2019. október 8

Földrengés volt Vrancea megyében

A földmozgás, amely 3,1-es erősségű volt a Richter skálán ma reggel 7,17 órakor következett be. Az Országos Földfizikai Kutatóintézet jelentése szerint a földrengés epicentruma 130 kilométeres mélységben volt. Romániában ebben a hónapban hat földrengés volt, amelyeknek erőssége a Richter skálán 2,3 és 3,6 közötti volt. (Rador Hírügynökség)

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Gheorghe Dincă-t

A „Caracali ügy” néven elhíresült gyermekrablás első számú vádlottját az Országos Törvényszéki Orvostani Intézetben (IML) fogják megvizsgálni. A hónap elején a vádlottat a központi fogdából áthelyezték a Jilava-i Börtönkórházba annak érdekében, hogy lefolytassák a büntetőeljárás során elrendelt vizsgálatokat. Gheorghe Dincă beismerte, hogy ez év július 25-én meggyilkolta a 14 éves Alexandra Măceşanut, utóbb pedig a holttestét elégette. Dincă azt is állította, hogy ez év áprilisában megölte Luiza Merencu szintén kiskorú lányt is. (Radio România Actualităţi)

Csökkent az átlagbér

Augusztusban az országos, nominális átlagbér 3.044 lej volt, s ez 75 lejes csökkenést jelent a megelőző hónaphoz képest – jelentette ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). A nominális bruttó országos átlagbér 4.981 lej volt, ami 110 lejjel kisebb, mint az ez évi júliusi átlagbér. A legmagasabb nettó nominális fizetéseket az információs technológiai (IT) szolgáltatásokban dolgozók keresték, átlagosan 6.764 lejt, a legalacsonyabb béreket (átlagosan 1754 lejt) pedig készruha-iparban dolgozók vihették haza. (Rador Hírügynökség)

A Katasztrófavédelmi Ügyosztály közleménye szerint a virtuális térben hamis információk láttak napvilágot az intézményről

Egy olyan dokumentumról van szó, amelynek értelmében létrehozzák a Katasztrófavédelmi Országos Ügynökséget. A Katasztrófavédelmi Ügyosztály határozottan elhatárolódik ettől az internetes üzenettől, amely alkalmas arra, hogy zavart, bizalmatlanságot keltsen az intézmény dolgozóiban, akiknek fontos feladataik vannak nemcsak a sürgősségi ellátás biztosítása terén. (Radio România Actualităţi)

Akár 20 százalékkal is nőhet az villanyáram ára

Ezt Ion Lungu az Áramszolgáltatók Egyesületének elnöke nyilatkozta tegnap egy szakmai konferencián. Lungu szerint erre akkor kerülhet sor, ha az elkövetkező időszakban eltörölnék a 2019/114-es számú sürgősségi kormányrendeletet. Ez a növekedés 100 kwh villamos energia felhasználása esetén 10 lejes drágulást jelentene a háztartási fogyasztóknak. (Radio România Actualităţi)

Munkálatok a Petrozsény – Transalpinai út közötti útszakaszon

A 7A jelzésű országos útnak még mindig van leaszfaltozatlan szakasza. Egy öt kilométeres útszakaszról van szó, amelyik a Hunyad megyében található 20 km-es út egy része, s amelyik kapcsolatot teremt Petrozsény és a transalpinai sípályák között. A Temesvári Utak területi kirendeltség – amelyiknek a hatáskörébe tartozik a szóban forgó út karbantartása – arról tájékoztatta a lakosságot, hogy jelenleg az út kiegyenlítésén dolgoznak az útügyi szakemberek, majd közbeszerzési pályázatot írnak ki az út teljes felújítására. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador