2021. október 26

Marcel Ciolacu: A politikai válság megoldása érdekében minden lehetőséget figyelembe veszünk

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök kijelentette, hogy a politikai válság megoldása érdekében minden lehetőséget figyelembe vesznek, még egy kisebbségi kormány támogatását is. Marcel Ciolacu a kinevezett miniszterelnökkel való találkozóra vár, hogy megismerje a kormányprogramot, és ragaszkodik a Szociáldemokarta Párt (PSD) által egészségügyi, gazdasági és szociális téren javasolt 10 sürgős intézkedés elfogadásához.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Florin Cîțu liberális elnök minden erőfeszítést megtesz a Nicolae Ciucă vezette kormány beiktatásáért

A gazdasági fejleményeket illetően is bizonytalanságot okozó romániai politikai válság még korántsem ért véget. Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a Nicolae Ciucă vezette kormányt beiktassák és arra számít, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) engedményeket tesz. „Nicolae Ciucă miniszterelnök-jelölt a PNL tagja, a PNL elnöke javasolta erre a funkcióra, őt csak a PNL bízhatja meg. Ez a megbízás jelenleg nem létezik”, hangsúlyozta Florin Cîţu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

Az Egészségügyi Szolidaritás nyílt levélben felhívást intézett Klaus Iohannis elnökhöz és a parlamenti képviselőkhöz

A közegészségügyi szakembereknek sürgösen segítségre, a jelenlegi erőfeszítések elismerésére és a törvényes jogok biztosítására van szüksége. Ezt a felhivást intézte – nyílt levélben – az Egészségügyi Szolidaritás Klaus Iohannis elnökhöz és a parlamenti képviselőkhöz. A levél aláírói arra kérik a kormányzókat, hogy vegyék figyelembe a járvány ellen egyedül küzdő egészségügyi személyzet kritikus helyzetét. Úgy vélik, hogy a közegészségügyi szakemberek fehér hadserege társadalmi szerepéhez hűen a harc élvonalában maradt, míg a politikai vezetők dezertáltak. Mint hozzáfűzték, az egészségügyi dolgozók nagyon kimerültek és felrótták a párbeszéd  hiányát a tisztségviselőkkel. Ugyanakkor emlékeztettek az őket megillető bérjogokra, és hangsúlyozták, hogy erőforrásokra van szükség a járvány megfékezéséhez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A PNL korábbi vezetője, Ludovic Orban visszavonul a liberális képviselőcsoportból

A PNL egykori vezetője, Ludovic Orban ma hivatalosan tájékoztatta parlamenti képviselőtársait, hogy visszavonul a liberális képviselők csoportjából. Döntését még a múlt héten bejelentette, de most az okot is megmagyarázta. „Az elmúlt négy hónapban történtek minden képzeletet felülmúlnak. Ennyi alkalmatlan döntést és Románia érdekeit sértő politikai akciót nem láttam ilyen rövid idő alatt. Alapvetően mesterséges politikai válság jött létre, olyan okok miatt, amelyeket egyetlen román állampolgár sem értett meg. Szétrombolták a fő kormánykoaliciós pártot”, mondotta Ludovic Orban, megjegyezve, hogy egyelőre nem távozik a Nemzeti Liberális Pártból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.26)

A román hatóságok remélik, hogy tetőzött a járványgörbe

A román hatóságok reményeiknek adtak hangot, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámának tetőzését jelezheti az, hogy kedden – az utóbbi hetek keddi napjaitól eltérően – már nem döntött rekordot az esetszám, és csökkenni kezdett az újonnan diagnosztizált fertőzések július közepe óta növekvő mozgóátlaga. Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint Romániában valószínűleg a múlt héten tetőzött a járványgörbe, de figyelmeztetett, hogy hivatalos adatok nem tükrözik a rejtőzködő vagy tünetmentes fertőzöttek számát, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás pedig még mindig növekszik. Kedden hónapok óta először fordult elő, hogy az utolsó hét napon diagnosztizált fertőzések száma (101 616) kisebb volt, mint az azt megelőző heti esetszám (103 733).A haláleseteket illetően még nem lehet tetőzésről beszélni. Keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 511 koronavírusos beteg hunyt el. Ez  35 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, és csak 9 százalékkal marad el a múlt keddi csúcstól. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma egy hete 20 ezer körül ingadozik.

 

RADOR – Rozália Gănciulescu