2022. augusztus 31.

Ma van a román nyelv napja

A parlament 2013-ban fogadott el törvényt arról, hogy augusztus 31-e legyen a román nyelv napja. A választott dátum megegyezik a Moldova Köztársaságban már korábban megünnepelt „A mi nyelvünk” napjával. Az esemény alkalmából egy sor állami hatóság, valamint hazai és külföldi kulturális intézet szervez különböző rendezvényeket. Megemlékeznek az eseményről Románia diplomáciai külképviseletei is. (Radio România Actualităţi)

Jóváhagyta a közlekedésügyi Minisztérium a Szatmárnémeti – Óvári gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát

A 15 km-es út Szatmárnémeti körgyűrűjéből válik ki és összekapcsolódik a magyarországi M49-es gyorsforgalmi úttal. Így az út elkészülte után a keletről érkező és Magyarországra tartó gépkocsiknak már nem kell átutazniuk Szatmárnémeti központján.

A beruházás hozzávetőleg 900 millió euróba kerül, amelyet európai alapokból fedeznek. (RADOR Hírügynökség)

Beszámolt nyolc hónapi munkájáról a közlekedésügyi miniszter

Sorin Grindeanu egy sajtóértekezleten ismertette a szaktárca eredményeit. Elmondta, hogy jelenleg 260 km autópályát és gyorsforgalmi utat építenek, további, összesen 131 km-es sztrádaszakaszokra pedig már aláírták a kivitelezőkkel a szerződéseket és rövidesen elkezdik a munkálatokat is.

Jelenleg 207 km autópálya épül. A munkatelepek a Bukaresti körgyűrűn, az Olt Völgyében, az Erdélyi Autópályán és a jövőbeni A7-es Moldovai Autópályán álltak fel. A Craiova – Piteşti gyorsforgalmi út két szakaszán dolgoznak.

Ami a vasúti közlekedést illeti, jelenleg 250 km-en újítják fel a vaspályát – közölte a miniszter. (Radio România Actualităţi)

Brassóba érkezett a Gaudeamus Könyvvásár karavánja

A román közszolgálati rádió által szervezett kulturális rendezvény ma nyitja meg kapuit a Cenk alatti város főterén (Piaţa Sfatului) és szeptember 4-ig tart. A könyvvásárt anyagilag támogatja a Brassói Polgármesteri Hivatal is.

A hivatalos megnyitóra ma déli 12 órakor kerül sor. Az esemény tiszteletbeli elnöke, Robert Gabriel Elekes, brassói költő lesz.

A vásár naponta 10 és 21 óra között látogatható (vasárnap 20 órakor zár a rendezvény), a belépés ingyenes. Természetesen ezúttal sem hiányoznak a könyvbemutatók, a kiadók több mint 40 új címmel jelentkeznek, de lesz alkotói vetélkedő is, amelyet a Román Rádió a Brassó Megyei Tanfelügyelőséggel közösen szervez. (RADOR Hírügynökség)

Alig több mint 19 millióan vagyunk

  1. január elsején a Romániában lakó román állampolgárok száma 19.038.000 fő volt – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Ez 163 ezer személlyel kevesebb, mint az egy évvel korábban mért szám. A csökkenés oka elsősorban a negatív demográfiai mutatókban keresendő. A halálesetek száma 156 ezerrel meghaladta a születések számát – derült ki az intézmény közleményéből.

Folytatódott a lakosság elöregedése, megnőtt a 65 év fölöttiek száma. Az öregedési index mutatója szerint 123,6 időskorú jut 100 fiatalra. A szakemberek szerint ugyanakkor Románia továbbra is olyan ország maradt, ahonnan sokan emigrálnak, s ez a népesség fogyásának második jelentős oka. (RADOR Hírügynökség)

Jóváhagyták három székelyföldi beruházás elindítását

Kezdhetik építeni a csíkszeredai új tüdőkórház és járványkórház épületét, a kézdivásárhelyi bölcsődét, és indulhat Borszéken a sportpálya felújítási és kibővítési munkálata.

A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászatának és a járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves, nem felel meg a mai követelményeknek. Hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A beruházást 58 millió lejjel támogatja a fejlesztési minisztérium, és 36 hónap múlva készül el.

A kézdivásárhelyi bölcsőde 40 gyermek befogadására lesz alkalmas, és a játszó és hálószobák mellett saját konyhával és mosókonyhával szerelik fel. A korszerű bölcsőde környezetbarát lesz, az épület részben zöld-energiával működik majd. A fejlesztési minisztérium több mint 10 millió lej finanszírozást biztosít rá.

A borszéki sportbázison focipálya lesz, de kialakítanak majd egy másik pályát is, ahol kézilabdázni, röplabdázni, teniszezni és kosarazni is lehet. A sportbázis ezer fős lelátóval rendelkezik majd. A fejlesztési minisztérium 15 millió lejes támogatást nyújt a beruházásra – közölte az RMDSZ Tájékoztató mai kiadása. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR