2024.január 23.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter kérni fogja Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos lemondását

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter a Miniszteri Tanács keddi ülésén fogja kérni Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos lemondását. A miniszter kijelentése a Maros megyei gazdákkal folytatott megbeszélés keretében hangzott el. A miniszter felidézte, a Miniszteri Tanácsban 15 uniós ország támogatta, hogy Románia esetében tekintsenek el a helyes mezőgazdasági gyakorlat uniós szabályrendszerének (GAEC) 7-es és 8-as pontjától. Konkrétan, a vetésforgóról és arról a feltételről van szó, hogy a gazdaság területének 4%-át hagyják megműveletlenül. Az erre vonatkozó szavazás eredményét azonban nem tartották be, ezért Florin Barbu kedden nyilvánosan fogja kérni Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos lemondását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter bűnvádi feljelentést tett a deepfake tipusú internetes csalási kísérlet miatt

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter bűnvádi feljelentést tett a deepfake tipusú internetes csalás miatt, mely révén a románok számára lehetőséget kínálnak arra, hogy hamis befektetési szolgáltatásokat vásároljanak az energia területén. Ezek a tények súlyos, többek között a nemzetbiztonság elleni bűncselekménynek minősülnek, írta a Facebookon a miniszter. Sebastian Burduja azt követően emelt panaszt, hogy az interneten megjelent egy szerkesztett videó, amelyben a miniszter képét és hangját az ENEL cég hamis befektetési tervének népszerűsítésére használják fel. Sebastian Burduja bejegyzésében  figyelmeztet, hogy mindig fontos ellenőrizi bármilyen befektetési vagy pénzügyi átutalási kérelem hitelességét, valamint arra, hogy használjuk kizárólag a cégek hivatalos kommunikációs csatornáit és ne reagáljunk a bizonytalan módszerekkel történő fizetési kérelmekre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Az európai mezőgazdasági miniszterek a gazdálkodók problémáiról tárgyalnak

Az európai mezőgazdasági miniszterek kedden a gazdálkodók elégedetlenségeiről tárgyalnak, amelyek egész sor tiltakozást váltottak ki, többek között Romániában is. A román közszolgálati rádió tudósítója által idézett brüsszeli források szerint Ukrajna szomszédságában az olcsó gabonaexporttal kapcsolatos sérelmekre konkrét javaslatok nem születnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

A cégeknek folyósitják a munkanélküliek foglalkoztatásához nyújtott támogatások fennmaradt összegét

A kormány kiegészítette az állami társadalombiztosítási és munkaügyi ügynökségek költségvetését, így folyósitani tudják a cégeknek  a munkanélküliek foglalkoztatásához nyújtott támogatások fennmaradt összegét. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek által az elmúlt évben megkötött és ki nem fizetett szerződések után járó szubvenciók fennmaradt összegét már átultaták a munkáltatók számláira, ami több mint 40 millió lej anyagi ráfordítást jelent. A pénz a 45 év felettiek, a 29 év alatti fiatalok, a fogyatékkal élők, a diplomások, az egyedüli családfenntartók és a tartós munkanélküliek foglalkoztatásának támogatását szolgálja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

Luminiţa Odobescu és Jens Stoltenberg a kelet-európai biztonsági és stabilitási helyzet romlásáról tárgyalt Brüsszelben

Luminiţa Odobescu román külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben megvitatta a kelet-európai biztonsági és stabilitási helyzetet, ami tovább romlott az orosz agresszió folyatatása és Moszkva által a NATO régióbeli szövetségesei és partnerei ellen tanusitott provokatív magatartás miatt. A külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy a NATO-nak továbbra is figyelemmel kell kísérnie a biztonsági fejleményeket a térségben, és fel kell gyorsítania az erőfeszítéseket a konszolidált, hatékony és fejlett védekezés biztosítására vonatkozó madridi és vilniusi döntések maradéktalan végrehajtásáért. Luminiţa Odobescu azt is elmondta, hogy folytatni kell Ukrajna és a régió kiszolgáltatott partnerei, különösen a Moldova Köztársaság, támogatását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.23)

RADOR – Rozália Gănciulescu