2021. november 29

Örömteli ünnepet kívánt a zsidó közösségeknek az államfő

A hanuka generációkon át öröklődő hagyománya erősíti a zsidó közösség hitét és reményét – üzente Klaus Iohannis államfő a hanuka ünnepe alkalmából. Üzenetében Iohannis felidézte a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége (FCER) korábbi elnökének, Aurel Vainernek az emlékét, aki a zsidó közösség és az antiszemitizmus elleni küzdelem kiemelkedő alakja volt. A fények ünnepe alkalmából Klaus Iohannis megerősítette, hogy a román állam elkötelezett az antiszemitizmus megelőzése és leküzdése, az ország zsidó kulturális örökségének megőrzése, a múlt teljes felvállalása, a romániai holokauszt történelmi feltárása és az áldozatok emlékének tisztelete mellett. „Az önök ünneplése mindannyiunk számára öröm, ahogyan az elmúlt évszázad bűntettei és tragédiái is közös történelmünk és drámánk részei” – üzente Iohannis, aki azt kívánta a zsidó közösségnek, hogy a béke, a tisztelet és a lelki közösség szellemében töltsék az ünnepeket. „Hag Hanuka Sameah!” – zárta sorait az államfő. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Elindult a repülőgép a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokért

A kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt. A külügyminisztérium adatai szerint eddig 39 román állampolgár kért konzuli segítséget az ország pretoriai külképviseletétől, miután törölték azokat az Európába tartó járatokat, amelyekre helyet foglaltak. Közülük 31-en a román bajnok nagybányai rögbicsapat tagjai, akik nemzetközi tornán vettek részt. A gép indítását vasárnapi rendkívüli ülésén hagyta jóvá az új kormány. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Koronavírus Romániában: Tovább csökkent a fertőzések napi esetszáma

Az elmúlt 24 órában 1096 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte hétfő délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt két hét legalacsonyabb napi esetszáma alig több mint 15 ezer teszt elvégzésének az eredménye. Az új esetekkel 1 778 045-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 10 292-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor eddig 1 683 204 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az igazolt új esetek mellett 176 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírus-tesztje. A jelzett időszakban 107 elhalálozás került a nyilvántartásba, ezek közül 15 korábban következett be, de csak most hozták összefüggésbe a járvánnyal. Az áldozatok közül 92-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 99-nek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Romániában tavaly 2,95 millió személy élt súlyos anyagi nélkülözésben

Romániában 2,95 millió személy, a társadalom 15,2 százaléka élt tavaly úgynevezett súlyos anyagi deprivációban, ami azt jelenti, hogy nélkülözniük kellett – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet. A szegénységnek ez a formája 52,6 százalékban nőket, 47,4 százalékban férfiakat érintett. A 2017-es évhez képest tavaly 4,5 százalékponttal csökkent ezeknek a személyeknek az aránya. Főleg a 18 év alatti kiskorúak körében volt magasabb az előfordulási arány, ennek a korosztálynak a 21,4 százalékát érintette az anyagi nélkülözés, majd 17,7 százalékkal a 18-24 évesek következtek. Ugyanakkor 2017-hez képest a súlyos anyagi deprivációban élők aránya jelentős mértékben csökkent az 50-64 évesek és a 65 év fölöttiek körében, ebben a két korcsoportban 6,8, illetve 6,4 százalékpontos mérséklődést jegyeztek fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Andrei Demeny