2023.augusztus 21.

Görögországba utazik a miniszterelnök

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma Athénban részt vesz a délkelet-európai és nyugat-balkáni állam- és kormányfőkkel a térségbeli együttműködésről szóló munkatalálkozón – közölte ma reggel a közszolgálati rádió.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök ma Athénban (Görögország) részt vesz a délkelet-európai és nyugat-balkáni állam- és kormányfők munkatalálkozóján, amelyet Kyriakos Mitsotakis, a Görög Köztársaság miniszterelnöke szervez. A megbeszélések középpontjában a délkelet-európai regionális együttműködés fejlesztése áll majd, de szó lesz az ukrajnai konfliktus fejleményei által a régió országai előtt álló kihívásokról is. Az athéni találkozón részt vesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. (Radio România Actualităţi)

Rengett a föld Gorj megyében

Az Országos Földfizikai Kutatási és Fejlesztési Intézet a Gorj megyei Olténiában történt földrengés erősségét ma éjjel 00:39-kor 4,6-ról 4,5-re módosította. A mélységet is felülvizsgálták, 10 km-ről 14 km-re. A földrengés Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Deva és Craiova városok közelében történt. Egy órakor ugyanebben a térségben, 14,4 km mélységben egy újabb, 2,6-es erősségű földrengés következett be. (Radio România Actualităţi)

Szeptember elején lép életbe az új oktatási törvény

Az egyetem előtti oktatásról szóló új törvény új kötelezettségekkel jár a szülők számára. Csak az intézmény szabályzatában meghatározott órákban léphetnek majd kapcsolatba a tanárokkal, és a gyermekük bölcsődébe, óvodába vagy iskolába való beíratásakor oktatási szerződést kell aláírniuk – hangzott el a közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában.

A szerződés rögzíti a felek kölcsönös jogait és kötelezettségeit, garantálva a gyermekek jogait. Az egyes intézmények sajátosságaitól függően egyéb záradékok is hozzáadhatók, amelyek jellege nem érintheti az óvodás, kisiskolás vagy tanuló érdekeit.

A szülők felelősek gyermekük iskolai beíratásáért, valamint annak biztosításáért, hogy a gyermek rendszeresen és időben járjon iskolába. Biztosítaniuk kell a tanulók számára a tanulmányaik befejezéséhez szükséges feltételeket. További kötelezettség a tanárokkal vagy adott esetben az oktatási intézmény vezetőségével való kapcsolattartás a tanuló fejlődésének figyelemmel kísérése érdekében. Ugyanakkor segíteni kell a gyermeket abban, hogy beilleszkedjen az iskolai közösségbe, de tiszteletben kell tartani annak az oktatási intézménynek a szervezeti és működési szabályzatát is, amelybe beiratkozott. A törvény azt is előírja, hogy a szülők az oktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában meghatározott órákban felvehetik a kapcsolatot az iskola személyzetével. (Radio România Actualităţi)

A nemzeti kisebbségekhez tartozó, az érettségi őszi szakaszára jelentkezett érettségizők ma írásbeli vizsgát tesznek anyanyelvből és irodalomból

Az első eredményeket augusztus 25-én, a végleges eredményeket pedig a fellebbezések elbírálása után augusztus 29-én teszik közzé. A dolgozatok javítását első alkalommal teljesen digitalizálták. Az idei érettségire 33 900 jelentkező iratkozott be, ebből 22 600 olyan fiatal, aki idén érettségizett. (Radio România Actualităţi)

Constantin Brancusi híres szobra, a „Csók” 50 év után visszatér Bukarestbe

A művet holnaptól az Art Safari Love Edition rendezvény keretében lehet megcsodálni.

Amint azt Gabriela Gârjoabă, a közszolgálati rádió riportere elmondta, a Craiovai Művészeti Múzeum gyűjteményében található Brâncuși „Csók” című alkotását 1976-ban állították ki Bukarestben. Most a műalkotás csak tíz napig lesz látható a Lipscani utcai Pinacoteca Palotában, és éjjel-nappal őrzik. A mű becsült biztosítási értéke 22 millió euró, és a Craiovából Bukarestbe való szállításra a kiállítás szervezői egy erre szakosodott céget bíztak meg, amelyet a román csendőrség fog kísérni. A holnaptól augusztus 30-ig a fővárosban kiállított „Csók” nemzetközi jelentőségű mű, amelyet a 20. század első modern szobrának tartanak. A műalkotás az első abban a „csókok” sorozatban, amelyen Brâncuși több mint 40 éven át dolgozott. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin