2022. március 3.

Önkéntes véradással ünnepli születésnapját a 64 éves a Marosvásárhelyi Rádió

A közszolgálati rádió helyi stúdiója egyebek mellett azzal ünnepli alapításának évfordulóját, hogy csatlakozik a kormány véradási kampányához. A szolidaritás és az emberség jegyében a rádiós újságírók véradásra jelentkeznek és erre biztatják mindazokat, akik hisznek a jóság, az emberszeretet ügyében.
„A fegyverek elpusztíthatnak embereket, sorsokat, épületeket, vagy utakat, de nem tehetik tönkre az emberi szolidaritást. Hatvannégy éve a Marosvásárhelyi Rádió megbízható hírforrás, amelyik összefogja a jó embereket. Szolidárisak vagyunk az ukrajnai menekültekkel. Bátorítani és szeretnénk őket és éltetni bennük a reményt, hogy rendbe jönnek a dolgaik. Már a háború első napjaiban csatlakoztunk az önkéntesekhez, akik pénzt és adományokat gyűjtenek a menekültek számára. Egyik kollégánk Szaploncára utazott, ahonnan riportokat, tudósításokat küldött. Ezen a héten kollégáink véradásra jelentkeznek” – nyilatkozták a Marosvásárhelyi Rádió újságírói a RADOR hírügynökségnek. (RADOR Hírügynökség)

Ursula von der Leyen: Románia példát mutat szolidaritásból

Románia példát mutat szolidaritásból – ezt csütörtökön mondta Bukarestben az Európai Bizottság elnöke, hangsúlyozva, hogy az ország nemcsak az ukrajnai menekülteknek nyújt segítséget, hanem Moldova Köztársaságnak is.
Ursula von der Leyen megbeszélést folytatott a Cotroceni-palotában Klaus Iohannisszal, majd közös sajtótájékoztatót tartottak. Az Európai Bizottság elnöke méltányolta a határátkelőknél a háború elől menekülőknek nyújtott segítséget. Klaus Iohannis arról beszélt, hogy már zajlanak a munkálatok a háború sújtotta Ukrajnának szánt nemzetközi humanitárius segélyeket begyűjtő és továbbszállító logisztikai központ tevékenységének mielőbbi elindítása érdekében. Ebben a központban gyűjtenek majd be minden adományt, hogy aztán továbbítsák Ukrajnába, illetve Moldova Köztársaságba is. Hozzátette, mivel az ukrajnai helyzet vélhetően tovább romlik, és egyre nagyobb mennyiségű segélyre lesz szükség, úgy becsülik, hogy meglehetősen hosszú ideig lesz szükség a központ működtetésére, amit az Európai Bizottsággal közösen végeznek majd el. (Radio România Actualităţi)

Románia kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból

Románia kivonul a Nemzetközi Beruházási Bankból, valamint a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.
A tárcavezető az uniós pénzügyminiszterek informális tanácskozásán jelentette be ezt, hozzátéve, hogy Bukarest lépését összehangolja Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Bulgáriával. Hangsúlyozta: Románia határozottan támogatja az Oroszországgal szemben elfogadott európai uniós szankciókat, hiszen fontos, hogy ebben a válságban minden tagállam hozzájáruljon az EU alapvető értékeinek védelméhez. A jelenleg budapesti székhelyű, 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Bank részvényesei között van Oroszország, Szlovákia és Vietnám. (Radio România Actualităţi)

Megtalálták a szerda este lezuhant vadászpilóta holttestét, akivel együtt nyolcra nőtt a román légierőnél szerda este történt kettős baleset áldozatainak

Szerdán lezuhant egy MiG21 Lancer típusú vadászgép a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, majd nem sokkal később egy, a felkeresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is.
A vadászgéppel este 20 óra körül szakadt meg a rádiókapcsolat, így a légibázis egy szárazföldi és egy légi csapatot is utánuk küldött. A felszállás után azonban nem sokkal megszakadt a kapcsolat a helikopterrel is, amely a rossz időjárási körülményekre hivatkozva épp visszaindult volna.
Havazás és ónos eső is volt aznap a térségben, emiatt Konstanca megyében két megyei utat is lezártak a forgalom elől.
Az eltűnt gépek után az időjárási viszontagságok miatt földi keresőegységek is indultak, akik az eltűnés után két órával először a vadászgépet, majd éjszaka a pilótát és a bázistól 11 kilométerre a helikopter roncsait is megtalálták. Mint kiderült, a járművön nemcsak a vadászgép után küldött öt katona, hanem az esetleges tengeri mentés miatt két búvár is tartózkodott. Velük együtt nyolc halálos áldozata van az esetnek.
Noha kettős baleset színhelye ugyan közel van az orosz-ukrán frontokhoz, Vasile Dâncu védelmi miniszter szerint kizárt, hogy egy találat okozta volna a szerencsétlenséget. A román légteret ugyanis folyamatosan figyelik, így balesetként kezelik a történteket, amelynél a műszaki meghibásodást sem lehet kizárni.
Bár Romániában ma már több F16-os gép van a hadseregnél, a régi, szovjet típusú MiG21-es vadászgépek is használatban vannak. Ezek közül az utóbbi 25 évben több mint húsz gép zuhant le, vagy hajtott végre kényszerleszállást. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)
Székely Ervin, RADOR