2022. február 23.

A mai kormányülés napirendjén szereplő fontosabb kérdések

Kormányhatározat rendelkezne az Országos Helyreállítási Terv Végrehajtását Monitorizáló Bizottság felállításáról. A részletekről a közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Şerban számolt be a hallgatóknak. Az új testület a Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma keretében működne, feladata pedig az lenne, hogy nyomon kövesse a már felvállalt reform-intézkedések és beruházások megvalósítását. A bizottság ugyanakkor támogatást kapna a civil szervezetektől, a szakszervezeti és munkaadói szövetségektől, valamint a közigazgatás egyesületi szerveitől, mint amilyen Megyei Tanácsok Országos Szövetsége és a városok és megyei jogú városok egyesületei. A testület három havonta ülésezne és meghallgatná az országos helyreállítási terv végrehajtásának egyes szakaszairól szóló tájékoztatókat. A szóban forgó testület tanácskozási joggal részt vehetne a fennakadások elhárítását célzó intézkedések kidolgozásában is.
A kormányülésen megvitatnak egy törvénytervezetet, amely egy európai direktívának a hazai jogrendbe történő átültetése. A jogszabály a kültéri zajártalom hatásainak a felméréséről szól.
Szerepel még a kormányülés napirendjén egy sürgősségi rendelet-tervezet, amelyik több pénzt irányoz elő a 2007 – 2013-as időszakra érvényes Környezetvédelmi Ágazati Program számára, valamint azoknak a terveknek a végrehajtására, amelyeket részben vagy egészében átvett a 2014 – 2020-as időszakra érvényes Nagyberuházások Operatív Programja.
Ugyancsak a kormányülés napirendjén szerepel azon döntés meghozatala, amelynek értelmében Románia az Egészségügyi Minisztérium tartalék készleteiből ingyenesen Covid – 19 elleni AstraZeneca oltóanyagot bocsát olyan rászoruló országok rendelkezésére mint Pakisztán, Bangladesh, Algéria, és Líbia. (Radio România Actualităţi)

Ideiglenesen 50%-al csökkentik az üzemanyagokra kivetett luxusadót

Erről tegnap este állapodtak meg a koalíciós pártok képviselői. Adrian Câciu pénzügyminiszter szerint az intézkedés nyomán egy lejjel lesz olcsóbb az üzemanyag ára a töltőállomásokon. Az intézkedést támogatta a Szociáldemokrata Párt (PSD). Marcel Ciolacu pártelnök szerint a döntés célja az, hogy gátat vessen a további áremelkedéseknek. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu úgy nyilatkozott, hogy a liberálisok elvből támogatják az adók és illetékek csökkentését. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy ha ezek után az üzemanyag ára mégsem csökken a töltőállomásokon, akkor azért valakinek felelősséget kell vállalnia. Ugyancsak tegnap döntött a PSD-PNL-RMDSZ kormánykoalíció arról, hogy a villamos energia- és a gázár-támogatás április hónapban is megmarad. (RADOR Hírügynökség)

Az élelmiszer-ipari cégek nem tartják jó ötletnek az alapélelmiszerek árának a befagyasztását

Érvelésük szerint egy ilyen intézkedés az egész élelmiszer-ipari láncot sújtaná, tekintettel arra, hogy az energiaárak emelkedése minden termék előállítási költségeit megnövelte, ráadásul még a csomagolóanyagokért is többet kell fizetniük. A közszolgálati rádió riportere Bogdan Isopescu tudósításában emlékeztetett rá, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) mérlegeli annak lehetőségét, hogy befagyassza nyolc alapvető élelmiszer – többek között a liszt, olaj, cukor, tej, tojás és kétféle hústermék – árát. A tervezett árbefagyasztás hat hónapra lenne érvényes. Ezzel az intézkedéssel kapcsolatban azonban nem született döntés a koalícióban. (Radio România Actualităţi)

Újraindulhat a közbeszerzési eljárás a Nagyszeben – Piteşti autópálya harmadik szakaszának megtervezésére és kivitelezésére

Erre azt követően kerülhetett sor, hogy egy olaszországi érdekelt cég visszavonta az óvását. Így március 10-ig hat vállalkozás teheti le ajánlatát a 37 km-es Cornetu – Tigveni közötti autópálya-szakasz tervezésére és kivitelezésére. A beruházás értéke több mint egy milliárd euró. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR