2024. május 8.

Klaus Iohannis államfőt az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatásán fogadta az amerikai elnök

Joe Biden köszönetet mondott Romániának a szövetség tagsága óta eltelt 20 év alatt tanúsított NATO iránti elkötelezettségéért és a fekete-tengeri térségben betöltött vezető szerepéért. „Önök minden várakozást felülmúltak” – mondta Biden elnök, aki Klaus Iohannis elnököt a Fehér Házban fogadta. A megbeszélések témái között szerepelt a kétoldalú stratégiai partnerség elmélyítése, a NATO keleti szárnyán és Ukrajnában kialakult helyzet. Doina Saiciuc, a közszolgálati rádió tudósítója így számolt be az eseményről.

Riporter: „Nem hiszem, hogy vannak olyan NATO-partnerek, akik jobban elkötelezettek az euroatlanti szövetség iránt, mint Románia és az Egyesült Államok” – mondta Biden elnök tegnap délután a Klaus Iohannis elnökkel a Fehér Házban tartott találkozójának megnyitóján. „És ez egy értékrend, ez az, amiben hiszünk, önök előrehaladást értek el, és hihetetlenül jól teljesítettek. Amit önök tettek, és amit továbbra is együtt fogunk tenni, az nagyon jelentős lesz nemcsak Európa, hanem az egész világ számára” – tette hozzá. Biden elnök köszönetet mondott Romániának vezető szerepéért, különösen a fekete-tengeri régióban. „Hihetetlenek voltak. A segítség, amelyet Ukrajnának nyújtottak, valós, jelentős”. „Ma – mondta a Fehér Ház vezetője – lerakjuk az alapokat a következő 20 évre”. A két elnök megünnepelte Románia 20 éves NATO-tagságát. „Önök minden várakozást felülmúltak, szeretném, ha tudnák, hogy az Egyesült Államok szilárdan Önök mellett áll”. Iohannis elnök többek között kiemelte, hogy Romániának nemcsak sikerült NATO-taggá válnia, és húsz éve büszke tagja a szövetségnek, hanem sikerült dolgoznia az Egyesült Államokkal való kétoldalú kapcsolatán is, amely egyre szorosabbá vált. „Sajnos most a legfontosabb kérdés az, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy helyreállítsuk a békét Európában. Románia igyekszik mindent megtenni, és elég jó eredményeink vannak, de meg kell találnunk a módját annak, hogy megakadályozzuk, hogy Oroszország megnyerje az Ukrajna elleni háborút. Egységesnek kell lennünk”.

Riporter: Az Ovális Irodában folytatott megbeszélések után Klaus Iohannis elnök elmondta, hogy szóba került Ukrajna légvédelmének megerősítése is. És azt mondta, hogy szerinte megoldást fognak találni arra, hogy Románia felajánljon Ukrajnának egy Patriot-rendszert. A kérdést először a Védelmi ás Biztonsági Tanácsban (CSAT) fogják megvitatni – mondta az államfő. Ma az Egyesült Államokban az Atlanti Tanács rangos kitüntetést adományoz Iohannis elnöknek karrierje, valamint transzatlanti és európai vezetői szerepe elismeréseként. Ő az első európai államfő, akit a díj alapítása óta eltelt 24 év alatt ezzel a kitüntetéssel tüntettek ki. (Radio România Actualităţi)

Ismét ki kellett menteni egy ukrán állampolgárt a máramarosi hegyekben

Tegnap este a hegyimentők és a határőrök a Máramaros-hegységben egy újabb ukrán állampolgárt találtak, aki átlépte a romániai határt. A hegyimentő-szolgálat szerint a 34 éves ukránnak fájt a lába, és nem tudott mozogni. Hétfőn két másik fiatal ukrán állampolgárt találtak a Máramaros-hegységben, a több mint 1900 méter magasan fekvő Pop Ivan-csúcs közelében. (Radio România Actualităţi)

Fellendülőben a hazai kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom az év első három hónapjában nőtt. A növekedés 2023 első negyedévéhez képest meghaladta a 6 százalékot, a gépjárművek és motorkerékpárok kereskedelme nélkül – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból. A fejlődést elsősorban a fogyasztási javak – több mint 12 százalékkal – magasabb eladási mutatói és az üzemanyagok növekvő kereskedelme okozta. Az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítése mindössze 1,8 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin