2024. július 9.

A Giurgiu – Ruse híd bolgár oldalán megkezdődnek a javítási munkálatok

A Giurgiu – Ruse híd bolgár oldalán megkezdődnek a javítási munkálatok. Holnaptól forgalomkorlátozás lesz, a járművezetők alternatív irányban, egyetlen sávon közlekedhetnek. A munkálatok naponta, 10-12 órán keresztül, 400 méteres útszakaszokon zajlanak majd. A munkálatok első szakaszában a forgalmat a Bulgária felé vezető, utólag pedig a Románia felé vezető irányban korlátozzák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

A vonatok késhetnek és légkondicionálási problémák is adódhatnak a nagy hőség miatt

A Román Vasúttársaság személyszállító részlege (CFR Călători) arról tájékoztat, hogy ebben az időszakban, a nagy hőség miatt a személyszállító vonatok forgalmában is előfordulhatnak késések, mert a hőmérséklet magasabb, mint amilyenre a romániai gördülőállományt tervezték. A forró napokon a vasúti sínek hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius-fokot a napon, ezért – az utasok biztonsága érdekében – számos helyzetben sebességkorlátozást vezetnek be. Ezenkívül megtörténhet, hogy a vagonokban nem működnek optimálisan a légkondicionáló berendezések sem. Ilyen körülmények között a CFR Călători azt ajánlja az utasoknak – különösen azoknak, akik egészségügyi állapotuk miatt nem bírják a magas hőmérsékletet -, hogy legalább egy üveg vizet tartsanak a poggyászukban, legyenek náluk a szükséges gyógyszerek és figyelmeztessék a vonat személyzetét, ha rosszul érzik magukat az utazás során, vagy ha segítségre szoruló személyt észlelnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Ma kezdődik a NATO-csúcs Washingtonban

A kedden Washingtonban kezdődő NATO-csúcstalálkozó fő témája valószinüleg az ukrajnai háború és az orosz fenyegetés lesz, főleg azt követően, hogy a találkozó előestéjén Oroszország hatalmas támadást indított több ukrán város ellen, amely legkvesebb 41 halálos áldozatot követelt. A találkozóra várt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte a szövetségeseket, hogy hazája légvédelmének megerősítésével válaszoljanak határozottabban az orosz támadásra. Joe Biden amerikai elnök további részletek nélkül közölte, hogy a NATO új intézkedéseket fog bejelenteni, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni városait és a civileket az orosz bombázásoktól. Románia a maga részéről megerősíti szilárd támogatását Ukrajnával szemben, beleértve a NATO-csatlakozást is.
A csúcstalálkozón a vezetők fontos döntéseket hoznak Ukrajna hosszú távú támogatásának megerősítéséről, ami nagyobb kiszámíthatóságot biztosít. Ezzel egyidejűleg a szövetséges vezetők közös nevezőre jutnak a kollektív elrettentés és védelmi álláspont jövőbeli megerősítése és korszerűsítése tekintetében. A csúcstalálkozó programja az Észak-atlanti Tanács három magas szintű ülését foglalja magában, többek között Ukrajnal, az Európai Unió tagállamok képviselőivel és a NATO indiai-csendes-óceáni partnereivel, valamint egy jubileumi rendezvényt. A találkozó során Románia támogatja az Ukrajnának szánt jelentős segélycsomagot, és kihangsúlyozza, hogy az ország euroatlanti integrációja visszafordíthatatlan, összhangban a NATO 2008-as bukaresti és a tavalyi vilniusi csúcstalálkozón hozott döntésekkel. Klaus Iohannis elnök síkra száll a sebezhető NATO-partnerek – különösen Moldova Köztársaság – folyamatos támogatásáért, valamint a növekvő hibrid fenyegetésekre való reagálási képességük növeléséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

A pilóták szakszervezete szerint 2,5 millió euró veszteséget okozott a TAROM-nak a hétfői tiltakozó akció

Mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a TAROM légitársaságnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója, amellyel rossz munkakörülményeikre és a vállalatvezetés hiányosságaira akarták felhívni a figyelmet, közölte a romániai pilóták szakszervezete (SPLR). A tájékoztatás szerint akciójukkal vészharangot kongattak, mivel a vállalat vezetősége hosszú ideje eltekint számos „kritikus tényezőtől”, mint amilyen az utasbiztonság is. Azt írták, az utasok szempontjából sajnálatosnak tartják tevékenységük megszakítását, és elnézést kérnek az ezzel okozott kellemetlenségekért, de szükség volt erre az akcióra. A szakszervezet közleménye szerint a tegnap tárgyalásokba kezdtek a szállításügyi minisztérium képviselőivel, de az egyeztetések eredménytelenül zárultak.A pilóták szakszervezete azonnali intézkedéseket és problémáik haladéktalan megoldását követelik a légitársaság vezetőségétől és az illetékes hatóságoktól. A TAROM légitársaság tíz bel- és külföldi járatát törölte hétfőn „a repülőszemélyzet tagjainak ideiglenes elérhetetlensége” miatt, áll a szakszervezet közleményében (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA