2023. július 7

 Több száz fogorvos tiltakozik az Otopeni Sportkomplexum előtt

Több száz fogorvos tiltakozik az Otopeni Sportkomplexum előtt, elégedetlenségüknek adva hangot az itt  ülésező Országos Fogorvosi Tanács döntései miatt. Az orvosok két, a szakma kompetenciáit szabályozó rendelkezés visszavonását követelik. A dokumentumok az általános fogászati és a dentoalveoláris sebészeti szakorvos feladatkörére vonatkoznak. A fogorvosok úgy vélik, hogy e döntésekkel a Romániai Orvosi Kollégium képviselői nagyon súlyos hibát követtek el, hiszen több mint 15 000 román fogorvos sorsával játszanak. „Ha a Biztosító Ház szabályait összefüggésbe hozzuk az ország rendszerirányítását megváltoztatni kívánó korporációk térnyerésével, láthatjuk, hogy ez a kis, önálló rendelők, a szakma tönkretételéhez vezet, pontosan abból a célból, hogy a fogorvosok csak kis részben dolgozzanak a korporációk javára. Tehát a közegészségügyi rendszer pénzéről és a szakma tönkretevéséről van szó”, myilatkozta egyik fogorvos a román közszolgálati rádió tudósitójának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Szombaton kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Július 8–16. között szervezik meg idén Csíkszeredában a Régizene Fesztivált, amely – mint mindig – a régi korok muzsikáját és hangulatát idézi meg. Ahogy az első kiadások alkalmával, úgy ezúttal is a Mikó-vár ad otthont a fesztiválnak. A rendezvénysorozat több mint tíz koncertet és számos kísérőprogramot kínál. Az erdélyi zenészek mellett, az anyaországból és külföldről is érkeznek meghívottak, öt ország – Románia, Magyarország, Németország, Norvégia és Svájc – képviseletében. A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizenei Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal. Az idei, XV. Régizenei Nyári Egyetemen (július 9-14.) kilenc mesterkurzus közül választhatnak az érdeklődők.Az első Régizene Fesztivált 1980-ban szervezték meg Csíkszeredában. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2020-tól tagja az Erdélyi Fesztiválszövetségnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

Az Országos Közúti Infrastruktúra Kezelő Társaság arra kéri a járművezetőket, hogy ne álljanak meg a brăilai hídon

Az Országos Közúti Infrastruktúra Kezelő Társaság (CNAIR) arra kéri a járművezetőket, hogy ne álljanak meg a Brăila felől a Dunán átívelő függőhídon, amelyet a tegnap avattak fel, mivel a rörvény tíltja a hídakon való megállást, ami közlekedési balesetekhez vezethet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

A kormánykoalíció megvitatja az áfa esetleges emelését

A kormánykoalicó megvitatja az egyes termékek általános forgalmi adójának (TVA) esetleges emelését, miután a pénzügyminiszter beterjeszti az ezzel kapcsolatos elemzését. A liberálisok nem támogatják az áfaemelést, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikai forrásai szerint a dán vagy az ír modellt veszik figyelembe a cukor jövedéki adójának esetleges emeléséért. Szintén a következő időszakban kell végleges döntést hozni a dohánytermékek és alkoholos italok esetleges adóemeléseiről is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.07)

A Legfelsőbb Védelmi Tanács jóváhagyta a jövő évi külföldi küldetésekben részt vevő katonák, civilek és belügyi alkalmazottak létszámát

Az elnöki hivatal közleménye szerint 2024-ben a román hadsereg 5 646 katonája és civil alkalmazottja áll majd rendelkezésre a külföldi missziókban való részvételért. Ezek közül 2 526-an küldetésekben vesznek részt, míg 3 120-at készenlétbe állitanak, hogy szükség esetén bevethetők legyenek. Ugyanakkor a román belügyminisztérium 2 462 rendőrrel és csendőrrel vállal szerepet a külföldi küldetésekben, közülük 359-en vesznek részt a missziókban, 2 103-an pedig készenlétben állnak majd az ország területén. Az elnöki hivatal közleménye újdonságként emeli ki, hogy bővítik a bosznia-hercegovinai hadszíntéren az EUFOR Althea műveletben részt vevő román katonák számát, így Románia összesen ezer katonával járul majd hozzá a műveletekhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –  07.07)
Rozália Gănciulescu