2021. január 10

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter nyilatkozata a tanulók és tanügyi káderek átoltottsági szintjéről

A 12-15 éves és 16 év feletti tanulók csaknem 40%-a felvette a koronavirus elleni védőoltást, nyilatkozta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az iskolai személyzetet tekintve, a tanárok 70%-a kapta meg az oltást. Hétfőtől a tanulók fizikai jelenléttel kezdték meg az iskolát, mig a második évharmad egy hét múlva kezdődik, félévközi vakáció nélkül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A héten működésbe helyezik a koronavírus által megfertőződött személyek egészségi állapotát felmérő járóbeteg-ellátó központokat

Az eddig ismerteknél sokkal fertőzőbbnek tartott Omicron új változata egész sor intézkedés meghozását tette szükségessé. Ezek részét képezik a koronavírus által megfertőződött személyek egészségi állapotát felmérő járóbeteg-ellátó központok megnyitása is, melyekből országszerte 160 fog működni. Alexandru Rafila elmondta, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák azokat a kritériumokat – köztük az interaktív térképet -, amelyek lehetővé teszik a betegek ezen központokba való irányitását. Az egészségügyi miniszter az innovatív vírusellenes szerek bevezetése mellett, amelyek jelentősen csökkenthetik a komorbiditásban szenvedők halálozását, úgy véli, hogy az emlitett központok működésbe helyezése leszoritja majd a sürgősségi osztályokra nehezedő nyomást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A vidéki tanárok és szülők fele ingyenes védőmaszkok biztositását kérik az iskolákban

Erre a következtetésre jutott a romániai a World Vision Alapitvány felmérése, amelyet az év első hetében készítettek. A vidéki szülők egyetértenek a textil szájmaszk viselésének megtiltásával, de csakis akkor ha gyermekeiknek biztositják az ingyenes orvosi maszkot. Az szülők csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy védőmaszkra havonat 30-50 lejt költenek. Noha a szülők 60%-a és a tamárok 65%-a gondolja úgy, hogy az iskolákat nem kellene bezárni a járvány ötödik hullámában, vidéki környezetben a beoltási hajlam nagyon alacsony. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

A kazahsztáni helyzetről tárgyaltak az Oroszország vezette katonai szövetség vezetői

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (OTSC) – melynek tagországai: Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgisztán, Tadzsikisztán, Üzbekisztán – hétfő délelőtti rendkívüli videós csúcstalálkozóján a hatok vezetői megerősítették támogatásukat Kasim-Jomart Tokaev kazah elnökkel szemben, és hitelesnek, időszerűnek és hatékonynak nevezték az OTSC békefenntartó erőinek – többnyire orosz ejtőernyősök – kazahsztáni küldetését, akik Tokaev elnök kérésére érkeztek az országba.Vlagyimir Putyin orosz elnök a kazahsztáni zavargásokat támadásnak nevezte, amelyet – véleménye szerint – a gazdasági jellegű békés, spontán tűntetéseket kihasználó külső és belső erők követtek el. Mint hangsúlyozta, az OTSC bebizonyitotta, hogy tagországai nem engedik meg a belső helyzet destabilizálását és a szines forradalmak idejében alkalmazott forgatókönyvek megismétlését. Kasîm-Jomart Tokaev elnök a kazahsztáni eseményeket államcsínykisérletnek nevezte, melynek során a békés tiltakozások leple alatt tömeges zavargásokat provokáltak vallási radikálisok, alvilági elemek és külföldi terroristák részvételével.Tokaev elnök kedden a parlamenthez intézi szavait és javaslatot tesz az új kormányra, bejelentve a következő időszakra vonatkozó intézkedéseket is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Románia kereskedelmi hiánya 22 milliárd euró volt 2021 januárja és novembere között

Az Országos Statisztikai Intézet hétfőn közzétett adatai szerint Románia tavaly novemberi exportja 7,1 milliárd eurót tett ki, az import pedig meghaladta a 9,2 milliárd eurót, ami 17, illetve 21%-kos növekedést jelent 2020 novemberéhez képest. Az elmúlt év első 11 hónapjában Románia több mint 68 milliárd euró értékben exportált, mig a behozatal megahaladta a 89 milliárdot. Igy, Románia kereskedelmi hiánya, azaz az import és az export közötti különbség értéke csaknem 22 milliárd euró volt 2021 januárja és novembere között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.10)

Rozália Gănciulescu