2023. augusztus 23.

Románia a legnagyobb búzaexportőr az EU-ban

Románia a legnagyobb búzaexportőr az Európai Unióban. A július 1-jén kezdődött szezonban 1,17 millió tonnát  exportált, ami negyede az EU-tömb által kivitelre szánt mennyiségnek. A következő helyeken Lengyelország, Bulgária és Franciaország szerepel. Uniós szinten több mint 20 százalékkal csökkent az idei szezonban a búzaexport az előző év azonos időszakához képest, derül ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett adatokból. Ezzel szemben az EU búzaimportja 793 000 tonnára nőtt, Ukrajna lévén a legnagyobb szállító.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.23)

Románia orvosi felszereléseket és műszaki szakértelmet kap a dél-koreai kormánytól

Románia orvosi felszerelésekből és műszaki szakértelemből álló adományt kap Dél-Korea kormányától, közölte Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. A szöuli kormány gesztusa a koronavirus-világjárvány idején a két állam által tanusitott jó együttműködés eredménye. A támogatást az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) laboratóriumainak korszerűsítésére használják fel. „A dél-koreai kormány nagylelkű adománya gyorsan megváltoztathatja a romániai közegészségügyi rendszer arculatát”, nyilatkozta Alexandru Rafila. Az adomány eredményeként Bukarestben fejlesztik Románia első dohánylaboratóriumát. Simona Pârvu, az INSP igazgatója elmondta, hogy az első szakaszban a laboratórium a kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-kibocsátások mérésére szolgáló módszereket dolgozza ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.23)

A romániai repülőterek vezérigazgatóinak találkozója

A Venus üdülőhelyen tartják a romániai repülőterek vezérigazgatóinak ülését. David Ciceu, a Romániai Repülőterek Szövetségének elnöke szerint az ország repülőtereinek forgalma idén 23 százalékkal nőtt 2022-hez képest, a regisztrált utasok száma pedig meghaladja Románia lakosságát. „2023-ban túl fogjuk lépni a 2019-es szintet, ami nagyon fontos. Gyorsabban sikerül talpra állnunk, mint Európa többi országának. Főleg a nemzetközi forgalom nőtt. Ezzel szemben nálunk enyhén csökkent a belföldi forgalom. Ebben az évben sok késéssel, törölt járattal szembesültünk. Együttműködünk több légitársasággal és szolgáltató céggel, hogy minimálisra csökkentsük az utasok kellemetlenségeit. Sajnos világszerte gond van a késések miatt, de a munkaerőhiány miatt is a nagyobb csomópontokban. Ez európai jelenség. Romániában a késések és az utazásról való lemondások nem haladják meg az európai átlagot, de tudjuk, hogy nagyon kellemetlenek. Azt javasoljuk az utasoknak, hogy egy nappal korábban tájékozódjanak az utazási körülményekről, az időpontokról és ellenőrizzék, hogy minden okmányuk rendben van-e”, fűzte hozzá David Ciceu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.23)

Marcel Ciolacu miniszterelnök üzenetet küldött a totalitárius és tekintélyelvű rezsimek áldozatainak európai emléknapja alkalmából

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán megerősítette a kormány elkötelezettségét a szélsőséges megnyilvánulások minden formája elleni küzdelem, a történelmi igazság megőrzése, a polgárok, különösen a fiatalabb generációk történelmünk sötét pillanataira való felvilágosítása érdekében tett erőfeszítések fokozása mellett. A totalitárius és tekintélyelvű rezsimek áldozatainak európai emléknapja, valamint a fasizmus és kommunizmus áldozatainak nemzeti emléknapja alkalmából küldött üzenetében a miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy minderre azért van szükség, mert a tagadás és a kommunista rezsim bocsánatkérése még mindig veszélyeztetheti a demokrácia megszilárdításában elért előrehaladást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.23)

Több tucat ember nyújtott be kérelmet a giurgiui Népesség-nyilvántartó Hivatalhoz lakóhely-igazolás beszerzése érdekében

Több tucat ember nyújtott be kérelmet a giurgiui Népesség-nyilvántartó Hivatalhoz, hogy igazolást kapjanak arról, hogy legalább 30 éve élnek a városban. Ennek oka az, hogy az emberek sietnek nuyugdijba vonulni az új törvény értelmében, amely ezt két évvel korábban teszi lehetővé. Kötelező azonban, hogy az érintettek legalább 30 éve éljenek ezeken a tartósan szennyezett településeken. Giurgiu megyében a megyeszékhely, valamint két másik település lakói részesülhetnek ebben a lehetőségben. A Giurgiu Megyei Nyugdíjosztály igazgatója, Marian Dumitru elmondta, kik azok, akik teljesítik a feltételeket ahhoz, hogy két évvel korábban nyugdíjba mehessenek. „A 263/2010. sz. törvény 65. cikke a részleges előrehozott nyugdíjaztatására vonrkozik, amelyet csak a teljes járulékfizetési időszak leteltével biztosítanak”, magyarázta Marian Dumitru. A szennyezett területek lakói nyugdíjkorhatárának két évvel történő csökkentéséről szóló törvény előnyeiben Giurgiu, Clejani és Letca Noua városaiban élők részesülhetnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08. 23)

Rozália Gănciulescu