2022. augusztus 8.

Kincstárjegyet bocsát ki a lakosság számára a Pénzügyminisztérium

A kötvények évi hozama 8,25%-os és már mától jegyezhetőek a postahivatalokban és az Államkincstár fiókügynökségeiben. A kincstárjegyek nominális értéke 1 lej, s kizárólag az előzetesen online regisztrált természetes személyek vásárolhatják meg.

A vásárlás további feltétele az, hogy a kincstárjegyek jegyzésének időpontjában a vásárló 18 évet betöltött személy legyen. A kincstárjegyek hozama nem számít adóköteles jövedelemnek. (Radio România Actualităţi)

A Mariupolis 2 című film bemutatójával kezdődik ma az „Anonimul” (Ismeretlen) nemzetközi filmfesztivál a Duna-deltai Szentgyörgyön

A Mariupolis 2 a litván Mantas Kvedaravičius rendező munkája, aki életét vesztette az ukrajnai háborúban. A film világpremierje az idei Cannes-i Filmfesztiválon volt, a hazai közönség most láthatja először. A versenyen 12 román és 10 külföldi rövidfilm vesz részt. Ezeken kívül lesznek játékfilm-bemutatók is, amelyeket közönségtalálkozó követ, ahol a nézők találkozhatnak a filmesekkel. (RADOR Hírügynökség)

Az aszály miatt csökken a méztermés

A Méhészek Szövetségének elnöke, Ioan Fetea szerint legfeljebb 13 tonna mézre van kilátás az idén. Ugyanakkor nőtt a méz előállításának a költsége is, következésképp, nemcsak kevesebb, de drágább is lesz a természetes édesség – állítja a szakember.

A méhészek most méhcsaládonként 20 euró de minimis támogatást remélnek a kormánytól, amelyet a költségvetés-kiegészítés alkalmával kaphatnak meg, ha lesz rá pénz. 2015-ben Románia a méztermelés tekintetében első helyen állt Európában évi 32 tonnával. (Radio România Actualităţi)

Két afrikai sertéspestis-gócot fedeztek fel Giurgiu megyében

Az eseteket Clejani és Băneasa helységekből jelentették, ugyanakkor a szakemberek mintegy 100 fertőzött vaddisznóról tudnak. A hatóságok három kilométeres körzetben elszigetelték a fertőzési gócokat, tíz kilométeres körben pedig megfigyelik a terepet. Egyidejűleg betiltották a disznó-kereskedelmet és a helyi sertésektől származó hús forgalmát is.

A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása azért fontos, mert az afrikai sertéspestis számottevő anyagi károkat okoz, bár az emberre nem veszélyes – közölték a közszolgálati rádióval a helyi állat-egészségügyi szervek. A betegséget terjesztő vírus gyorsan terjed és akár hónapok múltán is újra megjelenhet, ha az emberek a beteg állatok húsát fogyasztják és nem döntenek az állatok megsemmisítése mellett. (Radio România Actualităţi)

Az állami alkalmazottak béremelését készíti elő a kormány

Erre már e hónaptól kezdődően sor kerülhetne. A fizetésemelés nem érintené a közméltóságokat és a helyi közigazgatásban dolgozókat.

A most készülő jogszabály értelmében augusztustól a költségvetési alkalmazottak megkapnák a jelenlegi szabályozás és a 2021 decemberében érvényes rendelkezések szerinti alapbérek közötti különbség egynegyedét. A béremelésből részesülnek az Országos Statisztikai Intézet és a regionális és megyei statisztikai hivatalok alkalmazottai is, akik számára már előírtak egy 15%-os béremelést. Ugyanilyen arányú béremelést kapnak a művelődésügyi és a közlekedésügyi tárcák alárendeltségébe tartozó alkalmazottak is, tekintettel arra, hogy kormányzati források szerint a két minisztérium nem kap több pénzt a költségvetés kiigazítás után. A tervezet szerint 50%-os béremelést kapnának az Országos Helyreállítási Terv végrehajtásán dolgozók, azonban számukra ez a béremelés arányos lenne azon munkaórák számával, amelyeket a szóban forgó tevékenységi területen dolgoztak le.

A kormány szerint a béremelések azért szükségesek, mert az elmúlt két évben – az egészségügy és a tanügy kivételével – a költségvetési alkalmazottak fizetését nem emelték a világjárvány idején hozott pénzügyi intézkedések keretében. Ezen felül a béremelések azért is indokoltak, mert egy előkészületben lévő másik kormányzati dokumentum szerint növekedni fognak a közszolgáltatások árai, aminek negatív kihatása lesz a lakosság vásárlóerejére. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR