2023. szeptember 11

Marcel Ciolacu miniszterelnök a fővárosi Anghel Saligny Műszaki Főiskolánál vett részt a tanév ünnepélyes megnyitóján

A bukaresti Anghel Saligny Műszaki Főiskola hétfőn ünnepli fennállásának 57. évfordulóját. 1960 szeptemberében a liceum mindössze három tanteremmel és egy fizika laboratóriummal rendelkezett, ma már széleskörű építőipari, közszerelési, mechanikai, elektromos szakterületei, korszerű laboratóriumai vannak és az itt tanuló diákok a sport területén is szakosithatják magukat. Az Anghel Saligny Műszaki Főiskolán bukaresti, de Ilfov, Giurgiu és Teleorman megyei diákok is tanulnak, akiknek elszállásolási lehetőségeik is vannak. Marcel Ciolacu a kollégium diákjaival és tanáraival együtt vett részt az új tanév ünnepélyes megnyitóján és az információk szerint nem mondott beszédet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11.)

Klaus Iohannis államfő továbbra is támogatja a pedagógusbérek emelését 2024. január 1-től

Klaus Iohannis államfő továbbra is kiáll a pedagógusbérek 2024. január 1-től történő emelése mellett, és megerősitette, hogy szilárdan támogat minden lépést annak érdekében, hogy a kormány által a nyáron vállalt kötelezettségek valóra váljanak. Az államfő az új tanévnyitón, egy bukaresti iskolánál azt is elmondta, hogy már ebben az évben is komoly beruházások zajlanak az oktatási rendszer infrastruktúrájában, amelyeket az Országos Helyreállitási Tervből és az állami költségvetésből finansziroznak. Ligia Deca oktatási miniszter is részt vett az új tanévnyitó ünnepségen, mely alkalommal az iskolaigazgatók fizetésére hivatkozott, kijelentve, hogy meg kell szüntetni az egyenlőtlenségeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy napirendre tűzik a fiatalok drogfogyasztásának kérdését a CSAT következő ülésén

Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT) soron következő ülésén napirendre tűzik a fiatalok drogfogyasztásának kérdését. Az államfő e jelenséget komoly nemzetbiztonsági kihívásnak tekinti, és kiemelte, hogy az iskolákban olyan egészségnevelési programokat kell gyakorlatba ültetni, amelyek a tanulók számára minden szükséges információt és eszközt biztosítanak ahhoz, hogy egészséges döntéseket hozzanak. Klaus Iohannis nyilatkozata a bukaresti162-es számú középiskolánál tartott évnyitó ünnepségen hangzott el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

A román hatóságok kártérítést akarnak kérni a schengeni térséghez való csatlakozás elutasitása miatt keletkezett veszteségekért

Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy a román hatóságok kártérítést terveznek kérni azokért a veszteségekért, amelyeket Románia azt követően halmozott fel, hogy Ausztria megakadályozta az ország csatlakozását a schengeni térséghez. Egy televiziós nyilatkozatában Sorin Grindeanu leszögezte, hogy a becslések szerint a pénzügyi hatás a bruttó hazai termék két százalékát teszi ki. A miniszter azt is elmondta, hogy erről már tárgyalt Adina Vălean közlekedési európai biztossal. A Prima News hírcsatornán a miniszter azt is megjegyezte, hogy a szaktárca illetékesei a nap folyamán ismertetik a pontos adatokat a román fuvarozók veszteségeiről, amelyeket a szabad mozgás jogának hiánya miatt könyveltek el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.11)

Rozália Gănciulescu – RADOR