2023.december 11.

A jövő évi költségvetésről tárgyalnak a kormánypártok

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetése hétfőn külön ülést tart, hogy megvizsgálja a 2024 évi költségvetési törvény tervezetét, amit a kormányülés elé terjesztenek, s amelyet a tervek szerint december 22-én bocsátanak szavazásra a parlamentben. A dokumentum részleteiről vasárnap is tárgyaltak a koalíciós vezetők, mielőtt – valószínűleg hétfőn – nyilvános vitára bocsátják. Marcel Boloș pénzügyminiszter elmondta, hogy a költségvetési tervezet részletei mellett a pénzügyi-költségvetési intézkedésekről szóló sürgősségi rendelet részleteit is megvitatták. Biztosítékot adott arról, hogy a bérek és a nyugdíjak emeléséhez szükséges források rendelkezésre állnak. (Radio România Actualităţi)

Újabb földrengést jeleztek Buzău megyéből

Hétfő reggel 3,2-es erősségű földrengés történt a Buzău megyében a Vrancea megyéhez közel eső szeizmikus övezetben – derült ki az Országos Földfizikai Kutató- és Fejlesztési Intézet által közzétett adatokból. December eleje óta nyolc, a Richter-skála szerinti 2,1 és 4,8 közötti erősségű földrengést regisztráltak Romániában. Az idei legerősebb, 5,7-es erősségű tektonikai megmozdulás február 14-én történt Gorj megyében. (Radio România Actualităţi)

Szárnyalnak az árfolyamok a tőzsdén

A bukaresti értéktőzsde pénteken új történelmi csúcsot ért el a múlt hét utolsó kereskedési szakaszában, miután a BET index 1,36%-kal felértékelődött, és először lépte át a 15.000 pontos küszöböt. A tőzsdét alkotó 20 részvény közül 19 a pluszban zárta az ülést. A BET-index így az év eleje óta közel 30%-ot erősödött.

Amint arról Nicoleta Stoian, a közszolgálati rádió szerkesztője a reggeli hírműsorban elmondta, a Bukaresti Értéktőzsde piaci kapitalizációja 3,5 milliárd lejjel gyarapodott a múlt héten, a kereskedések értéke több mint 300%-kal nőtt az előző héthez képest. A tőkésítés meghaladta a 290 milliárd lejt, a tőkeműveletek 1,3 milliárd lejes forgalmat generáltak. A tőzsde legjobb kereskedési napja december 6., szerda volt, amikor a forgalom meghaladta az egymilliárd lejt, a legrosszabb nap pedig december 8., péntek volt, amikor a forgalom értéke nem érte el a 44 millió lejt. A Proprietatea Alap részvényei voltak a legkeresettebb értékpapírok, egymilliárd feletti tranzakciókkal és 3,43%-os árfolyamcsökkenéssel, őket követte a Hidroelectrica és a One United Properties részvényei. A legsikeresebb részvények a Sphera Franchise Group – 15%-os, a Ropharma és az Orșova Hajógyár – mindkettő 11% feletti emelkedéssel. A spektrum másik végén az Energopetrol részvényei estek a legnagyobb mértékben, 14%-kal, őket követte a Mecanica Ceahlău. (Radio România Actualităţi)

Karácsonyi vásár a soborsini kastélyban

A karácsonyi vásár a soborsini királyi rezidencián december 15. és 17. között tart nyitva – jelentette be tegnap este a román királyi család. Lesznek énekkoncertek és táncbemutatók több megye népművészeinek előadásában, és nyitva lesz a Királyi Autómúzeum, az ajándékbolt és Mihály király autóműhelye is. Az érdeklődők hagyományos karácsonyi tárgyakat is vásárolhatnak majd a helyi termelőktől. (Radio România Actualităţi)

A törvényhozás e heti napirendjéről

A héten a parlament napirendjén szerepel a büntető törvénykönyv több módosítása és a szerencsejátékokhoz való hozzáférés korlátozásáról szóló jogszabály-tervezetek. Szintén a törvényhozás napirendjén szerepel az új városrendezési törvénykönyv, valamint a nagyvállalatok által a jövő évtől fizetendő adóról szóló törvényjavaslat. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin