2015. szeptember 3

A parlament megszavazta a többszakaszos áfacsökkentést

A szenátus után a képviselőház is megszavazta csütörtökön az új adótörvényt, amelynek értelmében jövőre 20 százalékra, 2017-ben pedig 19 százalékra csökken az általános forgalmi adó (TVA) a jelenlegi 24 százalékról. A múlt heti pártközi megállapodásnak megfelelően a törvény végső változata 2017-re halasztja az üzemanyagra kivetett 7 eurócentes pótlólagos jövedéki adó, illetve az ipari létesítményekre kivetett különadó eltörlését. A kormány szerint így 2016-ban a román államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát.A parlament mindkét háza nagy szavazattöbbséggel fogadta el az adótörvényt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Klaus Iohannis államfő az ország gazdasági érdekeienk jobb képviselését kérte a román diplomatáktól

Klaus Iohannis államfő a külföldön akkreditált román diplomatáktól azt kérte, hogy helyezkedjenek határozottabb álláspontra az ország gazdasági érdekeinek előmozditásáért. A nagykövetek Cotroceni, éves talalálkozóján az államfő Románia schengeni térségben való felvételét szorgalmazta, úgy vélve, hogy igy megerősődik az EU külső határianak védelme.Klaus Iohannis egyben kihangsúlyozta, hogy Románia továbbra is a legeltökéltebb támogatója lesz Moldova Köztársaségnak at EU-hoz való csatlakozásáért tett erőfeszitéseiben. „Az ország határain kivül élő románok jogainak szavatolása Románia alapvető kötelessége”, fűzte hozzá az államfő, reményének adva hangot, hogy a román politikusok tiszteleben tartják a levélszavazással kapcsolatosan tett igéreteiket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Bukarestben felavatták az első NATO-parancsnokságot Románia területén

Bukarestben felavatták az első NATO-parancsnokságot Románia területén, Mircea Duşa védelmi miniszter és Nicolae Ciucă vezérkari  főnök jelenlétéban.  Az új vezénylési központ, az úgynevezett integrációs egység szerepe – a Bulgáriában, Észtországban, Litvániában, Lettországban és Lengyelországban létrehozott hasonló öt központ mellett – a NATO keleti szárnyának a konszolidálása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Júliusban csaknem 8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene

Júliusban 7,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.Tavaly júliushoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,6 százalékkal nőtt. Az első hét hónapban a növekedés 5,6 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első hét hónapban az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek eladása 13,3 százalékkal nőtt. Az elemzett időszakban az üzemanyag eladása 5,8 százalékkal növekedett, mig a nem élelmiszerek értékesítése 0,5 százalékkal visszaesett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.03)

Rozalia Ganciulescu