2021. október 5

Megbukott a kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

A parlament két házának együttes ülésén egyhangúlag megszavazták a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítványt, így megbukott a Florin Cîțu vezette nemzeti liberális párti (PNL) és RMDSZ-es kormány. Daniel Suciu, a hábizottság titkára ismertette a szavazás eredményét: a 465 törvényhozóból jelen volt 318, szavazott 281, az érvényes szavazatok száma 281, a bizalmatlansági indítványt támogatta 281 szavazó. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra lett volna szükség. Ludovic Orban képviselőházi elnök bejelentette, hogy az új kormányalakítási kísérletig a jelenlegi kabinet ügyvivő kormányként, korlátozott jogkörökkel marad hivatalban. Egy új kormány beiktatásáról az államfőnek kell egyeztetnie a parlamenti pártokkal. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.05

Klaus Iohannis kedden 18 órakor sajtónyilatkozatban fog reagálni a parlamenti szavazás eredményére

Klaus Iohannis kedden 18 órakor sajtónyilatkozatban fog reagálni a parlamenti szavazás eredményére – olvasható az elnöki hivatal honlapján. Ugyanakkor sajtóhírek szerint az államfő csütörtökre hívja egyeztetésre a parlamenti pártok vezetőit, hogy a kormányalakításról tárgyaljon velük. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Koronavírus Romániában: Több mint tizenötezer új fertőzést regisztráltak

A legutóbbi tájékoztatás óta 15 037 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában több mint 77 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán. A legutóbbi jelentés óta 252-en elhunytak – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Jelenleg 1480 személyt kezelnek intenzív osztályon, közülük 22 kiskorú. A legutóbbi jelentés óta 252 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, 238-nak volt társbetegsége. A 252 áldozat közül 227 nem volt beoltva. A 25 beoltott áldozat közül a legfiatalabb 25, a legidősebb 87 éves volt, és kettőn kívül mindannyian más betegségekben is szenvedtek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Harminc napra országszerte felfüggesztik a halasztható kórházi beutalásokat és műtéteket

A közkórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet – jelentette be a hétfő esti kormányülés után Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár. Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Andrei Demeny