2024.január 22.

Bukarestben tartják a román-vietnám üzleti fórumot

Hétfőn, Bukarestben kerül sor a román-vietnám üzleti fórumra, Pham Minh Chinh miniszterelnök romániai látogatása alkalmából. A Román Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartandó eseményen részt vesznek a pénzügyi-banki szektor, az IT, az építőipar, a turizmus és a tanácsadás területén tevékenykedő cégek képviselői. A hivatalos statisztikák szerint az elmúlt években felerősödött a két állam közötti kereskedelem, 2021-ben 152 millió dollárt tett ki. Vietnám miniszterelnöke hétfőn Marcel Ciolacu hívatali kollégájával és Klaus Iohannis államfővel talákozik. Pham Minh Chinh közel három éve tölti be a miniszterelnöki posztot és nagyon jól ismeri hazánkat, hiszen itt végezte az egyetemet és Vietnam bukaresti nagykövetségén is dolgozott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Rendkívüli ülésre hívták össze a szenátust a kormány által kiadott rendeletek megvitatásáért és elfogadásáért

Rendkívüli ülésre hívták össze a szenátust, hogy megvitassák és elfogadják a kormány által a gazdálkodók és fuvarozók követelései kapcsán nemrég kiadott rendeleteket. A szabadságról egy héttel korábban visszahívott szenátoroknak dönteniük kell egyebek mellett a gázolaj és a kerozin közös adójegyéről, valamint a közúti közlekedési engedélyek egyenértékűségéről. Egy másik módositás mentesíti az időszakos műszaki vizsgálat kötelezettsége alól a lassú járműveket, vagyis azokat, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

Országszerte a Román Fejedelemségek Egyesülésének ünnepére készülnek

Az ország nagyobb városaiban a Román Fejedelemségek Egyesülésének ünnepére készülnek. Az 1989 utáni Romániában 2014 óta ünneplik nemzeti ünnepként január huszonnegyedikét, a román fejedelemségek – Moldva és Havasalföld – 1859-es egyesülésének napját, miután erről 2014 decemberében törvényt fogadott el a bukaresti parlament. Január 24-én, szerdán, katonai és vallási cermóniákat, előadásokat, kiállításokat, múzeumlátogatásokat szerveznek. Focșaniban széleskörű programmal ünneplik meg az Egyesülés napját, amely, egyebek mellett, a Tiszteletbeli Különítmény felvonulását és az Egyesülés hagyományos tácának bemutatását is tartlamazza. Jászvásáron Alexandru Ion Cuza uralkodó szobránál tartanak ünnepséget, és felvonulást szerveznek több mint 300 katona részvételével. Bukarestben, a Cotroceni Nemzeti Múzeum január 24-én megnyítja kapuit a látogatók előtt, mig az Ateneumban a George Enescu Filharmónia tart koncertet a diákoknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

A jövő héten IMF-misszió érkezik Bukarestbe

A jövő héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Bukarestbe érkezik, mintegy négy hónappal az előző látogatás után, hogy felülvizsgálja a legutóbbi gazdasági és pénzügyi fejleményeket. Sajtóközlemény szerint az intézmény idén 2,3 százalékos gazdasági növekedéssel és a GDP 6 százalékos költségvetési hiányával számol Romániában. Az IMF további reformokat javasol a bukaresti hatóságoknak, amelyek a GDP két százalékát teszik ki. Az előző látogatás végén Kees Martijn, a romániai misszió vezetője úgy fogalmazott, hogy a kormány által elfogadott fiskális csomag jó irányba tett lépés, de egyéb reformokra is szükség van, különösen az adókat illetően, a bevételek, hatékonyság és megbizhatóság növelése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

A szociális utalványok idei első részletét a jövő hónap második felében folyósítják

A szociális utalványok idei első részletét a jövő hónap második felében folyósítják, közölte Gyulafehérváron Adrian Câciu befektetési miniszter, megjegyezve, hogy frissiteni kellett az adatbázist, mivel a jogosultsági plafon megemelkedett.”2024-ben hat részletben folyósitjuk a szociális utalványokat. Az első részlet folyósítására február végén kerül sor. Február közepe után jön a törlesztőrészlet, lévén hogy a jogosultsági plafon 2000 lejre nőtt a tavalyihoz képest, amikor 1700 lej volt. Ehhez pedig minden 2000 lejig terjedő jövedelemmel rendelkező állampolgár számára megújul a jogosultság. Mi több, szükségünk van a Munkaügyi Minisztérium adatbázisaira is, amelyek a januári nyugdijemelés után módosultak. Így hat részletben – februárban, áprilisben, júniusban és az év végéig – , 250 lejt folyósitunk, amelyben mintegy 2,5 millió ember részesül”, magyarázta Adrian Câciu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.22)

Rozália Gănciulescu