2022. október 31.

Romániában van a világ leggazdagabb embere

Elon Musk, a Tesla alapítója és a Twitter új tulajdonosa kibérelte a Törcsvári Kastélyt, ahol Halloween-bulit rendez a leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai milliárdosok számára. A vendégek már eltöltöttek egy éjszakát egy Brassó Pojánán lévő esztenán.

A törcsvári luxus-bulira mintegy 140 vendéget hívtak meg, jelen vannak olyan cégek igazgatótanácsainak tagjai, mint a Google, PayPal, Space X vagy a Gigafund, de filmcsillagok is színesítik az eseményt, mint például Angelina Jolie.

Az eseményt a legnagyobb diszkrécióval szervezték meg. A vendégek már tegnap megérkeztek az Otopeni-i vagy a vidombáki repülőtérre és ma hajnalig mulattak egy esztenán, Brassó Pojánán.

A Halloween-buli éjszakájára az egész kastélyt kibérelték. Elon Musk maradandó élményt akar nyújtani vendégeinek, ezért egy rendezőt is alkalmazott, aki megvalósítja a „Dracula’s Experience” elnevezésű látványosságot. A milliárdos ugyanakkor azt kérte, hogy a díszvacsorát Románia 12 legjobb szakácsa készítse el. (Radio România Actualităţi)

Holnaptól az oktatási alkalmazottak megkapják az eddig elmaradt bérpótlékokat és fizetésemeléseket

Azokról a bérjellegű juttatásokról van szó, amelyeket 2017. július 1-je és augusztus 31-ike között nem fizettek ki az oktatásügyben dolgozóknak. Az Oktatásügyi Minisztérium arról biztosította a tanszemélyzetet, hogy rendelkezésére állnak a szükséges pénzalapok és a kifizetésekre a megyei tanfelügyelőségek révén részletekben kerül sor. (Radio România Actualităţi)

A munkanélküliségi ráta 2,88 százalékos

Ez azt jelenti, hogy több mint 200 ezer munkanélküli van az országban, amely szám kevéssel több, mint a megelőző időszakban – közölte tegnap az Országos Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM). Az említettek közül a legtöbben nem kapnak munkanélküli segélyt, életkoruk pedig 40 és 49 év között van. A munkanélküliek legnagyobb hányada semmilyen képesítéssel, illetve legfeljebb alap-képesítéssel rendelkezik valamilyen szakmában. (RADOR Hírügynökség)

Nicolae Ciucă miniszterelnök szolidaritásáról biztosította a dél koreai tragédia áldozatainak hozzátartozóit

Mint ismeretes szombat éjszaka egy Halloween-buli alkalmával Szöulban legalább 161 ember életét vesztette a szűk utcákon kialakult tumultusban. A hatóságok nemzeti gyászt hirdettek. Dél Koreában csak nemrég oldották fel a járványügyi korlátozásokat, ezért az elmúlt három évben nem voltak tömegrendezvények. Valószínűleg ezért is vonult sokkal több fiatal a bulinegyedbe, ahol a szűk utcák és a sok ember miatt nem tudtak előrejutni.

Ferenc pápa tegnap imát mondott az áldozatokért. Nicolae Ciucă a Twitteren részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. (RADOR Hírügynökség)

Az árutőzsdéken emelkedett a gabona ára

Ma a búzát öt, a kukoricát két százalékkal magasabban jegyezték mint tegnap. Az árdrágulás hátterében az áll, hogy Oroszország egy ukrán dróntámadásra hivatkozva kilépett abból az ENSZ által közvetített egyezményből, amelynek révén Ukrajna a Fekete-tengeren át exportálhatta a gabonáját – közölte a Reutersre hivatkozva az Agerpres Hírügynökség.

Greenage-i idő szerint 4,55-kor a Chicago Board of Trade (CBOT) tőzsdén 8,73 dollárba került egy véka búza (hozzávetőleg 25,5 kg), ami 5,4 százalékos emelkedést jelent.

Hétfőn a kukorica ára 2,2 százalékkal emelkedett, így egy véka 6,96 dollárba kerül. Az árak emelkedtek, de a további fejlemények a háborús helyzettől függenek – nyilatkozta egy szingapúri

bróker. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin