2024. március 26.

Elutasította a Florin Barbu mezőgazdasági miniszter elleni egyszerű bízalmatlansági indítványt a képviselőház plenáris ülése

A képviselőház plenáris ülése elutasította azt az egyszerű bízalmatlansági indítványt, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt kezdeményezett Florin Barbu mezőgazdasági miniszter ellen. Az inditványt 77 szavazattal, 149 ellenében és hét tartózkodás mellett utasították el a képviselők. A dokumentum aláírói a tárca rossz irányításával, több kormányprogram hibás végrehajtásával és a Szociáldemokrata Párt (PSD) érdekeinek érvényesítésével vádolták a mezőgazdasági minisztert. Másrészt a miniszter azt állította, hogy az indítvány több valótlanságot  tartalmaz, amelyekkel a kezdeményezők káoszt akarnak kelteni a szavazatok megnyerése érdekében az idei választásokon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

A kis- és középvállalkozások Országos Tanácsa elutasítja a mikrovállalkozások kategóriába való besorolási küszöbértékenek csökkentését

A kis- és középvállalkozások (IMM) Országos Tanácsa elutasítja a mikrovállalkozások kategóriába való besorolási küszöbértékének 500 ezerről 100 ezer euróra való csökkentését, amely a jelenlegi három százalék helyett 16 százalékos nyereségadó-kulcs alkalmazását eredményezné. A tanács szerint a változás áremeléssel jár. Mint ismert, a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv 206-os pontja előírja a bevételi plafon fokozatos csökkentését arra a szintre, amelyen egy vállalkozás KKV-nak minősíthető. Marcel Ciolacu miniszterelnök nemrég leszögezte, hogy Románia ötszáz millió eurót veszíthet, ha nem teljesiti az emlitett előirást. Ugyanakkor megemlitette, hogy a kormány megbeszélést folytat az Európai Bizottsággal a mikrovállalkozások adóztatásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Az európai mezőgazdasági miniszterek az agrárpolitika rugalmasabbá tételére irányuló EB-javaslatokról tárgyalnak Brüsszelben

Az utóbbi hónapokban sorra került gazdálkodói tiltakozások nyomán az európai mezőgazdasági miniszterek az agrárpolitika rugalmasabbá tételére irányuló EB-javaslatokról tárgyalnak hétfőn, Brüsszelben. A belga gazdák ismét tűntetésbe kezdtek, ugyancsak hétfőn, és körülvették az Európai Unió főbb irodaépületeit, immár a harmadik alkalommal az elmút hetekben. A tüntetés egybeesett az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójával. A tüntetők a tagországok által megvitatott intézkedések mellett a harmadik országokkal kötött megállapodások felfüggesztését követelik, mivel, állitásaik szerint, ezekből az országokból az európai szabványoknak nem megfelelő termékeket importálnak, ami hátrányos helyzetbe hozza az európai termékeket. Az Európai Bizottság háromféle intézkedést terjesztett a Tanács és a Parlament elé a gazdálkodók támogatására. Az első típus az agrárpolitika szabályainak enyhitésére utal, és itt emlithetőek meg a környezeti feltételekről szóló GAEC-előírások ( Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra vonatkozó előirások), melyek alkalmazása a termés jövedelmezőségének csökkenéséhez vezetett. A második intézkedés-javaslat az Ukrajnából származó behozatalra vonatkozik. Ez esetben az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok több terméktípusra vezessék be ismét a vámdíjat, amennyiben a behozatal mennyisége destabilizálja a piacot, és meghaladja a 2022-es és 2023-as év átlagát. A harmadik intézkedés célja az Oroszországból és Fehérországból származó gabona és olajos magvak importjának elrettentése a vámdíjak 50%-os emelésével. Ezáltal megszűnik a piac túltelítettsége, és lesz elegendő hely mind az ukrán termékek importjának, mind a hazai termékek forgalomba hozatalának. Belgium mezőgazdasági minisztere, David Clarinval, megjegyezte: A legutóbbi tanácsi ülésen a gazdálkodók adminisztratív jellegű problémáinak leegyszerűsítésével foglalkoztunk. Ma viszont inkább a gazdálkodók jövedelmének növelését, az agrárpolitika alkalmazásának rugalmasságát biztosító intézkedésekkel foglalkozunk. Remélem, megállapodás születik az Európai Parlamenttel, hogy az intézkedéseket még az európai parlamenti választások előtt gyakorlatba ültethessük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Besszarábia Romániával való egyesülésének 106. évfordulója

A Román Kulturális Intézet és külföldi képviseletei kulturális rendezvénysorozatot szerveznek Besszarábia Romániával való egyesülésének 106. évfordulója alkalmából.
Az évfordulós ünnep alkalmából a Román Nemzeti Művészeti Múzeumban festménykiállítás nyílik meg, ahol Moldova Köztársaság száz művészének alkotása tekinthető meg, a bukaresti Nemzeti Színházban pedig három olyan előadásra kerül sor, amelyen a két ország színházainak színészei lépnek fel. Csütörtökön a Nemzeti Kamarazenekar komolyzenei koncertet tart Kisinyóvban, a programban román zeneszerzők művei és egyetemes komolyzenei művek szerepelnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

A képviselők törvényben korlátozzák a nem banki pénzintézetek által nyújtott hitelek kamatait

A képviselőház, mint döntéshozó testület által elfogadott törvénytervezet értelmében korlátozzák a nem banki pénzintézetek által nyújtott hitelek kamatait. A dokumentum kezdeményezői, a szociáldemokraták hangsúlyozták, hogy e szabályozás hiánya lehetővé tette az európai átlag feletti kamatláb gyakorlatát és egyes hitelezők visszaéléseit. A törvényjavaslat szerint a kamatok túlzottnak minősülnek, ha túllépnek bizonyos küszöbértékeket. Így az 5 000 lejig terjedő fogyasztási hiteleknél a hitelezés összköltsége nem haladhatja meg az 1%-ot/nap, a 0,8%-ot a 10 000 lejig terjedő, illetve a 0,6%-ot/nap a 25 000 lejig terjedő hitel esetében. Ugyanakkor a fizetendő végösszeg nem haladhatja meg a hitel összértékének dupláját, a plafon feletti kamatokat pedig a hitelezők a fogyasztó kérelmére, békés úton vagy bírósági határozattal csökkentik. A liberálisok a törvénytervezetet megszavazták, mig az AUR és az USR ellenszavazott. A 172 szavazattal, 81 ellenében elfogadott jogaszabály-tervezetet, kihirdetés végett, az államfő elé terjesztik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Rozália Gănciulescu