2022. január 20

Klaus Iohannis üdvözli, hogy Franciaország kész NATO-csapatokat küldeni Romániába
Klaus Iohannis államfő üdvözölte francia hivatali kollégája, Emmanuel Macron bejelentését, miszerint Franciaország kész NATO-csapatokkal jelen lenni Románia területén. „Melegen üdvözlöm Emmanuel Macron elnök úr bejelentését, miszerint Franciaország kész részt vállalni a NATO megerősített katonai jelenlétében Románia területén. A Románia és Franciaország közötti stratégiai partnerség így megerősödik a keleti szárnyon, a Fekete-tenger térségében” – írta Iohannis csütörtökön a Twitterre. Emmanuel Macron francia elnök szerdán jelentette be, hogy Franciaország kész NATO-csapatokat küldeni Románia területére. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.20)
Románia elnnöke Joe Biden bejelentését is üdvözli, miszerint az USA növeli az amerikai katonai jelenlétet Romániában
Klaus Iohannis államfő üdvözölte amerikai hivatali kollégája, Joe Biden bejelentését, miszerint a biztonsági helyzet romlása esetén növelik az amerikai katonai jelenlétet Romániában, a NATO keleti szárnyán. „Üdvözlöm Joe Biden elnök bejelentését, miszerint a biztonsági helyzet további romlása esetén megnöveli az USA katonai jelenlétét Romániában, a keleti szárnyon. Nagyon erős a Románia-USA stratégiai partnerség és a NATO-szolidaritás” – írta az államfő csütörtökön a Twitterre. oe Biden, az USA elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megerősíti a katonai jelenlétet Lengyelország és Románia területén a NATO alapító szerződésének ötödik cikkelye értelmében, amely a tagállamok védelmére kötelezi a szervezetet. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.20)
Megbénult Bukarestben a felszíni tömegközlekedés a járművezetők spontán munkabeszüntetése miatt
Megbénította Bukarestben csütörtökön a felszíni tömegközlekedést a járművezetők spontán munkabeszüntetése, amellyel a Bukaresti Tömegközlekedési Vállalat (STB) vezérigazgatójának menesztését és a kollektív munkaszerződés megújítását akarják elérni. Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül. A különálló vállalat által üzemeltetett metró állomásain hatalmas torlódás alakult ki, és a megnövekedett autóforgalom miatt a belváros egyetlen összefüggő forgalmi dugóvá változott, a fuvarmegosztó cégek pedig több mint kétszeresére emelték tarifáikat. Nicuşor Dan, Bukarest főpolgármestere politikai manipulációnak minősítette az akciót, és bejelentette: azzal a kéréssel fordult a törvényszékhez, hogy minősítse illegálisnak a sztrájkot, és rendelje el a munka felvételét. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.20)
Raed Arafat: még nem értük el az ötödik járványhullám csúcsát
Egyelőre szó sincs a romániai korlátozó intézkedések feloldásáról, mivel még nem értük el az ötödik hullám csúcspontját. „Egyértelmű, hogy továbbra is nőnek a napi új esetszámok” – hangsúlyozta  csütörtöki sajtótájékoztatóján Raed Arafat. A katasztrófavédelmi államtitkár megjegyezte, a világjárvány kezdete óta még soha nem regisztráltak ilyen sok napi új megbetegedést. A 19 ezer új esetből kicsivel több mint négyezret a 0–19 éves korosztály körében azonosítottak, ami az új megfertőződések 21 százalékát teszi ki. Elmondta, hetente körülbelül 380 ezer tesztet végeznek, és a pozitív eredmények aránya is 24 százalékra emelkedett. Arafat hozzátette, továbbra is az oltás nyújtja a legbiztosabb védelmet a Covid-19 súlyos lefolyása és a fertőzés okozta elhalálozás ellen. Továbbá rámutatott, az elmúlt 24 órában a koronavírusban elhunyt fiatal személyek egyike sem volt beoltva, és az intenzív osztályon elhunytak nagy többsége is oltatlan. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.20)