Nimic nu exprimă stilul și luxul mai bine ca piesele metalice. Această tendință populară din ultimii ani a împins paleta metalică direct în lumina reflectoarelor. De la argintiu strălucitor, tonuri aurii sclipitoare, până la atingerile discrete de alamă și cupru, accentele metalice emană un aspect rafinat, lustruit, care se armonizează cu o serie de stiluri, cum ar fi victorianul clasic, industrialul „nervos”, vintage-ul fără de moarte, rusticul autentic, tradiționalul confortabil, minimalismul subtil și mai blândele interioare elegante contemporane. Așadar, o simplă atingere de metal sclipitor poate face un spațiu infinit mai mare și instantaneu mai plin de farmec.

Atunci când sunt alese și etalate în mod inteligent, aceste accente pot funcționa ca elemente extrem de atrăgătoare și inițiatoare de conversații interminabile. Prea multe piese metalice, pe de altă parte, vor face locuința să se simtă ca o sală de exponate înșirate aleatoriu. Chiar dacă unii designeri susțin că nu există „prea mult” atunci când vine vorba de încorporarea metalelor în propriul decor, există totuși anumite norme pentru a obține un echilibru corect. Rămâneți la nuanțe similare și folosiți-le cu diferite texturi pentru a lăsa accentele metalice să contrasteze și să iasă în evidență.

Tonurile metalice reci (cum ar fi argintul, cromul, nichelul și oțelul) aduc o estetică modernă, în timp ce tonurile mai calde (auriu, auriu rose, bronz, cupru și alamă, printre altele) sunt primitoare, măgulitoare și pline de farmec. Un amestec între cele două oferă un aspect unic modern, cu o notă aparte de fascinație, un minimalism cu apel îmbietor și o „cruditate” rafinată. Alama, cuprul sau aluminiul sunt cele mai bune alegeri în combinație cu sticla sau cu piesele de mobilier transparente, și ele în tendințe. De la sfeșnice, suporturi, tăvi, boluri, fructiere, cutii, lămpi, rame pentru oglinzi, fotografii sau tablouri și până la piese masive de mobilier, elementele decorative metalice dau o notă extrem de personală oricărei încăperi, dar cu precădere livingului. Nu trebuie uitate, însă, nici țesăturile lucioase și laminate care, cu toate că nu sunt metalice, împrumută cu succes strălucirea și aspectul metalelor.

Odată cu intrarea verii în drepturi depline, putem profita de ocazia perfectă de a ne (re)amenaja locuințele și de a face acele schimbări atât de „necesare” la care ne-a stat gândul tot anul. Și ce modalitate de a combate vremea caldă ar fi mai bună decât cu niște metale „reci” și accentele lor „polare”?! Indiferent dacă este vorba despre declarații puternice de mobilier îndrăzneț, alegeri subtile de accesorii sau chiar pereți vopsiți în tonuri metalice sau acoperiți cu tapet cu inserții metalice, există o varietate de moduri inedite de a încorpora această tendință în amenajările interioare. De la auriu la argintiu, bronz și tonuri de trandafir, jocul cu tonurile metalice poate fi o modalitate distractivă de a amesteca și combina elementele moderne cu designul tradițional. Dacă, însă, prin accente metalice vom înțelege doar piese de mobilier sau accesorii decorative din metal, nici nu ne putem închipui cât pierdem. Și asta pentru că finisajele cu aspect metalizat (vopseaua decorativă, tapetul, plăcile ceramice etc.) sau obiectele de decor lucioase, trezesc în fiecare dintre noi acea senzație de „glamour”. Detaliile strălucitoare sunt o modalitate foarte eficientă de a obține un aspect mai elegant, fermecător și rafinat în orice cameră și un decor prețios, somptuos, chiar regesc. Întrucât elementele metalice funcționează atât de bine cu o sumedenie de culori, nuanțe, tonuri și subtonuri – fie că sunt neutre, pastelate sau tonuri întunecate, puteți experimenta și crea look-uri diferite pentru fiecare cameră din casă.


Noțiuni generale despre elementele metalice

* Reflectă lumina – Unul dintre cele mai interesante lucruri despre metale este acela că ele reflectă lumina și că, implicit, în cel mai rapid și facil mod cu putință, veți obține un spațiu vizibil mai deschis, mai aerisit și mai senin. Alama, una dintre primele opțiuni pe lista cu elemente decorative, este metalul cel mai ușor de integrat în decorul unei camere, potrivindu-se perfect unei întregi game de stiluri – clasic, antic, vintage, retro, victorian, exotic sau romantic. Alama oferă căldură spațiului datorită culorii și strălucirii sale, fiind și accesibilă pe deasupra. Un avantaj esențial al alamei este acela că se poate combina cu alte metale și cu toate culorile calde, dar și cu cele neutre și reci.

* Noul lider, cuprul – Fără îndoială că aur(i)ul oferă o licărire deosebită oricărei încăperi, însă cuprul are atât un aer cald, cât și o atingere luxoasă. Elementele din cupru adaugă o diferență elegantă în mijlocul albului, maroului, griului și negrului. Fie că este vorba despre o vază de flori, o lustră pandantiv sau un suport de lumânări, cuprul își face simțită prezența de la înălțimi diferite. De fapt, cuprul se îmbină perfect cu nuanțe de roz și face casă bună cu multe stiluri diferite, fie că este vorba de contemporan sau tradițional. Aflat în mare vogă și în cursul acestui an cuprul este cel mai vechi metal folosit în designul interior. Este un metal cald, prietenos, cu maxim potențial expresiv și extrem de versatil.

* Detaliile argintii sau din argint, precum și cele prețioase aurii sunt rezervate, de regulă, celor  mai strălucitoare și opulente amenajări, însă elementele decorative metalice din argint, care împrumută aspectul de oglindă, sunt perfecte și pentru decorurile minimaliste. Argintul se combină excelent cu tonurile tari de roșu, verde și albastru, dar și cu negru și alb. Aurul este instinctiv asociat luxului și soarelui. Elementele aurite se potrivesc cel mai bine băilor și dormitoarelor, dar pot fi utilizate și în camera de zi, însă combinate inspirat în cadrul unui design elegant și clasic.

* Revenirea bronzului – În contrast cu aurul bogat, ceva mai sfiosul bronz cunoaște o revenire, ca și piesele de epocă aurite și alama. Piesele de artizanat, ceasurile, vazele, terariile, ramele și statuile Buddha din bronz adaugă un aspect ca de scânteie. Bronzul este moale și subtil, dar, în același timp, poate fi folosit pentru a adăuga fast și splendoare. Candelabrele vintage din alamă impun profunzime și interes în interioarele de zi. Bronzul aduce viață într-o cameră, fără a fi prea îndrăzneț. Cromul, bronzul, alama, cuprul și oțelul în finisaje antice sau patinate sunt elemente potrivite stilului Arts and Crafts, întrucât completează tonurile de lemn și sporesc sentimentul de căldură.

* Recondiționări nevinovate – Noile interioare metalice, care au cunoscut o renaștere aproape nefirească, sunt pe deasupra și funcționale oferind o pauză de la elementele „ieftine” sau de modă veche. Dacă vă place să pictați și să vopsiți, spațiile mici pot fi remodelate cu spray-uri metalice. S-ar putea, de asemenea, să vă doriți să pulverizați cu un spray metalic vechea masă sau vechiul scaun pentru a le face să se acomodeze cu noul design al canapelei. Decorațiunile din metal accentuează toate culorile. Dacă nu credeți încă, adăugați pete metalice decorului dvs. prin pictarea unei sticle (din sticlă) în auriu sau argintiu. Utilizați spray-ul pe o sticlă veche pentru a o face să strălucească din nou. Așadar, aduceți în actualitate toate piesele vechi și mai puțin aspectuoase prin accente metalice pentru a le adapta stilului modern sau contemporan.


Reguli de folosire a elementelor metalice

Așa cum am mai spus, mulți designeri pretind că nu există termenul de „prea mult” atunci când vorbim despre obiecte strălucitoare, dar tot ei ne sfătuiesc să păstrăm în minte cel mai important aspect – acela de a nu crea un decor prea aglomerat sau confuz. Pentru a obține un design „apetisant”, există câteva reguli de bază pe care ar trebui să le urmați pentru a nu exagera.Într-o cameră de zi, metalele pot fi utilizate în mod diferit și în piese diferite, dar aceste cinci sfaturi simple vă vor ajuta să beneficiați de toată eleganța și sclipirea camerei dvs.

* Creați un design blând– Atunci când încercați să decorați cu piese metalice, cum ar fi oglinzile înrămate, este important să amestecați aceste piese metalice cu diferite texturi mai moi pentru a crea o ambianță echilibrată.Într-o cameră de zi ar trebui să combinați piesele metalice cu mohair, lână și catifea, care le vor accentua și le vor lăsa să iasă în evidență în ansamblul camerei.Puteți încerca detalii metalice, cum ar fi o masă laterală sau o sculptură, combinate cu un scaun plin de culoare și o canapea din catifea albastră.Această mixtură de piese și materiale cu duritate redusă face ca piesele metalice să fie puse în valoare.

* Mențineți camerele în culori neutre – În cazul în care doriți să creați o cameră de zi cu mai multe piese metalice, este esențial să mențineți o schemă de culori neutre în designul camerei. Combinați metalele, cum ar fi alama, cu culori mai închise la culoare, ca negru, mov sau bleumarin. Un candelabru metalic poate fi combinat cu tonurile neutre și blânzi ale camerei, iar o canapea neagră oferă un contrast care va permite candelabrului să epateze.Atunci când utilizați alte tonuri metalice, cum ar fi crom, inox sau chiar satinul (nu este metal, dar textura sa este foarte apropiată de cea a unui metal), ar trebui să le combinați cu mai multe palete de culori moderne, cum ar fi alb, gri și albastru.

* Amestecați finisaje metalice diferite într-o singură cameră – Veți ajunge să iubiți modul în care combinarea diferitelor metale și finisaje metalice poate crea un efect elegant în designul unei camere. Dar, acordați o mare atenție acestui aspect. De obicei, este mai bine dacă utilizați aceeași culoare de metal, ca de exemplu aurul, dar în diferite finisaje și texturi, cum ar fi tapet, decorațiuni, materiale. Amestecarea metalelor de diferite culori poate duce la un aspect neuniform, dacă este făcută neîngrijit, dar, uneori, poate crea camere incredibile. Pentru a utiliza piese metalice într-un singur loc, adăugați texturi diferite, mai moi, pentru a le echilibra. Așezați obiectele metalice în mod strategic ca o piesă de declarație și accent care va oferi un aspect imperial casei dvs. Deoarece reflectă lumina și deschid orice spațiu, nuanțele metalice conferă și celei mai anoste zone o senzație mai interesantă și mai sofisticată.

* Pariați pe clasici – Cuprul este unul dintre metalele cele mai utilizate la ora actuală, fiind utilizat în bucătării, corpuri de iluminat și obiecte decorative, dar dacă doriți să includeți metale în decorul camerei de zi, începeți cu cele clasice.Alama, argintul, frunzele aurite și cromul sunt atemporale și vă va fi mult mai ușor să porniți de la aceste elemente convenționale.

* Cu pași mărunți – Cel mai bun mod de a introduce piesele metalice în decorul unei camere de zi este cu ajutorul accesoriilor.O oglindă, un cadru, o canapea cu bază metalică sau chiar o masă laterală sunt piese decorative care, pe lângă faptul că reprezintă o modalitate foarte bună de adăuga finisaje metalice în interior, sunt și ușor de înlocuit, schimbat sau mutat prin toată camera, când încercați să găsiți echilibrul perfect în economia spațiului.


Cele mai interesante piese metalice

* Lustre-pandantiv – Lustrele și corpurile de iluminat suspendate, căci despre ele vorbim, sunt disponibile, astăzi, într-o varietate covârșitoare de finisaje metalice și stiluri. Alegeți un finisaj care completează cel mai bine stilul dvs. de decorare. Un „pandantiv” finisat din fier negru ar funcționa bine într-un cadru în stil industrial, în timp ce un „pandantiv” din alamă lustruită ar fi ideal pentru o casă în stil clasic. O „lumină” suspendată din nichel asociată cu un rând de dulapuri albe într-o bucătărie nu numai că va arăta grozav, dar va îmbunătăți și nivelul de luminozitate. Corpurile de iluminat, fie că sunt suspendate, de perete sau lămpi de masă, pot deveni ele însele punctul forte al unei camere, iar dacă dețin și un pic de strălucire metalică, vor lumina instantaneu spațiul. Puteți agăța o lustră-pandantiv aurie deasupra insulei din bucătărie sau puteți adăuga un candelabru din alamă în dormitor, oricare ar fi alegerea dvs. va fi binevenită. Lămpile aurii sunt o completare excelentă pentru a decora un spațiu cu tonuri metalice, având capacitatea de a da întregul ton al camerei. Pentru dormitor, puteți asocia și un abajur neutru cu becuri luminiscente aurii pentru a crea o atmosferă caldă și confortabilă.

* Lucrări de artă și piese de decor – O modalitate excelentă de a vă etala simțul stilului metalic este să folosiți piese decorative sau de artă precum oglinzi de epocă, suporturi de lumânări, vaze, tăvi etc. Fie că au tonuri aurii sau argintii, acestea ar trebui să fie în mod ideal răspândite prin toată casa printre alte elemente complementare, pentru un aspect integrat. Metalele reci, cum ar fi argintul, oțelul și cromul, funcționează în mod ideal cu nuanțe precum albastru și verde, în timp ce metalele calde precum aurul, bronzul sau tonurile de cupru roșcat se împerechează bine cu tonuri vibrante și culori pământii. Puteți schimba drastic modul în care arată o cameră cu o pereche de piese de decor aurii așezate în mod strategic. Sau puteți pur și simplu să atârnați pe pereți fotografii vechi și imagini cu fundal de epocă în rame aurii sau argintii. Pentru un factor de lux instantaneu, puteți alege o culoare de vopsea contrastantă pentru pereții (sau zonele de pereți) pe care decideți să agățați decorațiuni metalice. Trucul rămâne același ca și în alte împrejurări, acela de a vă feri de piesele groase sau grele și de a opta pentru elemente de decor simple, subtile și rafinate.

* Mobilier – Un alt mod strălucit de a etala accentele metalice în casa dvs. este prin intermediul mobilierului, care poate exprima atât un stil contemporan elegant, cât și o senzație nostalgică de epocă, în funcție de finisaje. Pentru a menține un aspect coeziv, asociați-l corect cu celelalte elemente precum covorul, perdelele etc. Metalul poate fi prezent fie în formă de cadru, fie ca încrustații, întrucât acest lucru vă va permite să păstrați un aspect consistent. Atunci când este asociat cu tipul potrivit de iluminare, poate rezulta un decor perfect meșteșugit. Dacă sufrageria sau dormitorul sunt amenajate în culori neutre, adăugarea unor piese de mobilier metalice este modalitatea perfectă de a „infuza” cantitatea ideală de farmec. Puteți investi fie într-o măsuță de cafea aurie, fie în scaune de bar sau, pur și simplu, să vopsiți  piesele deja existente în culori metalice. Puteți adăuga texturi pentru o atingere mai delicată, lucru care va face ca mobilierul să iasă în evidență. De asemenea, puteți amesteca și combina metalele, cum ar fi alama, argintul și cuprul, pentru un efect de-a dreptul strălucitor.

* Ustensile de bucătărie și backsplash – Puteți adăuga accente metalice inclusiv bucătăriei prin prezența corpurilor din oțel inoxidabil, ca de exemplu a unor seturi de ustensile suspendate, care permit crearea unui aspect sclipitor fără prea mult efort. Bucata de perete dintre blat sau chiuvetă și dulapurile suspendate (backsplash) poate fi realizat nu numai din clasica faianță sau mai pretențiosul tapet, ci și din straturi generoase de staniu sau aluminiu, care conferă o luminozitate aparte camerei, atunci când sunt asociate cu dulapuri albe lucioase. Vasele din cupru sau oțel inoxidabil adaugă atracție vintage și completează, de asemenea, o varietate de stiluri.

* Țesături/Textile – O notă de stil și eleganță poate fi imprimată și de accentele metalice de pe țesături (perdele, covoare, draperii, huse, cuverturi, cearșafuri, fețe de masă, etc.), care vor augmenta sentimentul de opulență. Pentru un aspect distins și nobil, alegeți perne de pluș cu accente aurii, argintii sau de cupru și combinați-le cu alb/ negru, pentru a menține echilibrul dorit. Luați în considerare dimensiunea spațiului dvs. înainte de a adăuga accente metalice. Dacă este un spațiu larg, amplasarea mai multor elemente în colțuri va aduce un caracter distinct încăperii, însă dacă vă luptați cu un spațiu mic, limitați accentele metalice la maximum trei elemente, pentru a evita aglomerarea inutilă. Textilele metalice vă pot ajuta să aduceți acea atmosferă de lux, fără a fi nevoie să adăugați mobilier din metal greu sau detalii arhitecturale, acestea fiind unele dintre cele mai ieftine și mai rapide modalități de a încorpora detalii metalice strălucitoare în decorul casei. Pentru ferestre, optați pentru perdele sau draperii bogate cu accente subtile de auriu sau argintiu, sau utilizați o cuvertură cu fire metalice pentru un confort sporit. De asemenea, puteți folosi covoare, pleduri și huse de pernă în nuanțe metalice pentru a da un aer sofisticat încăperii. Pentru masa din living, alegeți șervețele și suporturi pentru farfurii și pahare în nuanțe metalice pentru a spori sentimentul de lux. Amestecați texturi precum mohair, catifea și lână pentru a lăsa contrastul metalic să iasă în evidență.

* Accesorii mobilă și feronerie  – Dacă doriți să încorporați tonuri metalice într-un mod mai cuminte și retras, încercați să înlocuiți „hardware-ul” prin adăugarea de butoane de ușă sau mânere aurii, argintii și din cupru. Puteți realiza acest lucru în absolut orice cameră în care se află dulapuri, biblioteci, comode, noptiere, șifoniere, măsuțe cu sertare, console, etc. cărora le puteți adăuga mânere în culori metalice sau butoane de alamă mai bizare. De asemenea, puteți amesteca și combina metalele într-o doză mai mică pentru a oferi spațiului un stil unic sau puteți alege diferite stiluri de mobilier, inclusiv modern, vintage și minimalist, pentru a completa atmosfera spațiului.

* Vopsea și texturi de perete – Dacă sunteți în căutarea mai mult decât a unui indiciu metalic subtil, vopseaua pentru pereți este o modalitate excelentă de a crea un punct focal în cameră, care va face cu siguranță o declarație majoră. Puteți crea fie un perete de accent cu vopsea metalică texturată pe un perete, fie puteți vopsi toți pereții dintr-o singură cameră folosind vopsele cu finisaj metalic. Texturile artistice pline de viață conferă pereților simpli un efect lucios care adaugă strălucire și dimensiune spațiului. Culmea este că nu trebuie să vă limitați la pereți. Deveniți creativi și adăugați nuanțe metalice și tavanului pentru un efect dramatic, sau chiar și podelelor.


Cele mai indicate stiluri

* Tema industrială – Se poate stimula paleta neutră a spațiului de locuit folosind o varietate de finisaje metalice.Argintul este contemporan și interesant.El dă un aer sofisticat și proaspăt din punct de vedere estetic, completând culorile calde.Argintul nu țipă după atenție, cum face aurul, dar adaugă un efect dramatic spațiului în care este folosit.În aglomerarea de culori tradiționale, puteți adăuga accente chic argintii printr-un tapet sclipitor.Schema de negru și argintiu poate avea un efect uimitor.

* Stilul retro – O piesă metalică în stil retro adaugă emoție și eleganță spațiului de locuit.Uneori elementele mici nu reușesc să creeze efectul dorit.Dacă doriți un impact imens pentru o cameră de zi, luați în considerare mobilierul cu cadre metalice, ca de exemplu un pat matrimonial din fier forjat cu inserții de lemn sau simplu, de culoare albă. S-ar putea să vă placă, de asemenea, ceasurile metalice de perete imense în stil vintage.Ramele oglinzilor pot fi o altă piesă perfectă ca parte a proiectului de înfrumusețarea cu elemente metalice.

* Contemporan –  Cele mai bune finisaje din metal pentru acest stil sunt nichelul, oţelul inoxidabil și cromul. Acestea pot fi introduse prin accesorii, piese de mobilă sau oglinzi. „Contemporanul” nu trebuie să fie rece și sumbru.Aurul și alama creează căldură și mențin în același timp un avantaj contemporan.Băile contemporane nu trebuie să fie conforme cu normele de proiectare tradiționale.O perdea de duș din țesătură sârmoasă aduce o strălucire neașteptată și luminează o baie modernă întunecată.

* Eclectic – Excentric, drăguț și distractiv. Designul eclectic înseamnă traducerea personalității dvs. într – un interior plin de coeziune.Nu vă fie teamă să experimentați!Atât timp cât elementele pe care le alegeți sunt congruente cu stilul personal, acestea vor arăta bine cu restul decorului. Cele mai bune finisaje din metal pentru acest stil? Aproape orice element merge în acest decor trăsnit. „Metalicele” vă oferă posibilitatea de a face senzație, așa că lăsați timiditatea pentru alt stil! Utilizați-le pe pereți, pe ramele de oglinzi, în piese întregi de mobilier. Obiectivul în designul interior eclectic este de a vă face prieteni să se întrebe unde ați găsit o piesă de mobilier atât de „cool” sau operă de artă atât de „funky”.

* Rustic – Confortabil, natural și nerafinat, stilul rustic preferă metalele mai calde, care contribuie la intimitatea interiorului. Designul interior rustic este opusul pretențiosului. Rămâneți la piese metalice naturale pentru un aspect tradițional. Cele mai bune finisaje din metal pentru acest tip sunt oțelul, cuprul și cromul – pentru o fantezie fermecătoare. Din pricina elementului de vechi al stilului de țară, nu veți dori ca metalicele să arate prea îndrăzneț sau artificial. În schimb, puteți alege articole vintage din metal, cum ar fi oale sau tigăi, candelabre sau robineți. Cuprul este o alegere bună pentru interioarele rustice. Obiectele de epocă ușor ruginite arată foarte bine în această temă.

* Tradițional – Rafinat, clasic și elegant, designul interior tradițional se trage din casele celor bogați și puternici.Din acest motiv, veți vedea în mod frecvent piese de aur și argint, corpuri lustruite, precum și oglinzi dramatice mari. Cele mai bune finisaje din metal pentru acest tip de amenajare sunt aurul, argintul și cromul. Puteți opta pentru candelabre, vaze, sfeșnice, rame pentru tablouri și alte detalii clasice, oglinzi (agățate pe perete, dar și măsuțe sau alte piese de mobilier cu oglinzi). Combinați culori luminoase de roz cu pereți și candelabre aurii pentru strălucire cât vezi cu ochii.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.bhg.com/decorating/lessons/basics/decorating-with-metallics/

https://www.roomdecorideas.eu/create-room-design-metalics/

https://www.luxdeco.com/blogs/styleguide/interior-design-trend-how-to-mix-metallic-furniture

https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/a7500/how-to-decorate-with-metallics/

http://designers.mebelkart.com/blog/2016/01/28/how-to-use-metallic-pieces-in-a-living-room

http://cascadecoil.com/2014/03/using-metal-in-interior-design/

https://www.livspace.com/in/magazine/how-to-decorate-with-metallics

https://www.bergerpaints.com/blog/decor-tips/make-your-home-sparkle-tips-to-incorporate-metallic-home-decor-in-your-space