2019. augusztus 26

A héten hatályba helyezik a novemberi államelnöki választásra vonatkozó kormányhatározatot

A dokumentum információkat tartalmaz az itthoni és külföldi szavazásról, illetve az államfő megválasztására vonatkozó menterendet. A választási kampány augusztus 28-án kezdődik. A héten kisorolják azt az öt birót is, akik a Központi Választási Iroda (BEC) munkájáért felelnek a novemberi választás alatt, és ezek közül választják ki a BEC elnökét. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) utólag kijelöli a elnökválasztási kampány lezajlásának szabályait. A kormányhatározat szerint a jelölések benyújtásának határideje szeptember 22, mig a tulajdonképpeni választási kampány október 12-én keződik. A külföldön élő román állampolgároknak regisztrálniuk kell személyes adataikat a választási jegyzékben ahhoz, hogy részt vegyenek a levélszavazáson. A diaszpóra már előzőleg, három napon át fejezheti ki opcióját: az első fordulóban november 8-10 között, mig a második fordulóban november 22-24 között. A szavazó körzetek itthon is és külföldön is 7:00 órakor nyitanak és 21:00 órakor zárnak. Amennyiben záráskor a szavazó körzetek előtt sorban állnak az emberek, hogy szavazhassanak, a nyitvatartás idejét meghosszabitják 23:59 óráig.Az államelnöki választás első fordulója november 10-én, mig a második forduló november 24-én lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

A daganatos betegek 30%-a nem értesiti egészségi állapotáról a munkáltatót 

A daganatos betegek 30%-a nem értesiti egészségi állapotáról a munkáltatót, attól tartva, hogy nem talál megértésre munkahelyén, derült ki egy közvéleménykutatásból. Az „Egészség a közösségnek” elnevezéssel országos szinten végzett közvéleménykutatás szerint, a rákos daganattal diagnosztikált öt beteg közül egyet, aki dolgozni szeretett volna, a munkáltató visszautasitott, betegsége miatt. A munkahelyi kikerkesztéstől és a hátrányos megkülönböztetéstől tartva a daganatos betegek nem beszélnek betegségükről a munkahelyen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

Szeptember 1-től a nyugdijpont értéke 1.100 lejről 1.265 lejre növekszik

Szeptember 1-től a nyugdijpont értéke 1.100 lejről 1.265 lejre növekszik, nyilatkozta Marius Budăi munkaügyi miniszter.Az új nyugdijakat már kiszámitották, a nyugdij szelvényeket kinyomtatták és ezen a héten megküldik a nyugdijakat a Román Postának, hogy kifizethesse ezeket a jogosultaknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

A román diplomácia éves ülése

A román diplomácia éves ülése négy napig tart és a külügyminisztérium szervezi. Az összejövetel első napján a felszólalók az európai országokkal, illeve az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségek jobb kihasználását szorgalmazták, megjegyezve, hogy Romániának hangsúlyosabban kell fellépnie a NATO-n belül. Az összejövetelen kiértékelik az EU román elnöksége alatt elért eredményeket, megoldásokat kutatnak fel a román külügyminisztérium, a diplomáciai képviseletek és konzuli hivatalok munkájának javitására.Ramona Mănescu tárcavezető megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy Romániának konszolodálnia kell a mostanig elért sikereket és újabb célokat kitűznie, összhangban a globális fejleményekkel.Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök megjegyezte, hogy a román soros elnökség sikeres volt és ismételten bebizonyitotta, hogy Románia EU-hoz való csatlakozásától eltelt 12 év alatt az ország hatalmasat fejlődött, „de még ennél többet is lehet tenni”. Az idei összejövetel külön meghivottja, mások mellett, Bulgária és Moldova Köztársaság külügyminisztere. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

Viorica Dăncilă megküldi az államfőnek a kormány átszervezésével kapcsolatos javaslatokat

Viorica Dăncilă miniszterelnök közölte, hogy hétfőn megküldi Klaus Iohannis államfőnek a kormány átszervezésével kapcsolatos javaslatokat. A listán két javaslat szerepel a miniszterelnök-helyettesi tisztségre, nevezetesen Iulian Iancu, akit a gazdasági problémákkal biznának meg és Ana Birchall, aki a stratégiai partnerséggel foglalkozna. A lista ezenkivül három miniszteri poszt betöltésére szóló javalaslatot is tartamaz, mely szerint Mihai Fifort a belügyminisztérium, Şerban Constantin Valecat az oktatási minisztérium és  Dana Gârbovant az igazságügyi minisztérium élére javasolják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)

A liberálisok tárgyalásokba kezdenek a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági inditvány kezdeményezéséért

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bejelentette, hogy a liberálisok  tárgyalásokba kezdenek a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági inditvány kezdeményezéséért. A liberális vezér szerint, amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, előrehozott választásokat kell szervezni. „A PNL legfontosabb célja, mielőbb véget vetni e mérgező kormánynak, mely sok rosszat tesz Romániának.Amennyiben a bizalmatlansági inditvány átmegy, célunk az, hogy újból átadjuk a hatalmat a román állampolgároknak egy hiteles parlament megválasztásáért, az előrehozott választások megszervezése nyomán”, hangsúlyozta Ludovic Orban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.26)
Rozália Gănciulescu