2023. április 25.

Valószinüleg nagyobb lesz az étkezési jegyek értéke a második félévétől

Az erre vonatkozó javaslatot mát megtette Adrian Câciu pénzügyminiszter az Országos Háromoldalú Érdekegyeztető Tanácsban, hétfőn. A Romániai kis- és középvállalkozások országos tanácsának főtitkára, Sterică Fudulea a román közszolgálati rádiónak nyílatkozva kihangsúlyozta: „Adrian Câciu pénügyminiszter az étkezési jegyek értékének 35 lejre, illetve 40 lejre való fokozatos emelését javasolta, így a következő időszakban megbeszéléseket, elemzéseket folytatunk a szervezetekkel a legéletkésebb javaslat elfogadásáért. Az első megbeszélésünkön, elemzésünkön arra jutottunk, hogy a 35 lejre való emelés akár a második félévtől is alkalmazható lehet. Valóban közös erőfeszítésről van szó, ahogy Adrian Câciu miniszter is mondta, mert ez az emelés hiányt jelent a nemzeti költségvetésben, ha arra gondolunk, hogy adómentes összegről van szó, de az üzleti környezet erőfeszítésébe is kerül, mivel többletfizetést, többletkiadást jelent a cégnek”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

A tanügyi szakszervezeti tagok egy órás sztrájkőrséget tartottak a kormány épülete előtt

A tanügyi szakszervezeti tagok egy órás sztrájkőrséget tartottak a kormány épülete előtt a béremelések és egyes bérpótlékok elmaradása miatt. A tiltakozók közölték, hogy megkezdték a tanácskozásokat az általános sztrájk kirobbantásához szükséges aláírások gyűjtéséért. Simion Hăncescu, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: Az alapvető probléma egyébként is az egész oktatási rendszerben a fizetésekkel kapcsolatos és ezen a téren látjuk, hogy mi történt a 153. számú bértörvénnyel, amelyet nem tárgyaltak meg velünk, csak egyszerűen ránk kényszeritették. Nekünk csak bemutatták a véglegesitett bérrácsot és az ebből adodó következményeket. Most egy kezdős tanárnak 2500 lej a fizetése és az ilyen alacsony fizetés az oktatásban azt jelenti, hogy a hivatásos fiatalokat eltávolítja e területtől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Jászvásáron avatják fel az ország legnagyobb informatikai központját

Jászvásáron kedden avatják fel az ország legnagyobb informatikai központját, amely 13 multinacionális cégnek ad otthont. Az elmúlt négy évben végrehajtott beruházásról van szó, melynek értéke 120 millió euró. A beruházás 5 000 új munkahelyet teremt. Az eseményen részt vesz Nicolae Ciucă miniszterelnök, és várhatóan jelen lesz Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is. A kormányfő kedden a „Sfînta Maria” Gyermekkórházba is ellátogat, amely Moldova legnagyobb gyermekgyógyászati osztálya. A „Sfânta Maria” Gyermekkórház konszolidálására és korszerűsítésére hívatott projektet 2017 októberében írták alá. A munkálatok értéke 27 millió euró, és 2019 szeptemberében kezdődtek meg. A kórház 1. és 3. részlegét már konszolidálták. Jelenleg a sürgősségi osztály bővítésén folynak a munkálatok. A második jászvásári célkitűzés a Palas 2 kreatív és innovációs központ felavatása volt, amelyen valószinüleg részt az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is. A beruházás 2019 júniusában kezdődött, a teljes beépített terület 60.000 négyzetméter. Mára, Jászvásár az ország legnagyobb IT-központjává vált.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Nőtt a munkahelyek száma a Horeca szektorban és a turizmus területén

Az év elejéhez képest ebben a hónapban 25%-kal nőtt a munkahelyek száma a Horeca szektorban és a turizmus területén. A Horeca iparágban a legkeresettebbek a barista, pincér és szakács állások, ahol a havi fizetés 500 és 1500 euró között forog. A turizmusban 500 és 1500 euró közötti fizetéssel keresnek a munkáltatók idegenvezetőket, recepciósokat, étteremvezetőket, rendezvénykoordinátorokat és szállodavezetőket. Országos szinten a legtöbb szezonális állásajánlat elsősorban a turisztikai célú városokban, így Bukarestben, Konstancán, Brassóban vagy Kolozsváron érhető el. A polgári és haditengerészeti építőiparban jelenleg 17%-al több állást ajánlanak, itthon és külföldön, ahol nettó 3000 euró is megkereshető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter hivatalos látogatást tesz Bukarestben

Szerdán hivatalos látogatást tesz Bukarestben Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, aki kétoldalú megbeszéléseket folytat román kollégájával, Lucian Bodeval, írja az osztrák sajtó, mely szerint a megbeszélések fő témája az Európai Unió migrációs helyzete – különös tekintettel a migránskereskedelem és a menekültügyi visszaélések elleni közös küzdelemre -, valamint az EU külső határainak védelme lesz. Mint ismeretes, az osztrák miniszter tavaly év végén az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsában Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott és csak Horvátország kérését fogadta el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)

Rozália Gănciulescu