2020. december 11

A kormány támogtaja a digitalizálási folyamatot a gazdaság modernizálása érdekében

A kormány támogatja a digitalizálási erőfeszítéseket, amelyek négy fő irányra összpontosulnak. A digitalizálás célja a gazdaság fenntartható fejlesztése és modernizálása, nyilatkozta Liviu Rogojinaru, a Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium államtitkára egy online térben tartott szakkonferencián. „Első lépésként a minisztériumokat, polgármesteri hivatalokat és más állami intézményeket digitalizálunk, majd következnek a kis- és középvállalatok, fizika személyek és az oktatás”, fűzte hozzá Liviu Rogojinaru.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

A kormány december 14-től 30 nappal meghosszabitja a vészhelyzetet

A kormány pénteken úgy döntött, hogy december 14-től 30 nappal meghosszabitja a vészhelyzetet. A kijárási tilalom 23:00-5:00 óra között érvényben marad az év végi ünnepek alatt is. A kormányhatározat Hivatalos Közlönyben való megjelenése után az egészségügyi miniszter rendeletet bocsát ki a sipályák működéséről. A sipályákat megnyitják, de a kormány a nagy zsúfoltság elkerülésére törekszik, mivel csakis igy akadályozható meg a koronavirus elterjedése. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

A nettó átlagkereset októberben 7,3%-al növekedett

A nettó átlagkereset októberben 7,3%-al növekedett az elmúlt év azonos időszakához képest, mig az inflációs ráta folyamatosan csökkent novemberben, tájákoztatott az Országos Statisztikai Hivatal. Florin Cîțu ideiglenes pénzügyminiszter szerint az adatok arra utalnak, hogy a koronavirus-járvány okozta gazdasági hanyatlás megállt. A statisztikai adatok alapján a nettó átlagbér országos viszonylatban októberben 3.343 lej volt, ami 22 lejes növekedést jelent az előző hónaphoz képest és 7,3%-ös emelkedést az elmúlt évhez viszonyitva. A legnagyobb növekedési értéket az információ-tehcnológia terén mérték, ahol az átlag nettókereset 7.674 lej volt, mig a legalacsonyabb bérek a szálloda – és vendéglátóiparban voltak, ami 1.720 lejnek feleltek meg. Az inflációs ráta novemberben 2,1%-os volt, olyan körülmények között, hogy az élelmiszertermékek csaknem 4%-al, mig a szolgáltatások 3%-al drágultak. A statisztikai adatok szerint az iparban az üzleti forgalom 8,6%-al csökkent az év első tiz hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

Újabb töltőállomást nyitott a Mol Romániában

Újabb töltőállomást nyitott a Mol Romániában, ahol a benzinkúthálózata 240-re nőtt az új beruházás nyomán, közölte pénteken a vállalat. A Bukarest mellett levő Bragadiruban felavatott új töltőállomás a Mol legfrissebb befektetése a román piacon. A Mol Románia idén ünnepeli az első romániai töltőállomása megnyitásának 25 éves évfordulóját, ez idő alatt mintegy 200 millió dollárt fektetett be a cég a kiskereskedelmi hálózat és a logisztikai rendszer bővítésébe és korszerűsítésébe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

A méztermés csökkent az idén

A  méztermés csökkent az idén és emiatt drágább lesz. A tavaszi esőzések miatt a méhészek mintegy 30%-al kevesebb mézet gyűjtöttek be. A méhészek szerint nagy az igény az exportra, de egyes közülük inkább a belső piacra viszik termékeiket.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.11)

Gănciulescu Rozália