2021. június 2

Románia 14,3 milliárd eurót igényelt az Európai Bizottságtól a helyreállítási és rugalmassági mechanizus révén

Florin Cîţu miniszterelenük kedd délután ismerteti a Victoria Palotában az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet, amelyet két nappal korábban megküldtek az Európai Bizottságnak, amely ugyanaznap visszaigazolta, hogy megkapta Romániától a dokumentumot. A brüsszeli testület honlapján közölt közlemény megjegyzi, hogy Románia 14,3 milliárd euró téritésmentes támogatást és 15 milliárd euró kölcsönt igényelt. Románia országos tervét az Európai Bizottság a rendeletben meghatározott 11 kritérium alapján ellenörzi és ennek tartalmát jogi szempontból kötelező aktusokba ülteti át. Az Európai Bizottság ellenörzi azt is, hogy a terv a kiadások legkevesebb 37%-át elkülőniti-e az éghajlati célok megvalósitását támogató beruházásokra és reformokra, illetve 20%-át a digitális áttérésre. Az Európai Bizottsághoz mostanig 22 országos terv érkezett meg. A NextGenerationEU egy 750 milliárd eurós ideiglenes helyreállítási eszköz, melynek célja a koronavírus-járvány által okozott közvetlen gazdasági és társadalmi károk enyhítése.Az Európai Unió szerint a világjárvány után Európa zöldebb, digitálisabb, ellenállóbb és jobban felkészült lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Az aradi gyilkosság okainak kiderítése céljából a belügyminisztérium minden olyan céget ellenőriz, amely robbanóanyagokat forgalmaz

Az aradi gyílkosság után, Lucian Bode belügyminiszter elrendelte minden olyan cég ellenőrzését, amely robbanóanyagokat forgalmaz országos szinten is. „A cégellenőrzések során mindenbizonnyal átfogó képet kapunk arról, hogy mit jelent ez a piac Romániában. Ez csak egy eleme a kivizsgálásnak, amit figyelembe veszünk, mivel az egész akciót a Főügyészség irányítja. A belügyminisztérium a hatáskörében álló struktúrákkal segiti a Főügyészség munkáját, hogy a tettest/tetteseket mielőbb felelősségre vonjuk”, szögezte le a tárcavezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

A magas nyersanyagárak befolyásolják az bútoripart

Aurica Sereny, a Bútorgyártók Egyesületének elnöke elmondta, hogy a fa ára megduplázódott ez év áprilisához képest és a piacra is kevesebb mennyiségű faanyag kerül mint az elmúlt esztendőben. Az egyesület a kormánytól kér segitséget, mivel a bútoripar évente 1,5 milliárd euró jövedelmet biztosit az állami kasszának és a kivitel szempontjából is az ötödik helyen szerepel az Eurtópai Unió szintjén. „A héten levéllel fordultam a miniszterelnökhöz is, amelyben egy találkozó időpontjának kijelölését kértem. Romániának gondoskodnia kell erőforrásainak itthoni feldolgozásáról, amint ezt más országok is teszik. Megoldást kell találnuk. Cégeink a termelés mintegy 90%-át exportálják, Németországba, Franciaországba, Olaszországba, az Egyesült Államokba. Lévén, hogy a szerződéseket még év elején aláirják, most a fa árának drágulása nyomán nem tárgyalhatóak újra a szerződesek, mivel elveszitik klienseiket”, magyarázta. Aurica Sereny. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Szerdán újabb Johnson&Johnson-vakcinaszállitmány érkezik Romániába

Szerdán 144.000 adag Johnson&Johnson-vakcina érkezik Romániába, tájékoztatott a koronavirus elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A szállítmány szárazföldi úton érkezik Bukarestbe, majd innen osztják szét a regionális raktáraknak. Mostanig 371.500 adag Johnson&Johnson-vakcina érkezett az országba, amelyből 120.076-ot használtak fel a lakosság immunizálására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Gănciulescu Rozália