2022. december 27.

Rekord befektetések a  Román Vasúttársaság infrastruktúrájába

Csaknem hárommilliárd euróra tehető azon szerződések értéke, amelyeket a  Román Vasúttársaság (CFR) infrastruktúrájának korszerűsítésére, valamint a Krassó-Szörény és Arad, illetve Kolozsvár és Nagyvárad közötti útvonalakon közlekedő vonatok sebességének 160 kilométer/órára növelésére kötöttek meg. A fejlesztéseket az országos helyreállítási tervből (PNRR) finanszirozzák. Ezenkívül további 320 kilométer hosszú vasútvonalon gyorsjavítást végeznek, hogy helyreállítsák a vonal paramétereit és a vonatok 120 kilométeres óránkénti sebességét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

Növekszik a családon belüli erőszak áldozatainak és elkövetőinek száma

Növekszik a családon belüli erőszak áldozatainak és elkövetőinek száma. A tavalyi évhez képest az év első 11 hónapjában több mint 80 ezer esetben lépett közbe a rendőrség; a visszaélések több mint fele vidéken történt. A román rendőrség közlése szerint a testi sértések aránya a legmagasabb, és a legtöbb áldozat nő és gyermek. Ebben az időszakban csaknem 12 ezer ideiglenes védelmi elrendelést adtak ki, és 88 esetben kényszerült az agresszor állandó elektronikus nyomkövető lábbilincs viselésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

Sebastian Burduja miniszter szerint a román egészségügyi rendszer digitalizálása szükséges több élet megmentéséhez

„Minél több élet megmentéséhez rendkivül szükséges a román egészségügyi rendszer digitalizálása”, nyilatkozta Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizálási miniszter. A miniszter által javasolt megoldás egy csaknem 600 millió eurós kormányzati rendszerre utal, amely a túlterhelt szerverekről biztonságos helyre képes összegyűjteni a románok adatait, beleértve az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos adatokat is. „Mi több, az adatokhoz való hozzáférés naplózva lesz, így ha az állam hozzáfér az adataimhoz jogom van tudni és ezt tudni fogom, értesítést kapok, és ez a hozzáférés nem törölhető”, magyarázta a miniszter. A Rákbetegek Szövetségének elnöke, Cezar Irimia pedig úgy véli, „digitalizálás nélkül elfelejthetjük a haladást, a megmentett életeket, nem beszélhetünk fenntarthatóságról a helyes, statisztikai alapú finanszírozásban”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 12.27)

Az idén csökkent a közlekedési balesetben elhunytak száma

Az év első 11 hónapjában mintegy 1 500 ember vesztette életét és további 3 300 sérült meg közlekedési balesetben; számuk jóval kisebb az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, közölte a román rendőrség. A balesetek fő oka a gyalogosok fegyelmezetlensége, a sebességhatárok be nem tartása és az elsőbbségadás elmulasztása volt. A megelőző intézkedések keretében a rendőrök 11 hónap alatt több mint 1,5 millió pénzbírságot róttak ki és csaknem 79 ezer jogosítványt vettek el a személygépkocsi-vezetőktől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)

Vaslui megye mintegy 1,4 milliárd lejbe részesült, beruházásokra

Vaslui megye a nyáron csaknem 1,4 milliárd lej finanszirozásba részesült az „Anghel Saligny” programon keresztül, amelyet több település vízellátó- és szennyvízrendszerének kiépítésére, valaminy út- és hídrehabilitációra forditottak. A falvak többségében az utak járhatatlanná válnak, ha esik az eső vagy havaz. A mentők vagy tűzoltók is nehezen vagy egyáltalán nem tudják megközelíteni a településeket. A megye szintjén az elmúlt években jelentős beruházások valósultak meg az utak korszerűsítése érdekében, de még mindig sok olyan út van a falvakban, amelyek még kikövezve sincsenek. A legtöbb polgármester olyan programokba vetette reményét, mint az „Angel Saligny” vagy az európai alapok. Az „Anghel Saligny” programon keresztül, például, a helyi önkormányzatok, illetve a megyei tanács által javasolt 178 projektből a Fejlesztési Minisztérium 134 projektet hagyott jóvá finanszirozásra és ezek egyrésze az infrastruktúra modernizálására vonatkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.27)
Rozália Gănciulescu, RADOR