2024. március 18.

Az önkormányzati dolgozók mától egy héten át napi kétórás figyelmeztető sztrájkba lépnek

A tisztviselők egy hónappal ezelőtt már tiltakozó akciót indítottak, de azt lefújták, miután a kormánytól biztosítékot kaptak arra, hogy a bérkérdéseket megoldják. Ma hatályát veszti a tiltakozás felfüggesztéséről szóló határozat. A nap hátralévő részében az önkormányzati alkalmazottak japán sztrájkba lépnek. Ezzel párhuzamosan az Egészségügyi Szolidaritási Szövetség vezetősége ma ülést tart, ahol döntés születhet egy esetleges általános sztrájkról. Az egészségügyi dolgozókat a minap online népszavazás keretében kérdezték meg a kérdésről. A szakszervezetisek elégtelennek tartják a kormány által nemrég jóváhagyott béremelést, azaz a nyárig 20 százalékos emelést. (Radio România Actualităţi)

Díjkiosztó gálán honorálja a közszolgálati rádió a kiemelkedő művészeti teljesítményeket

A Román Rádió kulturális csatornája (Radio România Cultural) a bukaresti Odeon Színház színpadán ismét megrendezi az egyetlen olyan gálát, amely a kultúra minden területét díjazza Romániában. Az április 22-én 19.00 órakor kezdődő rendezvényen nyolc szekcióban, két különdíjjal és egy kiválósági díjjal jutalmazzák a rendkívüli teljesítményeket és eseményeket. A gálaestet Andi Vasluianu és Elvira Deatcu színészek fogják bemutatni.

„Ha az a megtiszteltetés ér, hogy a Románia Rádió kulturális díjátadó gáláját bemutathatod, akkor elfogadod, nem visszautasítod! És ha ezt Elvira Deatcuval együtt teszed, még nagyobb az öröm!” – nyilatkozta a RADOR Hírügynökségnek Andi Vasluianu. (RADOR – Románia Rádió)

A kormánykoalíciónak továbbra sincs közös főpolgármester-jelöltje

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem fogja támogatni Cristian Popescu Piedone-t a fővárosi polgármester-választási versenyben – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök. Elmondta, hogy a bukaresti egyetemi kórház igazgatója, Cătălin Cîrstoiu az egyik lehetőség, amelyet fontolóra vesznek, ha a két pártnak közös jelöltje lesz. Ha a PSD saját főpolgármester-jelölttel indul, akkor Gabriela Fireát, a PSD bukaresti szervezetének vezetőjét fogja támogatni. Marcel Ciolacu egy tévéinterjúban azt mondta, hogy erről egy-két napon belül döntenek a koalíción belül. (Radio România Actualităţi)

Az ortodox és görögkatolikus hívők ma kezdik a nagyböjtöt

Ez a feltámadás ünnepére való felkészülés hét hetes időszaka. A böjtölő hívők az állati eredetű ételektől – hús, tej és tojás –, valamint a szórakozástól való tartózkodás mellett döntenek. A nagyböjtben csak két olyan nap van, amikor lehet halat enni: március 25-én, a Gyümölcsoltó Boldogasszony napján és április 28-án, virágvasárnap. A fogyasztóvédelem szerint az elkövetkező időszakban ellenőrzéseket végeznek a böjti termékeken. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy csak olyan engedélyezett helyeken vásároljanak élelmiszert, amelyek megfelelnek a hőmérsékleti jelzéseknek, és őrizzék meg a nyugtát arra az esetre, ha valaki panaszt akar tenni a termék minőségének vagy megfelelőségének hiánya miatt. (Radio România Actualităţi)

Drágult az üzemanyag

A benzin literenkénti átlagára 2,2%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, a gázolaj literenkénti átlagára pedig változatlan maradt. Bukarestben egy liter normál benzin 7 lej és 7 bani, illetve 7 lej és 14 bani között mozog, egy liter normál gázolaj pedig 7 lej és 38 bani, illetve 7 lej és 45 bani között mozog. Jelenleg Románia az Európai Unióban a 4. helyen áll a legolcsóbb benzinnel rendelkező országok között, Bulgária, Ciprus és Málta után, és a 3. helyen áll a legalacsonyabb árú normál gázolaj tekintetében, Bulgária és Málta után. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin