2022. március 24

A szociáldemokraták benyújtották a miniszterelnöknek a párt javaslatait az energiaárak emelkedése kapcsán

A Szociáldemokrata Párt (PSD) benyújtotta a miniszterelnöknek javaslatait az energiaárak emelkedése miatt a szegénység veszélyének kitett emberek megóvására. Mint Marcel Ciolacu pártelnök megjegyezte, az ezzel kapcsolatos viták a jövő héten kezdődnek a kormányban. „Az Európai Uniónak egységesen kellene fellépnie az energiaválság megoldásáért és annak lakosságra gyakorolt ​​hatásának enyhitéséért”, fűzte hozzá Marcel Ciolacu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

A NATO-főtitkár ismertette a szövetség brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójának következtetéseit

A NATO-főtitkár ismertette az orosz invázió nyomán Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozó következtetéseit. A találkozó részvevői határozottan elitélték Ukrajna megtámadását és úgy döntöttek, hogy a NATO intézkedéseket hoz a konfliktus kiterjedésének megakadályozására, hangsúlyozta Jens Stoltenber. „A tagországok vezetői további, főként védelmet biztosító eszközök, köztük nukleáris és vegyi fenyegetés elleni védelmet szolgáló eszközök biztosításáról döntöttek Ukrajna számára. Határoztak arról is, hogy a NATO megerősíti a szövetség keleti szárnyát, és új, többnemzetiségű harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Gyors reagálású erők 40 ezer katonáját helyezi át a keleti szárnyra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt. Egyetértettek továbbá abban, hogy el kell kerülni a háború további elmérgesedését, és azt, hogy a háború Ukrajna határain túlra terjedjen”, magyarázta a főtitkár, hozzáfűzve: „Minden intézkedést és döntést meghozunk annak érdekében, hogy szavatoljuk a szövetségesek teljes körű biztonságát és védelmét. Intézkedéseink továbbra is megelőző jellegűek, arányosak és nem szolgálják a helyzet elmérgesedését. A NATO felszólította Kínát, hogy tartózkodjon attól, hogy gazdaságilag vagy katonailag támogassa Oroszország ukrajnai invázióját”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-vezetőkhöz intézett online beszédében kihangsúlyozta, hogy országa bár február 24-e óta repüléstilalmi övezet létrehozását kérte Ukrajna felett, még nem kapott egyértelmű választ. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

A vonatjegyek 20 százalékkal drágulhatnak július 1-től

A szállitásügyi minisztérium jóváhagyta a Román Vasúttársság személyszállító ágazata (CFR Călători) által ezzel kapcsolatosan benyújtott kérését, de a végső döntést a kormánynak kell meghoznia. Sorin Grindeanu tárcavezető szerint a 20 százalékos drágulással fedeznék a növekvő energia- és üzemanyagköltségeket. A vonatjegyeket 2013 óta nem drágitották, jegyezte meg Sorin Grindeanu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Románia továbbra is segiti a háború elöl menekülő ukrán állampolgárokat

Románia továbbra is segiti a háború elöl menekülő ukrán állampolgárokat, de azokat is, akik hazánkban maradtak. Egy újabb segélyszállitmány indult útnak több mint négy tonna élelmiszerrel, öltözettel és a szigoran szükséges termékkel, amelyeket a Călăraşi-i Vöröskereszt gyűjtött össze. A termékeket önkéntesek gyűjtötték össze és szelektálták, és e célra egy sporttermet alakitottak át raktárnak, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. Az ukrajnai menekültek befogadására egy központot is kialakitottak Ostrovnál, a román-bolgár határmentén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Románia több szén kitermelésére készül

A jelenlegi biztonsági körülmények között a szén az Európai Unió országai által használt energiaforrássá válik, és az adott helyeztben elodázódik a zöld energiára való teljes átállás. Románia is több szén kitermelésére készül. Az ukrajnai háború okozta energiaválság arra késztette az európai tisztviselőket, hogy újragondolják álláspontjukat a szénalapú energiafogyasztással kapcsolatban. Ilyen összefüggésben az Olténia Energetikai Komplexum az idei évben mintegy 900 ezer tonnával növeli széntermelését. A termelési kapacitás növelése érdekében az Olténia Energia Komplexum 600 embert alkalmaz. Noha a kitermelt szénmennyiséget növelik az idén, a társaság nem nyít meg újabb bányákat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Romániában 4,1 százalékkal csökkent a termőföld felülete és 25 százalékkal esett vissza a gazdaságok száma

Romániában 2010 és 2020 között 4,1 százalékkal csökkent a megművelt termőföld felülete és 25 százalékkal esett vissza a gazdaságok száma, közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet, ismertetve a tavaly lezajlott agrárcenzus eredményeit. A megművelt termőföld felülete 543 ezer hektárral, 12,763 millió hektárra csökkent. A tavalyi agrárcenzus során 972 ezerrel kevesebb, 2,887 millió gazdaságot számoltak. A mezőgazdasági összeírás a 2020-as adatokat rögzíti, azelőtt 2010-ben végeztek agrárcenzust.A gazdaságok nagy többsége, 2,862 millió, nem rendelkezett jogi személlyel, de 25 ezernek volt jogi személye. Előbbiek esetében 25 százalékos a csökkenés 2010-hez képest, utóbbiak esetében a visszaesés 17 százalékos.A gazdaságok számának csökkenése következtében az átlagban egy gazdaságra jutó termőföld 28 százalékkal, 3,45 hektárról 4,42 hektárra nőtt tíz év alatt. A statisztikai intézet szerint főleg a nagyon kicsiny gazdaságok szűntek meg, hiszen a kevesebb, mint 0,1 hektár termőfölddel rendelkezők aránya 10,3 százalékról 4,3 százalékra zsugorodott, ugyanakkor a 10 hektárnál nagyobb termőfölddel rendelkező gazdaságok aránya 2,2 százalékról 4,2 százalékra nőtt. A szántóföldek felülete 3,1 százalékkal, az állandó növénykultúráké 10,4 százalékkal nőtt, míg a legelők felülete 17,4 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági felület 67 százalékát a szántóföldek tették ki, a kaszálók és legelők 29 százalékot, az állandó növénykultúrák pedig 2,7 százalékot képeztek. A szántóföldek 73 százalékán főleg kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termesztenek. A sertés- és szarvasmarha-állomány 33 százalékkal csökkent tíz év alatt, ugyanakkor a juh- és kecskeállomány csaknem 16, illetve 3,5 százalékkal nőtt.

Rozália Gănciulescu