalus Iohannis aláírta az új miniszterek kinevezését

Az államfő ma kézjegyével látta el azt az elnöki rendeletet, amely szerint Nicolae Moga szenátor veszi át a belügyminiszteri tárcát Carmen Dantól. Az új külügyminiszter Ramona Mănescu, volt európai parlamenti képviselő lett. Ő Teodor Meleşcanut váltotta ebben a tisztségben. Mihai Fifor, aki korábban honvédelmi miniszter volt, most miniszterelnök-helyettesként térhet vissza a kormányba, ő Románia stratégiai partnerségeinek a felelőse lesz a végrehajtó apparátusban. Az új miniszterek hivatalos beiktatására a ma déli órákban kerül sor. (Radio România Actualităţi)

Leváltották az Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnökét

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony tegnap menesztette Răzvan Vulcănescut, a CNAS elnökét. A kormányfő ugyanakkor arról is intézkedett, hogy az alárendeltségébe tartozó ellenőrző testület kezdjen vizsgálatot az intézménynél.

Egyes források szerint a CNAS következő igazgatója Vasile Ciurchea lehet, aki már betöltötte ezt a tisztséget, Răzvan Vulcănescu pedig alelnöke lesz a pénztárnak. Mint ismeretes az elmúlt héten a miniszterelnök-asszony már kérte Răzvan Vulcănescu lemondását azért, mert az nem tudta megoldani az egészségbiztosító kártyák elektronikus platformja meghibásodásnak időben történő kijavítását. Akkor a most leváltott igazgató azt nyilatkozta, hogy nem mond le, mert nem érzi magát vétkesnek a történtek miatt. (Rador Hírügynökség)

Ma tartják a felvételi vizsgákat az orvosi egyetemeken

A bukaresti „Carol Davila” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen mintegy 3000 jelentkező van a meghirdetett 1100 támogatott és 310 fizetéses helyre. Jászvárosban 2400 felvételiző iratkozott be a vizsgára. Itt a konkurencia nagyobb mint tavaly volt. Egyes szakokon több mint heten jelentkeztek egy helyre. Cristina Vartolomeu, a közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődés az általános ápolói képzés iránt mutatkozik, ahol a túljelentkezés közel hétszeres. Itt a tanulmányi idő négy év – ellentétben az egyéb orvosi szakképzésekkel, ahol ez hat év – a tanulmány végén pedig ápolói és nem orvosi diplomát kapnak a végzősök. A táplálkozási és dietetikai szakra 5,4-szeres a túljelentkezés. Jászvárosban a felvételizők mintegy fele az általános orvosi képzésre iratkozott be. Ezzel szemben a gyógyszerészeti képzésen nem teltek be a helyek. A közrádió értesülései szerint Marosvásárhelyen is nagy az érdeklődés az orvosi képzés iránt. (Rador Hírügynökség)

Aláírta az RMDSZ az államelnök által javasolt politikai megállapodást

„A Románia európai elkötelezettségének megerősítéséről szóló politikai megállapodást összességében elfogadhatónak tartjuk, ezért kedden aláírtuk” – áll az RMDSZ tegnap kiadott tájékoztatójában..

A Szövetség szerint „az erdélyi magyar közösség előnyére válik a parlamenti pártok kiállása a hatékonyan működő és a jogállamiságot garantáló politikai intézmények, a független igazságszolgáltatás, Románia európai integrációs politikájának folytatása mellett vagy éppenséggel a sürgősségi kormányrendeletek kiiktatása érdekében – ez utóbbi kapcsán észrevételeket is megfogalmaztunk, amelyeket átadtunk az államelnöknek”.

Mivel a Klaus Iohannis által előterjesztett politikai megállapodás nem tér ki a többség-kisebbség viszonyának rendezésére, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor ismételten javaslatot tett egy többség-kisebbség paktum elfogadására. Az RMDSZ által kidolgozott szöveg rögzítené, hogy a nacionalista kártyát ne lehessen kijátszani a választási kampányokban és a napi politikai vitákban, a megszerzett kisebbségi jogokat pedig ne csorbíthassa senki. „Azt akarjuk, közösségünk számára fontos lenne, hogy a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szavatoló garanciák megteremtése is párbeszéd révén történjen a kisebbségek képviselői és a parlamenti politikai erők között!” – áll a hivatkozott tájékoztatóban.

Székely Ervin, Rador