2023.május 18.

Folyik a tanügyi törvény parlamenti vitája

A szenátorok a szakbizottságban folytatják az oktatási törvénytervezetek megvitatását. A jelentések holnapra várhatók, amikor lejár a vita határideje, a zárószavazás pedig hétfőn lesz a szenátus plenáris ülésén. Mint ismeretes a jogszabályról a végső döntést a parlamentben a Szenátus illetékessége meghozni. (Radio România Actualităţi)

A szakorvosi képzésre (rezidensképzésre) kiírt valamennyi helyet be fogják tölteni

Erről a rezidens-vizsgák szervezői az elmúlt napokban egy rendkívüli gyűlésen döntöttek, tekintettel arra, hogy az idén a pályázók száma meghaladja a meghirdetett helyek számát. Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy 863 jelölt kapott átmenő jegyet és ők a pontszámok csökkenő sorrendjében választhatnak a 628 rendelkezésre álló hely és állás közül. (Radio România Actualităţi)

Tovább húzódik a moldovai autópálya harmadik szakaszának építése

A Közúti Útépítő Társaság (Compania de Drumuri) még mindig nem tudja aláírni a Ploieşti – Bodzavásár (Buzău) autópálya 3. szakaszára vonatkozó szerződést, annak ellenére, hogy a Bukaresti Táblabíróság elutasította a fellebbezést. Így két évvel a pályázat kiírása után még mindig nem nevezhették ki a kivitelezőt, de a 14 kilométer hosszú Pietroasele Bodzavásár (Buzău) szakaszon csak akkor kezdődhetnek meg a munkálatok, ha időközben nem nyújtanak be újabb fellebbezést. A Ploieşti – Páskán (Paşcani) moldovai autópálya harmadik szakasza az egyetlen a 13 sztráda-rész közül, amely még nem épült meg. (Radio România Actualităţi)

A hivatali visszaélés értékhatár nélkül is büntethető

Erről tegnap döntött az Alkotmánybíróság (CCR). A bíróságok fogják eldönteni, hogy a hivatali visszaélés adott esetben bűncselekménynek minősül-e vagy sem – mondta ki a taláros testület. A bírák azt is megállapították, hogy a titkosszolgálati lehallgatások bizonyítékként való felhasználása büntetőügyekben alkotmányellenes, mert a parlament nem szabályozta a felvételek jogszerűségének hatékony ellenőrzését. Az alkotmánybírósági döntés után a büntetőtörvénykönyv módosításának törvénye visszakerül a jogalkotóhoz, hogy összhangba hozza azt őket a CCR döntéseivel, amelyek jogerősek és általánosan kötelező érvényűek. (Radio România Actualităţi)

A kormány feloldotta a tanügyben a munkaerő-felvétel befagyasztását

Mint ismeretes korábban a kabinet a költségvetési kiadások csökkentéséről hozott rendeletében erősen korlátozta az állami tisztségekbe történő felvételt és ez alól a tanügy sem volt kivétel. A betöltetlen állásokat meghirdetik, mivel ezek finanszírozása szerepel a minisztérium jelenlegi költségvetésében. Dan Cărbunaru szóvivő a szerdai végrehajtó ülés után elmondta, hogy a szabad oktatói helyek az egyetem előtti és az egyetemi oktatásban nyilnak meg a jelentkezők előtt, de az oktatásban részt vevő más segédegységeknél is, például kluboknál vagy könyvtáraknál is folytatódik az üres állások betöltése – számolt be a a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Andrei Șerban szerkesztő. (Radio România Actualităţi)

A kiberbiztonsági műveleti tanács, a CSAT stratégiai koordinációja alá tartozó tanácsadó testület azt javasolja, hogy a hatóságok kérjék meg a kormányzati alkalmazottakat, hogy töröljék a népszerű TikTok alkalmazást a munkahelyi mobiltelefonjaikról

„Legyenek óvatosak a TikTok használatakor” – tulajdonképpen ez a kiberbiztonsági szakemberek ajánlása minden román állampolgárnak. Több problémát is azonosítottak: az alkalmazás rengeteg érzékeny felhasználói információt gyűjthet, például a GPS helymeghatározási adatokat vagy más csatlakoztatott fiókok adatait és a telefonon tárolt jelszavakat. A platform megosztja az összegyűjtött adatokat harmadik féllel, sőt, olyan készülékadatokat is gyűjt, mint a telefonszám vagy a SIM-kártya kódja. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin