2023. november 21.

Ma a Szenátus és a Képviselőház titkos ülést tart az Izrael Államban kialakult helyzetről

Erről a törvényhozás házbizottságai döntöttek Silviu Wexler, a romániai zsidó közösség képviselője javaslatára. Az ülésen levetítik az Izraeli Védelmi Erők filmjét, amely a képviselő figyelmeztetése szerint érzékeny képeket mutat. A sajtó nem vehet részt az ülésen, a jelenlévőknek pedig tilos fényképezni, hang- és képfelvételt készíteni, illetve az ülést élőben közvetíteni készülékeikről. (Radio România Actualităţi)

Gianni Gagliardi a Rádió Hangversenytermében

A spanyol származású szaxofonos Gianni Gagliardi a Románia Rádió Big Band együttesének meghívottja lesz 2023. november 23-án, csütörtökön (19 órától) a „Nomád természet” című koncerten, amelynek címét a művész világ körüli utazásai ihlették..

Egyedi hangzása és művészi eredetisége lehetővé tette számára, hogy a világ minden táján, számos színpadon fellépjen. Repertoárjában, a jazztől a flamenco zenéig mindent megtalálható. Tanult New Yorkban, Amszterdamban, Párizsban, Koppenhágában, Bázelben stb. Gianni a BCN Jazz Collective alapítója, amely egy lemezkiadó és platform fiatal zeneszerzők számára, amelynek révén kiadhatják és népszerűsíthetik munkáikat. Lemezeit a nemzetközi sajtó nagyra értékeli.

Gianni Gagliardi ezen a koncert-premieren zeneszerzőként, hangszerelőként és szólistaként lép fel a Román Rádió Big Banddel, olyan darabokkal, mint a Macanudo Man, Nordic Shuttle, Pentagria Galway, Autopsicografia. (Radio România Actualităţi)

A mentősök szakszervezetének újabb négy tagja kezdett éhségsztrájkba

Az érdekvédelmi vezetők azért tiltakoznak, mert a parlament által hétfőn elfogadott új nyugdíjtörvény már nem ismeri el a mentősöket különleges körülmények között dolgozóknak. Csatlakoztak a Mentős Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökéhez, Gheorghe Chișhez, aki hétfő óta tiltakozik. A sztrájkolók sürgős találkozót kérnek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, a Képviselőház és az alsóház munkaügyi és társadalombiztosítási bizottságának elnökeivel, valamint a munkaügyi és egészségügyi miniszterrel, hogy megoldást találjanak. Az ország összes mentőszolgálatának dolgozói is tiltakoznak, szolidaritásukról biztosítva az öt szakszervezeti vezetőt. (Radio România Actualităţi)

Idén december 4-én ünneplik a parlamentben a December 1-jei egyesülést

A Nagy Egyesülés 105. évfordulójára Gyulafehérváron már megkezdődtek az eseményt előkészítő rendezvények. Tegnap a megye összes temploma 105 harangot szólaltatott meg a Nagy Nemzetgyűlés összehívásának 105. évfordulója alkalmából. Mint ismeretes Gyulafehérváron döntöttek Erdély Romániával való egyesüléséről. Az 1918. december 1-jei történelmi eseményen részt vevő erdélyi küldöttek iránti tisztelet jeléül virágkoszorúkat helyeztek el a város Egyesületi Háza előtt. Egyházi szertartást is tartottak. (Radio România Actualităţi)

Hétfőn a Victoria-palotában aláírták az Országos Helyreállítási és Ellenállóképesség-fejlesztési Tervben (PNRR) szereplő első szerződéseket

Ezeknek célja a családok szétválasztása által veszélyeztetett gyermekek támogatására szolgáló nappali központok hálózatának létrehozása. Az eseményre hétfőn került sor, amikor a gyermekjogok nemzetközi napját ünnepelték. Ligia Deca oktatási miniszter elmondta, hogy az aláírt 22 szerződés 150 nappali központ létrehozását teszi lehetővé, amelyek kiegészítik a már megvalósult beruházásokat, hogy minden gyermek hozzáférhessen a minőségi oktatáshoz. Ligia Deca hozzátette, hogy a meglévő projekteken túlmenően különös figyelmet fordítanak az iskolába utaztatás biztosítására, a középiskolai erőszak megfékezésére és a lemorzsolódás csökkentésére. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR