2023. december 27.

Kiberbiztonsági útmutatót tettek közzé

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) a honlapján útmutatót tett közzé a közösségi média fiókok védelméről és helyreállításáról, tekintettel azokra a kockázatokra, amelyeknek a felhasználók ki vannak téve. A DNSC útmutatója felvázol néhány, a közösségi média fiókokkal kapcsolatos gyakori kiberkockázatot, nevezetesen: fiókátvétel, adathalász támadások, rosszindulatú programok terjesztése és pszichológiai manipuláció (social engineering), és könnyen érthető magyarázatot ad arra vonatkozóan, hogyan kell kezelni az egyes veszélyeket. Az útmutató felvázol néhány lépést és tippet a közösségi média fiókok védelmére, a személyes adatok biztonságban tartására és a jogosulatlan hozzáférés megakadályozására. Az útmutató teljes terjedelmében a www.dnsc.ro oldalon található. (Radio România Actualităţi)

Ismét a parlament napirendjén van Székelyföld autonómiájának törvénytervezete

A képviselőház plenáris ülését december 28-ra, csütörtökre hívták össze, hogy megvitassák az RMDSZ-frakcióhoz tartozó egyes képviselők Székelyföld autonómiájáról szóló törvénykezdeményezését. A fórum ideiglenes elnöke, a szociáldemokrata Alfred Simonis bejelentette, hogy a lépés célja a románok etnikai alapon történő szétválasztásának szerinte mérgező kezdeményezésének elutasítása, és Marcel Ciolacu PSD-elnök javaslatára történt. Egy Facebook-bejegyzésben Alfred Simonis azt állítja, hogy az AUR képviselői tudatlanságból vagy azért ellenezték a plenáris ülés összehívásának eljárását, hogy populista módon spekuláljanak a témával kapcsolatban. A szerdai állandó elnökségi ülés előtt Adrian Axinia AUR-képviselő sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy minden olyan tervezet, amely Székelyföld autonómiájára irányul, alkotmányellenes és románellenes.

A szóban forgó törvénytervezetet eddig ötször utasította vissza a törvényhozás. (Radio România Actualităţi)

A bukaresti rendőrség közleménye a pirotechnikai eszközök használatáról

A fővárosi rendőrség arra figyelmeztet, hogy pirotechnikai termékeket 16 éven aluliaknak nem szabad eladni, és nem szabad lakások közelében használni. Ugyanakkor 24:00 és 06:00 óra között nem szabad használni őket, kivéve az engedélyezett rendezvényeket és a nemzeti vagy helyi ünnepeket. Az elektromos berendezésektől, tüzelőanyag-tárolóktól és gázkészülékektől is legalább 500 méter távolságot kell tartani. További tiltott területnek minősülnek a vegyi, petrolkémiai és egyéb tűz- vagy robbanásveszélyes helyek. A helyi rendőrség arról is tájékoztat, hogy a túlzott zajjal járó pirotechnikai termékek használata pénzbírsággal büntetendő, az engedély nélküli kereskedelem és az egyéb szabályok be nem tartása pedig szabálysértésnek és kihágásnak minősül. (Radio România Actualităţi)

Enyhén csökkent a bankközi alapkamat

A három hónapos ROBOR index, amelyet a változó kamatozású fogyasztói hitelek költségének kiszámítására használnak lejben, ma 6,24%-ra csökkent az előző ülésszakban mért 6,25%-ról, a Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint. Korábban a három hónapos ROBOR-index 7,56 százalékra emelkedett. A hathavi index, amelyet a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használnak lejben, 6,29 százalékon stagnált.

A jegybank szerint a fogyasztói hitel referenciaértéke (IRCC), évi 5,96%-ra csökkent, az előző negyedévi 5,94%-ról. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin