2021. december 2

Az egyházak képviselőivel egyeztetett a Covid-igazolvány bevezetéséről a kormány
Remélhetőleg év végéig elfogadja a parlament a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényt, a szakértőkkel egyeztetett formában – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök. A romániai egyházak képviselőivel lezajlott találkozója után a kormányfő elmondta, tárgyalópartnerei azt kérték, hogy a hívek Covid-igazolvány felmutatása nélkül is mehessenek templomba, vehessenek részt a vallásos szertartásokon. Közölte velük, hogy az igazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezet szakértők bevonásával dolgozzák ki. Nicolae Ciucă elmondta, hogy az állampolgárok, a közösségek érdekében a jövőben folytatni kívánja a párbeszédet a civil társadalom többi képviselőivel is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.02)
Nem támogatja az oltás kötelezővé tételét a PSD elnöke
Ellenzi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét. Marcel Ciolacu képviselőházi elnök Ursula von der Leyen szerdai nyilatkozata kapcsán beszélt erről, amelyben az Európai Bizottság (EB) elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió vezetőinek el kell gondolkodniuk az oltás kötelezővé tételén. Von der Leyen szerint „tárgyalásokra és közös szemléletre van szükség” a témában. Az EB vezetője hangsúlyozta, hogy személyes véleményének adott hangot, az egészségügyi kérdések a tagállamok hatáskörébe tartoznak. Erre reagálva a PSD elnöke rámutatott, kizártnak tartja, hogy valaha is támogassa az oltás kötelezővé tételét. „Az EB elnökének jogában áll véleményt nyilvánítani. Magam is éltem a kommunizmusban, amikor mindent ránk kényszerítettek. Továbbra is szilárdan hiszem, hogy nem szabad kötelezővé tenni az oltást. Mindenkinek jogában áll dönteni” – fogalmazott Marcel Ciolacu (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.02)
Omikron variánssal fertőződhettek meg ketten a Dél-Afrikából hazaszállított személyek közül
Pozitív lett a koronavírus-tesztje három személynek azok közül, akiket az omikron variáns felbukkanása miatt Dél-Afrikából hazaszállítottak Romániába. Alapos a gyanú, hogy ketten közülük az omikront kapták el. Előbb a nagybányai rögbicsapat egyik játékosánál mutatták ki a koronavírust. A férfi tünetmentes, de orvosi felügyelet alatt tartják. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön megerősítette, amit az egészségügyi tárca korábban már közölt: „nagy a valószínűsége” annak, hogy a Dél-Afrikából hazahozott, pozitív koronavírustesztű személyek a vírus omikron variánsával fertőződtek meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a fertőzöttek tünetmentesek, és 14 napig elkülönítésben lesznek, megfigyelés alatt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.02)
Koronavírus Romániában: Enyhén nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki közlése szerint az utóbbi 24 órában 1149 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel. Az 1149 új megbetegedést több mint 20 ezer teszt eredményének a feldolgozása nyomán diagnosztizálták. Az új esetekkel 1 781 957-re nőtt a járvány eleje óta regisztrált fertőzések száma, ezek közül 10 366-an újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. A tájékoztatás értelmében 66 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül nyolc korábban következett be. A 66 halálos áldozat közül 56-an nem voltak beoltva, ugyanakkor 62-nek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.02)
Andrei Demeny