2022. március 10

A román kormány számit az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és más partenerek támogatására a menekültek ellátásában

A román kormány számit az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és más partenerek támogatására, hogy hatékonyabban tudjon válaszolni a menekültek szükségleteire, nyilatkozta csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki Bukaretben találkozott a humanitárius segélyekért és válságkezeléséért felelős európai biztossal, Janez Lenarcic-al. A brüsszeli tisztségviselő látogatására azt követően került sor, hogy az Európai Bizottság támogatásával Szucsáván kialakitottak egy európai humanitárius logisztikai központot az ukrajnai háború miatt szenvedők megsegítésére, amely már a tegnap óta működik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Drasztikus szankciókat helyezett kilátásba a miniszterelnök az üzemanyag árának indokolatlan emeléséért

Gazdaságilag megalapozatlannak minősítette a romániai üzemanyagpiacon pánikot keltő jelentős áremeléseket, és drasztikus szankciókat helyezett kilátásba csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök. Szerdán az állítólagos ugrásszerű áremelések hírére a gépkocsi-tulajdonosok országszerte megrohamozták a töltőállomásokat. A közösségi portálok és egyes hírtelevíziók arról számoltak be, hogy egyes benzinkutaknál hirtelen tíz lej fölé emelkedik majd a benzin és a gázolaj literenkénti ára, az eddigi 7-8 lejhez képest. Szerda estére több száz méteres sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és egyes autósok nemcsak a gépkocsik üzemanyagtankját töltötték tele, hanem a csomagtartóba helyezett tartályokba is tankoltak, volt, aki hordókat, sőt nejlonzsákokat töltött tele üzemanyaggal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Az olajipar szerint nem lesz válság a gáz- vagy üzemanyag-ellátásban

Az olajipar biztosította a lakosságot, hogy nem lesz válság a gáz- vagy üzemanyagellátásban.Az Olaj- és Gázipari Munkaadók Szövetségének ügyvezető igazgatója, Cătălin Niţă, megerősitette, hogy a hatóságok nagyon aktívak a fekete-tengeri kitermelésekre vonatkozó jogszabályok előkészítésében, és arra számít, hogy az offshore törvény mielőbb a parlament elé kerül. Cătălin Niţă úgy véli, hogy mind a kontinentális talapzaton, mind a tengeren szükséges pályázatokat kiírni a szénhidrogének új kutatási és kitermelési területeire. „Nem akarom, hogy általános pánikhangulatot idézzünk elő azzal, hogy elfogynak készleteink, a benzin. Ez egy rendkívül stabil iparág. A gáz terén 110, a kőolaj területén 160 éve működik, világháborúkat élt át. Romániában van földgáz, van elég üzemanyagkészlet. Csak egy kis türelemre van szükség, amig a dolgok rendeződnek”, mondotta Cătălin Niţă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

A Marosvásáhelyre menekült 40 ukrán diák kezdi meg online az iskolát a jövő héten

A menekült diákokat a Dimitrie Cantemir Egyetem diákotthonába szállásolták el. Nekük már hétfőtől iskolába kell menniük és hogy ne maradjanak le a tanulással összekapcsolják őket az ukrajnai oktatási rendszerrel és igy itt, Romániában részt vehetnek az órákon. A Tanfelügyelőség segiti a szükséges eszközökkel, mig az egyetem biztosítja a csatlakozást, közölte Sabin Paşcan, Maros megyei főtanfelügyel, hozzáfűve: „Az ukrajnai tanév felépítése szerint a diákok jelenleg vakáción vannak, jövő héttől pedig online formában kezdik meg tevékenységüket. A Maros Megyei Tanfelügyelőség együttműködési protokollt irt alá az egyetemmel. A protokoll alapján elektronikus eszközöket – táblagépeket, laptopokat – biztosítunk, hogy a jövő héttől a diákok bekapcsolódhassanak az ukrajnai oktatókkal végzett online tevékenységekbe”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Egy Beszterce-Naszód megyei vállalat már munkaszerződéssel akalmazta az első ukrán állampolgárokat

Egy besztercei vállalat két vezetékgyárában már munkaszerződéssel alkalmazta az első ukrán állampolgárokat, akiket a munkáltató költségén a város egyik szállodájában szállásoltak el. A Megyei Munkaügyi Hivatal igazgatója, Otilia Râpan elmondta: „A vállalatnál 44 ukrán állampolgárt alkalmaztak, munkaszerződéssel. Van még két cégünk, egy a könnyűiparban, amely öt állást ajánl fel szakképzetlen munkásoknak, és van egy építőipari cégünk is, amely 6 állást ajánl ukrán állampolgárok számára. Az ukrán állampolgárok, akik országunkban más cégeknél szeretnének dolgozni, nincs szükségük 12 hónapra szóló alkalmazási jóváhagyásra, nekük csak regisztrálniuk kell a területi munkaügyi hivatalainknál és ugyanolyan körülmények között lehetnek alkalmazottak, mind a román állampolgárok”.
A Munkaügyi Ügynökség kétnyelvű szórólapokat osztott szét, amelyek hasznos információkat tartalmaznak az ukrán menekültek által tranzitált helyeken elérhető ingyenes szolgáltatásokról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Csaknem 3 600 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta

Az eljárás ideje alatt a menedékkérők a Bevándorlási Főfelügyelőség központjain szállást, valamint anyagi, pénzügyi, orvosi segítséget, szakpszichológiai és jogi tanácsadást vehetnek igénybe. Jelenleg a Bevándorlási Főfelügyelőség szállásadó központjainak kihasználtsága 70,5%, közölte a belügyminisztérium.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

RADOR – Rozália Gănciulescu