2020. december 21

Alakuló ülését tartja a parlament
A december 6-i választásokat megnyerő, de koalíciós partnerek híján ellenzékbe kényszerülő Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkott-fenyegetése közepette kezdődött meg hétfőn a parlament mindkét házának alakuló ülése. A képviselőházban és a szenátusban is a korelnökök vezetésével a mandátumigazoló bizottság megválasztásával kezdődött az ülés, de az új parlament hivatalos megalakulásához mindkét házban arra van szükség, hogy a megválasztott törvényhozók legalább kétharmada – a mandátumigazolást követően – letegye a hivatali esküt. A bukaresti média szerint a PSD azzal elégedetlen, ahogyan a kormányzásra készülő, a parlamentben 56 százalékos többségre számító, a – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakítandó – jobbközép koalíció el akarja osztani a házbizottsági tisztségeket és a szakbizottságok vezetését. Mivel az újonnan választott parlamentben minden harmadik törvényhozó szociáldemokrata, nélkülük gyakorlatilag nem lehet megalakítani a parlamentet. A PSD ezt kihasználva próbálja rákényszeríteni a jobbközép koalíciót, hogy több fontos – a törvénytervezetek kidolgozásában és miniszterjelöltek véleményezésében illetékes – szakbizottság vezetését átengedje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Extra repülőjáratok indulnak Nagy-Britanniából Romániába a zárlat előtt
A Nagy-Britannia és Románia közötti repülőjáratok hétfő esti felfüggesztése előtt több légitársaság kiegészítő járatokat indított a nagy kereslet miatt. A bukaresti repülőtér megtelt a hazatérő utasokkal, értesűlt a Román Rádió. Csak a fővárosi Henri Condă repülőtérre 9 járat érkezik hétfőn az Egyesült Királyságból, az utolsó este hét órakor landol. Ezek közül négy kiegészítő járat. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság arról döntött vasárnap, hogy a koronavírus új mutációjának angliai megjelenése miatt december 21-től 14 napra felfüggeszti a két ország közötti légiközlekedést, és a magas kockázatú országok közé sorolta Nagy-Britanniát, így aki innen érkezik Romániába, annak 14 napra karanténba kell vonulnia. Hétfőn a TAROM, a Wizzair és a Blue Air indított kiegészítő járatokat Romániából Nagy-Britanniába és vissza. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Koronavírus Romániában: Az elmúlt 24 órában 2489 új fertőzést igazoltak 
Az elmúlt 24 órában 2489 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzéses esetek száma ezzel 593 783-re növekedett a járvány kezdete óta – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 87 új halálesetet jelentettek, a vírus okozta betegség szövődményeiben elhunyt áldozatok száma így 14 481-re nőtt. A járvány kezdetétől 501 896-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 77 406-ra csökkent. Intenzív osztályon 1255 beteget ápolnak, kevesebbet, mint előző napon. Az eltelt egy napban mindössze 7116 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.21)
Ügyvivő kormányfő: minden adott az oltáskampány december 27-ei megkezdéséhez
Nicolae Ciucă ügyvivő miniszterelnök hétfőn közölte, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy december 27-én kezdetét vegye a koronavírus elleni oltási kampány. Az ügyvivő miniszterelnök a belügyminiszterrel, Marcel Velával közösen vett részt a Prof. Dr. Dimitrie Gerota sürgősségi kórház plazmagyűjtő mobil állomásának átadásán. Ciucă arra kérte a román állampolgárokat, hogy bízzanak az oltási folyamatban, az állami intézményekben és azok erőfeszítéseiben, hogy az oltási kampány sikeres legyen. Románia december 26-án kapja meg az első, tízezer dózisból álló, koronavírus elleni oltásszállítmányt. Ezeket az oltásokat a COVID-19-ben szenvedő kórházi pácienseket ápoló egészségügyi személyzet kapja meg. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.21)