2021. december 10

Klaus Ihannis: A döntéshozók nem könnyű szívvel korlátozzák az emberi jogokat

A döntéshozók nem könnyű szívvel fogadnak el emberi jogokat és alapvető szabadságokat korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány megfékezésére – közölte pénteken, az emberi jogok világnapján megfogalmazott üzenetében az államfő. Az elnöki hivatal közleményében Klaus Iohannis a történelem mérföldkövének nevezte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyet 1948. december 10-én fogadott el az Egyesült Nemzetek Szövetsége. Szerinte a második világháború megmutatta, hogy nemzetközileg elfogadott szabályok nélkül az emberi jogok sérülékenyek, a szabadságot eltiporhatják a zsarnokok. Azóta ezek az alapértékek alkotmányokba és számos nemzetközi szerződésbe is bekerültek, tartalommal töltve meg az emberi jogok egyetemes védelmének ideálját. Az államfő rámutatott: nem könnyű feladat a közegészségügy és az élethez való jog védelme az emberi jogok és alapvető szabadságok érintése nélkül. Szerinte a döntéshozók soha nem fogadnak el könnyű szívvel emberi jogokat és alapvető szabadságokat korlátozó intézkedéseket, annak ellenére, hogy ezek legitim célt szolgáló, törvényes, ideiglenes és a célokkal arányos eszközök. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Románia beutazási korlátozásokat vezetett be

Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal. A járványügyi kockázat szempontjából Románia a „vörös zónába” sorolja Braziliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A „sárga zónához” tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van. A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a „zöld zónát”. Az Európai Unió vörös besorolású országaiból csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A fejlesztési minisztérium pénzt adott az önkormányzatoknak

A gyermekvédelmi szolgáltatások és a távfűtés kifizetésére, illetve a fogyatékkal élők segélyezésére utal a fejlesztési minisztérium pénzt az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok kérésére és a fejlesztési minisztérium javaslatára ítélt oda pénteki ülésén a kormány több mint 400 millió lejt a helyhatóságoknak. A támogatásból a távfűtéssel kapcsolatos adósságokat és a gyermekvédelemmel, illetve szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadásokat fedezhetik az önkormányzatok, továbbá a helyi beruházásokat finanszírozhatják – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési miniszter. A 476,5 millió lejt összesen 105 közigazgatási egység kapja meg év végéig. A finanszírozásból a fent említett költségtételek mellett a felgyűlt adósságokat, folyó költségeket és a pályázati önrészt is fedezhetik az önkormányzatok. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Ezer alá csökkent az azonosított új fertőzöttek száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 931 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 97 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül 25 korábban következett be. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Koronavírus Romániában: Az első tíz hónapban 29 százalékkal nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Az első tíz hónapban 29 százalékkal, 19,209 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS). A deficit abszolút értékben 4,349 milliárd euróval haladta meg a tavalyit a vizsgált időszakban. A január-október közötti időszakban a román kivitel 19,6 százalékkal, 61,079 milliárd euróra nőtt, ugyanakkor a behozatal is 21,8 százalékkal, 80,288 milliárd euróra bővült. Októberben az export 4,6 százalékkal 6,547 milliárd euróra emelkedett a tavaly azonos időszakihoz mérten, az import 11,8 százalékkal 9,013 milliárd euróra nőtt, a külkereskedelmi mérleg deficitje így 2,465 milliárd eurót tett ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.10)