2023. március 9

Eugen Tomac arra ösztönzi a románokat, hogy írják alá a petíciót schengeni csatalakozásunk elutasítása miatti elégedetlenségük kifejezésének jegyében

Regisztrálták azt a panaszt, amelyet Eugen Tomac európai parlamenti képviselő nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az Európai Unió Tanácsa ellen, amiatt, hogy tavaly december 8-án nem hagyták jóvá hazánk schengeni övezethez való csatlakozását. Eugen Tomac petíciót is kezdeményezett „Románia megérdemli, hogy Schengen térségében legyen” címmel, és arra ösztönzi a románokat, hogy írják alá a petíciót. „Szeretnénk, ha a témával kapcsolatos hangunkat, üzenetünket nagyon világosan és helyesen megértenék az európai döntéshozók. Ez jogos tét, igazságtalanság volt, és az Európai Unió Bíróságán kell orvosolni. Ezért felkérünk minden román állampolgárt, hogy írja alá a petíciót a romaniainschengen.ro. weboldalon. Az emberek kifejezhetik nemtetszésüket az Ausztria által állított akadály miatt. Egy dolog 50 000 aláírással menni, és más 1 000 000 aláírást letenni az Európai Parlament asztalára”, hangsúlyozta Eugen Tomac. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

A koronavirusos esetek száma hétről hétre nő

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) jelentései szerint hétről hétre nő az új koronavírus által okozott megbetegedések száma, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a múlt héten ez kétszerese volt az egy hónappal ezelőtti időszakhoz képest. Az orvosok szerint a jelenlegi fejlemény már nem ad okot az aggodalomra, de a kórházakban továbbra is érvényesek a fertőzést megelőző intézkedések és így is koronavirus-gócpont alakult ki Temesváron és Marosvásárhelyen. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a valóságban a megbetegedések száma meghaladhatja a hivatalos adatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 03.09)

Az Országos Adóhivatal ebben az évben több ellenőrzést tervez végezni

Az Országos Adóhivatal (ANAF) ebben az évben több ellenőrzést tervez végezni. Lucian Heiuş, az ANAF vezetője szerint különösen azokat az ágazatokat veszik célba, amelyek bár erős növekedést könyveltek el, a költségvetésbe befizetett adók nem voltak a növekedési szintnek megfelelőek. Az áfa befizetéséről, a gyümölcsök és zöldségek közösségen belüli vásárlásáról, illetve a Kínából származó importról van szó. Lucian Heiuş egyben közölte, hogy az Adóhivatalhoz már kezdtek beérkezni a futárcégektől az általuk termékeket értékesítő magánszemélyekre és cégekre vonatkozó adatok, és a jövő hónaptól ezen a területen is megkezdik az ellenőrzéseket. „Már folyamatban van néhány csalás elleni akció előkészítése; olyan magászemélyeket fedeztünk fel, akik egy hónap alatt egymillió lej feletti online értékesítést bonyolítottak le. Tehát, egyértelmű, hogy az ilyen esetekben adócsalásról van szó. Úgy gondolom, hogy április elején már több tucat ilyen embert fogunk ellenőrizni”, fűzte hozzá  Lucian Heiuş. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.09)

A Public Power Corp vásárolja meg az Enel Csoport romániai leányvállalatát

Görögország legnagyobb közműszolgáltatója, a Public Power Corp (PPC) vásárolja meg az Enel Csoport romániai leányvállalatát, közölte csütörtökön az olasz közműszolgáltató. Az Enel közleménye szerint a PPC mintegy 1,260 milliárd eurót fizet a romániai vállalatuk megszerzéséért. A tranzakció összhangban van az Enel Csoport három hónappal ezelőtt ismertetett aktualizált stratégiájával, amely előirányozza a bizonyos piacokról való kilépést, illetve a növekedési potenciállal rendelkező hat országra – Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Brazília, Chile és Kolumbia – való összpontosítást. A tranzakció befejezése az idei harmadik negyedév végére várható, jegyzi meg a közlemény.Az Enel Csoport 2005 óta van jelen Romániában villamosenergia-elosztási és -ellátási tevékenységgel, több mint hárommillió ügyfelet szolgálva ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)
Rozália Gănciulescu