2023. július 17.

Klaus Iohannis államfő részt vesz az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Államok Közössége vezetőinek harmadik találkozóján

Klaus Iohannis államfő hétfőn és kedden részt vesz az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karib-tengeri Államok Közössége vezetőinek harmadik találkozóján. A csúcstalálkozó legfontosabb célja az Európai Unió és e közösség közti partnerség fellenditése a nemzetközi geopolitikai fejlemények összefüggésében, amelyet jelentősen befolyásolt Oroszország Ukrajna elleni háborúja. Az Elnöki Hivatal szerint, Klaus Iohannis támogatni fogja a két régió együttműködésének fontosságát az új globális kihívások és a két régiót érintő összetett válságok kezelésében. Románia ez irányú aktív elkötelezettségét megerősítette minden olyan találkozó, amelyet Klaus Iohannis hivatali kollégáival folytatott az idén áprilisban Brazíliában, Chilében és Argentínában tett látogatásai során. Az államfő egy kerekasztal-megbeszélésen is részt vesz, melynek témája „A klímaváltozások leküzdése a tisztességes és fenntartható átmenet felé”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Az aszálytól sújtott gazdálkodók anyagi támogatásba részesülnek az államtól

Még négy nap áll a gazdálkodók rendelkezésére, hogy kéréseiket benyújtsák a megyei mezőgazdasági osztályokon a tavaly tavasszal elvetett, aszály sújtotta növények utáni kártérítésre. A sügöségi kormányrendelet szerint július 20-a a kártérítés igénylésének határideje. Vaslui megyében például csaknem 81 ezer hektárnyi felületen kukoricát, napraforgót, gyümölcsöst, szőlőt és egyéb növényeket sújtott a súlyos aszály. A Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakemberei szerint a helyi termelők esetenként 70%-kal alacsonyabb termést értek el az előző évhez képest. A gazdálkodók fontosnak vélik a kárteritést, annál inkább, hogy az elmúlt években jelentősen megemelkedtek a termelési költségek.Megjegyzendő, hogy Vaslui megye amúgyis száraz övezetként ismert, a mezőgazdaság számára az öntözés jelenti a megoldást. Az öntözőrendszer fejlesztése jelenleg folyamatban van a Prut völgyében már megvalósult európai finanszírozású projekteknek köszönhetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Simona Bucura Oprescut és Natalia Intoterot javasolták a Munkaügyi, illetve a Családügyi minisztérium élére

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezetősége Simona Bucura Oprescu és Natalia Intotero parlamenti képviselőket javasolta a két minisztérium, a Munkaügyi és a Családügyi minisztérium élére. A posztok azt követően üresedtek meg, hogy az idősotthonok botránya miatt Marius Budai és Gabriela Firea a múlt héten lemondott. A párton belül más miniszterek menesztését, illetve lemondását is követelik, mint például Raluca Turcan liberális miniszter lemondását. A szociáldemokraták szóvivője szerint a volt munkaügyi miniszter mandátuma alatt jóváhagyását adta a rossz körülmények között működtetett idős otthonokra. A Családügyi Minisztériumot ideiglenesen Bogdan Ivan digitalizálásért felelős miniszter vezeti, mig a Munkaügyi Minisztérium vezetését, ugyancsak ideiglenesen, Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes vette át. A tervek szerint a leendő miniszterek eskűtételére a hét közepén kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Az  első félévben 2,6 százalékkal csökkent az alkohol jövedéki adójából származó államháztartási bevétel

Az  első félévben 2,6 százalékkal csökkent az alkohol jövedéki adójából származó államháztartási bevétel az elmúlt év azonos időszakához képest, és a tendencia még hangsúlyosabb lesz, ha a kormány jóváhagyja az új adókat, figyelmeztetett a főbb termelőket, illetve alkohol tartalmú italok importőreit tömöritő egyesület. A szervezet szerint a nyersanyag- és a termelési költségek akár 80%-kal nőttek, ami máris további nyomást gyakorol a helyi termelőkre. Ha az adózás túlzott lesz, az árbevétel-csökkenést, létszámleépítést, és a költségvetési bevételek zsugorodását vonja maga után, magyarázta az egyesület.
Jelenleg Romániában a jövedéki adó értéke magasabb, mint a szomszédos államokban, és meghaladja az Európai Unió egyes fejlett országaiban alkalmazott értékeket, bár a fogyasztói bevételek alacsonyabbak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Csökkenőben Románia nyersolajtermelése

Az Országos Stratégiai és Előrejelzési Hivatal (CNSP) becslése szerint hazánk nyersolajtermelése a 2023-2026 közötti időszakban évente átlagban 2,2 százalékkal fog csökkeni az olajmezők kimerülése és a termelőegységek amortizációja miatt. Ezzel párhuzamosan az ország nyersolaj-behozatala évente 4,4 százalékkal fog növekedni. Az idén a nyersolajtermelés várhatóan meghaladja a 3 millió tonna kőolaj-egyenértéket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Rozália Gănciulescu