2023. február 27

A tervek szerint együttes ülést tartanak a Parlamentben az ukrajnai háború kirobbanása óta eltelt egy év alkalmából

A Szenátus és a Képviselőház hétfőn 17:00-kor együttes ülést tart az ukrajnai orosz agresszió egy éves évfordulója alkalmából. A háború 2022. február 24-én a hajnali órákban tört ki, amikor Oroszország rakétámadásba kezdett, mielőtt csapatai három irányban támadtak: délkeletről és Fehéroroszország felől északon. A konfliktusban több tízezer ember halt meg, néhány várost elpusztítottak, és körülbelül nyolcmillió ukrán kényszerült elmenekülni a háború elől. Másrészt, a Képviselőházban a hétfői ülés napiendjén szerepelt az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) és a Forța Dreptei (Jobboldal Ereje) által Marius Budăi munkaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítvány megvitatása is, amelyet azonban elhalasztottak, mert a miniszter külföldön tartózkodik. Az USR és Forța Dreptei alkalmatlansággal és gondatlansággal vádolja Marius Budăit, és azt állítják, hogy pajzsot épített a speciális nyugdíjak köré, veszélyeztetve azokat a forrásokat, amelyekben Románia részesül az Országos Helyreállítási Terv révén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

A több földrengés sújtotta Gorj megyének folyósitják a szükséges forrásokat a megsérült épületek konszolidálására

Gorj megyének – ahol az utóbbi időben több földrengés is bekövetkezett –  folyósitják a szükséges forrásokat a megsérült épületek konszolidálására. A kormány több mint 50 millió lej kiutalását hagyta jóvá a földrengések következtében megrongálódott épületek megerősitésére Zsilvásárhelyen (Târgu Jiu). Az előzetes jelentés szerint Gorj megyében több mint 120 épületet érintett a földrengés, ezek többsége közintézmények és kegyhelyek. A legnagyobb károkat Arcani községben regisztrálták, ahol egy iskolát és egy templomot is le kell bontani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

Klaus Iohannis államfő hétfőn Luxemburgba látogat

Klaus Iohannis, Románia elnöke hétfőn Luxemburgba látogat, ahol a tervek szerint Xavier Bettel miniszterelnökkel tárgyal, valamint részt vesz az Európai Beruházási Bank Csoport Fórumának nyító rendezvényén. Az államfő és a luxemburgi kormányfő tárgyalásának fő témája a két ország együttműködése több területen, valamint az ukrajnai fejlemények lesznek.Terítékre kerülnek a román-luxemburgi kapcsolatok kiemelt témái, elsősorban a gazdasági és ágazati együttműködés dinamizmusával kapcsolatos témák, különös tekintettel a pénzügyekre, az élvonalbeli technológiákra és a turizmusra. Az ukrajnai orosz agresszió miatt az európai biztonságot fenyegető veszélyekkel összefüggésben elemzik a legújabb fejleményeket, az Ukrajnát támogató intézkedéseket, Moldovai Köztársaság támogatását, valamint a két ország katonai együttműködésének bővítését a NATO-n belül. Ez alkalommal Klaus Iohannis kétoldalú megbeszélést folytat Werner Hoyerrel, az Európai Beruházási Bank elnökével és Odile Renaud-Bassóval, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

Fehér megyében mintegy 20 ezer háztartás maradt áram nélkül a rossz időjárás miatt

Fehér megyében megközelítőleg 20 ezer háztartás maradt áram nélkül a rossz időjárás miatt. Az áramelosztó több tucat munkatársa jelenleg több mint 300 transzformátorállomás megjavításán dolgozik, jegyzi meg egy közlemény. A Fehér Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége láncfűrésszel felszerelt csapatokat küldött ki több ország- és megyei út egyes részeit elzáró, a nagy szél miatt kidőlt fák eltávolításáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)
Rozália Gănciulescu