Revista presei internaţionale – 6 octombrie 2021

După cum era de așteptat, recenta demitere a guvernului român a făcut ca România să ajungă din nou în prim-planul presei internaționale, iar simplul titlu al unor articole scoate în evidență importanța evenimentului. “Guvernul de centru-dreapta al României, demis după ce a pierdut un vot de încredere”, a transmis canalul francez Euronews. Publicația americană Politico Europe subliniază faptul că “guvernul coaliției de centru-dreapta a căzut, parlamentarii reușind să demită administrația premierului Florin Cîțu”. La rândul său, cotidianul britanic The Independent titrează și el: “Guvernul României se prăbușește pe fondul unei crize politice”. Același ziar remarcă faptul că “prăbușirea guvernului survine pe fondul fricțiunilor din parlament, dar și din cadrul Partidului Liberal, de guvernământ, evenimentul riscând să prejudicieze eforturile guvernului de a contracara agravarea pandemiei Covid-19”. Vestea căderii guvernului României a ajuns chiar și în India, unde cotidianul The Times of India notează că, “acum, președintele Klaus Iohannis va trebui să se consulte cu parlamentarii în vederea desemnării unui nou premier, dar s-ar putea ca Florin Cîțu să rămână la cârma guvernului încă 45 de zile”. În opinia aceluiași ziar, “Cîțu ar putea fi numit din nou dacă parlamentarii nu vor cădea de acord asupra unui nou premier”. Iar din Statele Unite, cotidianul Las Vegas Sun subliniază și el că “actuala criză politică din România ar putea periclita lupta guvernului împotriva pandemiei de Covid”, subliniind că, ieri (marți), “România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri la nivelul unei singure zile, respectiv 15037, ceea ce face ca, în prezent, spitalele din țară să se confrunte cu o gravă criză”.

Să trecem în Asia, unde China continuă să stârnească interesul ziarelor străine. Un eveniment interesant este însă unul care nu a avut loc în China, ci în Europa. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post, relatează că, „marți, Jake Sullivan, consilierul președintelui american Joe Biden pentru probleme de securitate națională, s-a întâlnit, în Elveția, cu Yang Jiechi, un personaj considerat de mulți drept cel mai important diplomat chinez”. În opinia aceluiași ziar,” întrevederea survine pe fondul tensinulor crescânde în privința Taiwanului, dar și în privința altor probleme de politică externă”. Pericolul reprezentat de China la adresa Taiwanului este subliniat și de președinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, autoarea unui articol apărut în revista americană Foreign Policiy. Iată cîteva din remarcile președintei taiwaneze, citate de revista americană: “Căderea Taiwanului în mâinile Chinei ar avea consecințe catastrofale asupra păcii în Asia“, a avertizat președinta taiwaneză. Ea spune că, “deși țările recunosc tot mai mult pericolul reprezentat de Partidul Comunist Chinez, ele trebuie să înțeleagă importanța cooperării cu Taiwanul. Țările trebuie să înțeleagă că, în cazul cuceririi Taiwanului, consecințele ar fi catastrofale pentru pacea din regiune și pentru sistemul alianțelor democratice”. Dar, în oficiosul chinez China People’s Daily, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chuniyng, avertizează: “Independența Taiwanului nu duce nicăieri, iar China va lua toate măsurile necesare pentru a zdrobi hotărât toate tentativele Taiwanului de independență”.

Dar crizele politice din Europa nu se manifestă numai în România. In inima Europei, Germania și Italia se confruntă și ele cu crizele lor. De exemplu, în Germania, se estimează că “Verzii și liber-democrații sunt cei care fac jocurile politice, iar co-președintele partidului Verde, Robert Habeck, a declarat că în următoarele două zile se va întâlni cu liber-democrații pentru continuarea convorbirilor pe tema formării unei coaliții guvernamentale”. Ziarul german Frankfurter Allgemeine observă faptul că “nu a existat niciodată o atât de mare pierdere de autoritate în rândul partidelor celor mai populare, partide care, de această dată, nu mai sunt și atât de mari”. Ziarul observă că “a sunat ciudat atunci când, ieri, după întâlnirea cu Verzii, președintele Uniunii Creștin-Democrate, Armin Laschet, a declarat că, ‘natural, liber-democrații și verzii decid’”.

Cât despre Italia, ea se pregătește pentru alegeri administrative. Ce va fi? Iată ce spun liderii politici, citați fiind de publicața Quotidiano Nazionale: “Sallvini își face autocritica și spune că, în opinia sa, candidații au fost desemnați prea târziu. Fostul premier Giuseppe Conte afirmă că pentru Mișcarea 5 Stele, alegerile înseamnă un nou început de drum. Balotaj? Da, dar nu cu dreapta”, iar Giorgia Meloni, președinta Fraților Italiei, susține că jocul rămâne în continuare deschis, mai ales la Roma”. Dar nici guvernul nu stă mai bine, iar reforma fiscală propusă de premierul Mario Draghi creează tensiuni, notează Il Giornale. “Liga fostului ministru de interne Matteo Salvini afirmă că nu este vorba despre un horoscop, iar partidul nu înghite nicio eventuală majorare de taxe. Cât despre proiect? Nu, viitorul italienilor nu poate fi examinat într-o singură jumătate de oră”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)