HUNGARY TODAY: O senatoare română provoacă resentimente antimaghiare în Parlamentul de la București

Senatoarea ultranaționalistă Diana Șoșoacă a pornit o tiradă antimaghiară, urlând la un parlamentar din partea Uniunii  Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) și adoptând un ton jignitor, după cum relatează publicația Krónika

Incidentul s-a semnalat luni, în Parlamentul de la București, când cele două camere au avut o ședință comună la trei zile după sărbătoarea națională a României, de pe 1 Decembrie. Vorbitorul din partea UDMR a fost senatorul Lóránd Turos, care, în discursul său, a subliniat că românii și maghiarii trebuie să manifeste aceeași atitudine față de trecut și să nu ia în considerare ceea ce îi desparte, ci lucrurile care îi unesc. Senatorul maghiar de Satu Mare (Szatmár) a amintit că românii recunoșteau importanța drepturilor naționale, culturale și educaționale în Declarația din 1918, de la Alba Iulia (Gyulafehervár), prin care se proclama unirea Transilvaniei, a Banatului, a așa-zisului Partium și a Maramureșului cu Regatul României.

„De aceea, ei s-au angajat că garanteze aceste drepturi celor alături de care trăiesc în Transilvania. Pentru noi, declarația, acest angajament, constituie un mesaj de mare importanță. Considerăm că cei care vor uita sau vor șterge acest capitol referitor la noi din Declarația de la Alba Iulia nu vor acționa doar împotriva noastră, ci și împotriva adevăratelor interese ale României”, a subliniat Lóránd Turos.

Diana Șoșoacă, faimoasă pentru scandalurile sale, a sărit de la locul ei și a întrerupt discursul politicianului UDMR strigând și uneori urlând: „Să te duci în Parlamentul ungar și să vorbești așa! Aveți deja prea multe drepturi aici! Du-te în Ungaria!”, a strigat lidera partidului SOS România.

Exclusă din partidul ultranaționalist Alianța pentru Unificarea Românilor (AUR), Șoșoacă și-a ieșit din pepeni în momentul când Turos a spus că ziua de 1 Decembrie 1918 este un „punct de răscruce pentru comunitatea maghiară din Transilvania, ea devenind dintr-o națiune majoritară o comunitate minoritară”.

„Ce tot spune el acolo? Să-ți fie rușine, trădătorule! Luați-i microfonul!”, a strigat Șoșoacă, înregistrând ședința pe telefonul ei mobil și transmițând-o în direct pe pagina sa de socializare. Politiciana română a spus că „ziua de 1 Decembrie aparține României” și i-a spus lui Turos că „n-are decât să plece în Ungaria, dacă nu-i place”.

La festivitate au asistat și reprezentanți ai bisericilor românești, precum și fostul președinte român Emil Constantinescu, cu toții fiind siliți să asiste la „spectacolul” lui Șoșoacă, „spectatol”,care a continuat și după discursul lui Turos, politiciana țipând pe tot parcursul sesiunii. Un parlamentar român i-a cerut să nu mai perturbe ședința, moment din care Șoșoacă a început să-l insulte pe el în același mod, spunându-i că e un „gândac, o insectă, un sectant”. Președintele camerei superioare, Nicolae Ciucă, cel care prezida ședința, a încercat doar o dată, fără succes, să o strunească pe Șoșoacă. În pofida acestor continue bruiaje de fond, Turos a continuat să vorbească.

Această politiciană română pusă pe scandal a mai avut asemenea ieșiri în Parlamentul de la București și în luna noiembrie, când s-a pronunțat, prin urlete, împotriva arborării drapelului secuiesc în camera superioară. În urma incidentului, senatorul UDMR Barna Tánczos a subliniat că Senatul trebuie să dispună de niște norme vizând promovarea unor dezbateri democratice, și nu stigmatizarea vreunei comunități.

Potrivit unui sondaj apărut luni, partidul naționalist SOS România al lui Șoșoacă ar putea depăși pragul de 5% necesar intrării sale în parlament, ca de altfel și extremista Alianță pentru Unificarea Românilor (AUR). Potrivit aceluiași sondaj, 27,7% dintre români au încredere în Șoșoacă. Cel mai puternic partid naționalist, AUR, ar putea primi 19,5% din voturi.

https://hungarytoday.hu/chauvinist-senator-causes-anti-hungarian-uproar-in-bucharest-parliament/

Traducerea: Alexandru Danga

HUNGARY TODAY (Ungaria) – 8 decembrie