2023. február 14.

A szíriai földrengés károsultjainak szállít segélyeket a román légierő két repülője

A román légierő két C-27J Spartan típusú repülője kedden segélyeket szállít a február 6-i szíriai földrengés károsultjainak, közölte a védelmi minisztérium. A kedd reggel felszálló két katonai repülő a román állam adományait szállítja a földrengések sújtotta térségbe. Az egyik a törökországi Gaziantepben, a másik Bejrútban landol.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Oroszország destabilizálni akarja Moldova Köztársaságot

Marcel Ciolacu, a Képviselőház elnöke mély aggodalmának adott hangot Oroszország Moldova Köztársaság destabilizálására tett kísérletei miatt és ismételten megerősitette, hogy Románia és az Európai Unió teljes mértékben támogatja az ország fejlődését és európai integrációját. Eugen Tomac európai parlamenti képviselő felkérte Klaus Iohannis elnököt, hogy hívja össze az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát és növelje minden szinten a Moldova Köztársaságnak nyújtott támogatást. Másrészt a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, John Kirby, Washingtonban kijelentette, hogy Moldova Köztársaság kormányának megdöntésére irányuló esetleges összeesküvésről szóló információk mélyen aggasztóak és „nem esnek az orosz magatartás határain kivül”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Kedden hallgatják meg a Román Kulturális Intézet budapesti és a berlini képviselteinek igazgatói és igazgatóhelyettesi posztjaira jelentkezőket

A kulturális és külpolitikai bizottságok szenátorai kedden hallgatják meg a Román Kulturális Intézet budapesti és berlini képviseleteinek igazgatói és igazgatóhelyettesi állásainak betöltésére jelentkezőket. A javasolt jelöltek a négy éves mandátumra Ioana Anghel, illetve Florin-Silviu Ivan. A törvény értelmében a a Román Kulturális Intézet igazgatói posztjára jelöltek kinevezése, illetve felmentése az intézet elnökének javaslatára és a parlamenti szakbizottságok véleménye alapján történik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

A tavaly 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés

Romániában tavaly egész évben a nyers adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző évhez mérten – közölte kedden a román országos statisztikai intézet. Tavaly decemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 10,3 százalékkal csökkent 2021 tizenkettedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 6,3 százalék volt. Novemberhez mérten az ipari termelés 14,4 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint és 1,6 százalékkal esett vissza a kiigazított érték szerint. A tavalyi 1,8 százalékos csökkenést főleg a villamos- és hőenergia, illetve a gáz előállítása és szolgáltatása okozta, amely 9,4 százalékkal esett vissza. A bányaipari kitermelés 2,8 százalékkal maradt el a tavalyitól, míg a feldolgozóipar kibocsátása 0,4 százalékkal csökkent. 2021-ben egész évben 7,1 százalékkal nőtt a román ipari termelés, miután 2020-ban 9,2 százalékkal, 2019-ben pedig 2,3 százalékkal mérséklődött az előző évhez mérve. Az ipar kibocsátása a román bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát adja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Csökkent az éves infláció

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatai szerint az éves infláció januárban 15,1 százalékra csökkent a tavaly decemberi 16,4 százalékról. Ezzel szemben a fogyasztói árak enyhén emelkedtek ugyanebben az időszakban a nem élelmiszertermékek közel egy százalékkal való csökkenése, de az élelmiszerek 1,5%-os és a szolgáltatások közel 2%-os drágulása közepette.Tavaly januárhoz képest az élelmiszerek ára közel 22,5%-kal, a nem élelmiszertermékek mintegy 12%-kal, a szolgáltatások 10%-ot meghaladó mértékben drágultak. A Nemzeti Bank arra számít, hogy az éves infláció a korábban vártnál gyorsabban csökken, különösen a harmadik negyedévétől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Rozália Gănciulescu