2022. március 22.

Az amerikai kongresszus küldöttségével tárgyalt a biztonsági helyzetről a kormányfő

Az amerikai kongresszus küldöttségét fogadta hétfőn Nicolae Ciucă miniszterelnök. A delegációt Steven Lynch, a képviselőház nemzetbiztonsági albizottságának elnöke vezette. A megbeszélések középpontjában az ukrajnai orosz katonai agresszió okozta jelenlegi biztonsági helyzet és a menekülthullámok kezelése állt – olvasható a kormány közleményében. Nicolae Ciucă miniszterelnök részletesen tájékoztatta az amerikai felet arról, miként látja Románia a jelenlegi helyzetet, Oroszország katonai akcióit. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Romániában való katonai jelenlét a szövetségesek egységének, a NATO-n belüli kollektív kötelezettségvállalásoknak, valamint az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség értékének bizonyítéka. A beszélgetés során külön hangsúlyt kapott a romániai civil társadalom és az állami intézmények által tanúsított szolidaritás a menekültek helyzetének kezelésében. teven Lynch köszönetet mondott Romániának egyrészt a menekültek, másrészt az Ukrajnában maradt, hazájukat védelmező ukránok támogatásában vállalt vezető szerepéért. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Nicolae Ciucă: a turizmus szempontjából Románia biztonságos ország

Románia minden biztonsági garanciával rendelkezik ahhoz, hogy mindenki számára kedvező turisztikai tevékenységet folytasson – jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök a Turizmus optimizmussal című keddi konferencián. „Románia egy biztonságos ország” – szögezte le Ciucă a szállodákat, éttermeket és kávéházakat (HoReCa) működtető vállalkozók részvételével tartott online tanácskozáson. A miniszterelnök úgy vélekedett, egy megfelelő törvényi keret és az ágazatot segítő támogatás révén megvalósítható az az „ambíciózus” cél, hogy az ország bruttó hazai termékének 10 százalékát a vendéglátás és idegenforgalom termelje ki. Megismételte, nagyon fontos, hogy mind a kormánynak, mind a HoReCa képviselőinek hangsúlyozniuk kell: Románia biztonságos ország. „Románia tagja az Európai Uniónak, tagja a NATO-nak, rendelkezik minden biztonsági és védelmi garanciával ahhoz, hogy mindenki számára kedvező turisztikai tevékenységet folytathasson” – szögezte le a miniszterelnök. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

A közintézmények elkezdhetik kibocsátani a vakációs utalványokat az alkalmazottaknak

A kormány véglegesítette az idei vakációs utalványokra vonatkozó összes jogszabályt, és a közintézmények megkezdhetik a voucherek kiadását – jelentette ki kedden Daniel Cadariu. A turisztikai miniszter egy szakkonferencia keretében nyomatékosította, hogy a minisztérium meghozott minden idevágó törvényes intézkedést, a büdzsében el vannak különítve az összegek, és arra bátorította a közintézményeket, hogy kezdjék el az utalványok kibocsátását az alkalmazottak számára. Cadariu ugyanakkor a magánszféra vállalkozóit is arra biztatta, hogy juttassanak vakációs utalványokat alkalmazottaiknak, mivel az így kiutalt összegekre nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük, emellett még a nyereségadóból is leírhatók. „Ez segíthet megtartani a munkavállalókat és fellendítheti a turizmust is” – vélekedett a miniszter. Rámutatott, egy alkalmazottnak legtöbb hat minimálbérnek megfelelő összértékű vakációs utalványt lehet biztosítani évente. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Több mint ötezer új koronavírusos fertőzést igazoltak az utóbbi 24 órában

A legutóbbi tájékoztatás óta 5140 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, közel 43 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden az egészségügyi minisztérium. Az új esetekkel 2 823 415-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. 2858 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, 184-gyel kevesebbet, mint előző nap. Intenzív terápiás ellátásra 443 beteg szorul, közülük 395-en oltatlanok. Az elmúlt 24 órában 52 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Kilenc haláleset korábban következett be. Valamennyien más betegségekben is szenvedtek, 50-en oltatlanok voltak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Andrei Demény