2021. január 21

A szociális juttatások országos szintű ellenörzésére készül a munkaügyi minisztérium

Raluca Turcan munkaügyi miniszter közösségi oldalán tett bejegyzésében közölte, hogy az általa vezett minisztérium a szociális juttatások országos szintű ellenörzésére készül. A cél, e segélyek haszonélvezőinek azonositása és a valóban kiszolgáltatott helyzetbe lévők még nagyobb támogatásba való részesitése, valamint a szociális segélyekbe részesülő munkaképesek minél nagyobb számú munkábahelyezése, hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve, hogy erről már tárgyalt a városok, municipiumok és községek képviselőivel. Jelenleg mintegy 170 ezer személy részesül a Romániában garantált minimális jövedelembe, jegyezte meg Raluca Turcan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

A munkavállalók mintegy 66%-nak fontos, hogy lakhelyükhöz közel dolgozhassanak

A munkavállalók 2021-ben egyre inkább arra öszpontositanak, hogy lakhelyükhöz közel dolgozhassank, derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás adataiból. A megkérdezettek több mint egyharmada úgy gondolja, hogy az idén munkahelyén folytatja tevékenységét, csapatával együtt. Az egyik legfontosabb romániai A osztályú irodaházfejlesztő által készitett kutatás szerint az alkalmazottak 51%-a nagy fontosságot tulajdonit az egészségügyi intézkedések meghozására abban az épületben, amelyben dolgozik, mig az interjúalanyok csaknem fele a sújt a helyiség megszervezésére helyezi, főleg az irodaasztalok megfelelő távolságban való elhelyezésére. A közvéleménykutatás 2020 novemberében készült, 1062 internet használó részvételével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Az 1941 január 21-24 között elkövetett bukaresti legionárius pogrom áldozataira emlékeznek a fővárosban

Virágkoszorúk elhelyezésével és a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének közösségi oldalán sugárzott műsorral emlékeznek a fővárosban az 1941 január 21-24 között elkövetett bukaresti legionárius pogrom áldozataira. E történelmi mozzanat felidézéseként „A zsidó negyed a legionárius pogrom terrorja alatt, 1941 januárjában” témakörrel kerekasztal megbeszélést is szerveznek. A bukaresti zsidóellenes legionárius pogrom a Legionárius Mozgalom tagjai által kezdeményezett erőszakos cselekedetek tetőzése volt. A vasgárdisták zsidókat gyilkoltak meg, vettek őrizetbe, fosztottak ki, vandalizálták sirjaikat és imahelyeiket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

A bukaresti politikai vezetők üdvözlő üzenetet intéztek az Egyesült Államok új elnökéhez

A bukaresti politikai vezetők üdvözlő üzenetet intéztek az Egyesült Államok új elnökéhez, Joe Biden-hez, hivatali beiktatása alkalmából. Klaus Iohannis államelnök Twitter-bejegyzésében meggyőződésének adott hangot, hogy Bukarest és Washington folytatja a Stratégiai Partnerség fejlesztését a két nép javára. Dan Barna miniszterelnök-helyettes kihangsúlyozta, a maga részéről, hogy az Egyesült Államok példakép Románia számára és az „alapvető amerikai értékek” – szabadság, törvények tiszteletbentartása és a demokrácia – „a mi értékeink is”. Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezető üdvözölte a mandátum Joe Biden általi átvetélet és ama óhajának adott hangot, hogy az USA és Románia közötti partnerséget a két ország javára bővitsék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Rozália Gănciulescu