2015. február 5

A liberálisok egyszerű inditványt nyújtanak be a parlamenthez Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű inditványt nyújt be a jövő héten a parlamenthez Rovana Plumb munkaügyi miniszter ellen.Cristina Pocora liberális képviselő elmondása szerint a bizalmatlansági inditványt ama kormányrendelet nyomán fogalmazták meg, mely értelmében a kabinet felszámolja a munkaügyi felügyelőségeket. A PNL szerint az emlitett rendelet ösztönzőleg hat az adócsalásra és alá rendeli a kormány ellenörzésének, illetve a politikai változásoknak a munkaviszony terán kifejtett tevékenység egészét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

DNA főügyésze a képviselőház értesitését kérte Borbély László volt környezetvédelmi miniszter elleni bűnvádi eljárás megkezdéséséért

Laura Codruţ Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) bűnvádi eljárás lefolytatásához kérte a képviselőház hozzájárulását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ügyében, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak.A vádhatóság  már megpróbált bűnvádi eljárást indítani Borbély László ellen, de ahhoz nem járult hozzá a képviselőház, amelynek az RMDSZ politikusa jelenleg is tagja.Az utólag megjelent újabb korrucpció gyanú miatt az ügyészség ismét kiadatási kérelmet intézett a képviselőházhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

Újrakezdik a vizsgálatot az 1990-es „bányászjárás” ügyében

Újrakezdik a büntetőjogi vizsgálatot az 1990 júniusában lezajlott úgynevezett „bányászjárás” ügyében – közölte csütörtökön a legfőbb ügyészség. A bányászok tüntetőket, diákokat és egyszerű járókelőket bántalmaztak, feldúlták az ellenzéki pártok székházát. A „bányászjárásként” emlegetett erőszakhullámban többen életüket vesztették, illetve megsebesültek. Az áldozatok panasza nyomán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság tavaly szeptemberben az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte Romániát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.05)

Több, mint 5.000 zsil-völgyi bányász tűntetett

A bányászszakszervezet által szervezett tiltakozó megmozduláson több, mint 5.000 bányász vett részt, elégedetlenségének adva hangot amiatt, hogy az Olteniai Energetikai Komplexum adminisztrációja csökkentette az ez évre előirányzott személyzeti kiadásokat. A közrendet és biztonságot a csendőrség és a rendőrség biztositotta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

Az Európai Bizottság téli előrejelzése az uniós tagállamok gazdaságára vonatkozóan

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint az uniós tagállamok 2007 óta  az idén könyvelnek el először gazdasági növekedést. Az előrejelzés alapján mérsékelt növekedésre lehet számitani úgy az eurózónában, mind a többi tagállamban.Az Európai Bizottság szakemberei szerint  valamennyi tagállam 1,7%-os, mig az euró övezet 1,3%-os gazdasági növekedést könyvelhet el az idén. Az EB előrejelzése szerint Románia gazdasága erőteljesen növekszik úgy 2015-ben, mind 2016-ban és ez a belső keresletnek, valamint a stabil munkaerő piacnak köszönhető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)

Bulgáriában ismét napirenden szerepel a korrupció leküzdésében Románia által felhalmozott tapatasztalatok felhasználása

Bulgáriában ismét napirenden szerepel a korrupció leküzdésében Románia éltal felhalmozot tapatasztalatok felhasználása azt követően, hogy Nikolai Ţonev volt védelmi minisztert felmentették a bűntetés alól. Nikolai Ţonevet azzal vádolták, hogy kenőpénzt fogadott el el korrupciós ügy palástolása ellenében. A törvényszék úgy döntött azonban, hogy a bizonyitékok úgymond „fabrikáltak” voltak. Saşo Dikov ismert politikai elemző a Nova tv-csatornának nyiltakozva elmondta, hogy mig a bolgár igazságszolgáltatás elkeni a korrupciós ügyeket, addig Romániában már több politikust, birót és minisztert itéltek el. Meglena Kuneva európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes és Hristo Ivanov igazságügyi miniszter is méltatta a korrupció leküzdése terén Románia által elért eredményeket. Kuneva volt európai biztos igy fogalmazott: „Ha nincsenek bátor emberek beszélhetünk a végtelenségig a stratégiákról, törvényekről, nincs ahogy Romániához hasonló sikereket érjünk el”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.05)